dimecres, 18 de novembre del 2015

Prostitució com a activitat laboral? . La nova ordenança que ha comptat amb els vots a favor de Barcelona en comú, ERC i la CUP, dotarà d'un marc normatiu la prostitució voluntària i eliminarà les multes, tal com sol·licitava Prostitutes Indignades.







"Som dones, feministes, activistes i putes" solen dir les portaveus del col·lectiu Prostitutes Indignades, que han defensat fermament i durant anys que se les deixi de perseguir i que s'habilitin espais on exercir la prostitució i millorar les seves condicions laborals. Avui, encara que amb prudència perquè encara han d'estudiar el text aprovat -i perquè el seu principal portaveu, Paula Ezkerra, no es troba a la ciutat- celebren "un pas important" com el que ha donat l'Ajuntament de Barcelona per regular el que elles consideren com el seu ofici.

L'Ajuntament dotarà d'un marc normatiu municipal la prostitució voluntària i eliminarà les multes. La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, celebrada aquest dimarts, ha aprovat una proposició de Ciutadans amb els vots a favor de Barcelona en comú, ERC i la CUP que donarà una major protecció i seguretat a les persones que exerceixen la prostitució, un de les demandes de col·lectius com Prostitutes Indignades, que suma anys de lluita al barceloní barri del Raval, no només per dignificar les seves condicions, sinó també per contribuir a millorar la convivència d'aquest barri popular de la capital catalana.

Aquest col·lectiu, amb alguns vincles amb Barcelona en comú i la CUP, va aconseguir que les algunes formacions es comprometessin en campanya a aconseguir, un cop al govern, alguns avenços en matèria de prostitució. De fet, el programa electoral de Barcelona en comú o el de la CUP -on fins i tot la portaveu del col·lectiu anava a les llistes- defensava la derogació dels articles de l'ordenança que persegueix la prostitució i l'anul·lació dels expedients administratius oberts a les prostitutes. També el grup de Ciutadans, en declaracions a aquest mitjà, posa en valor el seu treball de camp amb el sector per acabar avançant-se en la proposta.

La regidora de l'Àrea de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI del govern d'Ada Colau, Laura Pérez, també ha explicat que el govern municipal vol promoure un canvi en l'ordenança del civisme, sobretot pel que fa a les sancions. "Cal un marc normatiu que no criminalitzi ni penalitzi les dones", ha dit Pérez, que ha recordat que les multes no han tingut cap efecte i la majoria, un 90%, no es cobren. La iniciativa aprovada també aposta per impulsar mesures per a la prevenció de prostitució i lluitar contra el proxenetisme i l'explotació sexual.

Segons el text aprovat avui, el nou marc normatiu, restringirà l'exercici del treball sexual en locals legalitzats i sotmesos a inspeccions periòdiques. El text insisteix molt en diferenciar les dones que exerceixen la prostitució perquè no tenen altre remei de les que ho fan voluntàriament. Per a les primeres, preveu "ajudes a la formació i inserció a les persones que no volen a exercir el treball sexual". I per a les segones, s'ha d'assegurar que les persones que voluntàriament exerceixin la prostitució "tinguin reconeguts els seus drets laborals i socials".

Ara, amb la nova ordenança en curs, Barcelona té la possibilitat de trobar una nova relació amb la prostitució, a cavall de la sensibilitat social i el respecte i acompanyament a la lliure pràctica voluntària de l'ofici.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS