dimarts, 16 de desembre del 2014

Primer la planta Petrolifera i ara, Florentino Pérez vol seguir esprement la 'mamella' de l'erari públic i porta als tribunals el Govern per la fallida de l'AVE entre Espanya i França. Fonts del sector asseguren que, si no hi ha una subvenció per part de l'Estat, la companyia participada per Florentino Pérez anirà a liquidació al març de 2015. Per tant, serien els contribuents els que haurien de fer-se càrrec del cost total del projecte -1.200 milions- per la reclamació de la Responsabilitat Patrimonial de l'Administració. Un nou cop molt dur contra els comptes del Govern.







Florentino Pérez vol seguir esprement la 'mamella' de l'erari públic. Si Espanya ha hagut de fer front als 1.350 milions que ha suposat el fracàs del gasoducte del Castor impulsat per ACS, ara la constructora presidida per Pérez ha demandat a l'Estat per la fallida tècnica de la concessió de la línia fèrria que uneix Espanya amb França des de les estacions de Figueres i Perpinyà. Aquest projecte, el de l'AVE Barcelona-París, va entrar en marxa el 2013 després d'una inversió de 1.200 milions.

Fonts financeres han confirmat que ACS i el seu soci francès Eiffage -tots dos tenen el 50% de la societat que explota la concessió- han demandat als Governs d'Espanya i França a causa de que l'escàs nombre de viatgers que utilitza l'esmentada línia fa inviable la rendibilitat de les operacions. En definitiva, la mateixa queixa per la qual la pròpia ACS, Ferrovial, FCC, Sacyr o Isolux reclamen a l'Estat que es faci càrrec de les autopistes en fallida (5.000 milions d'euros) que s'estenen per tot el país.

En concret, Florentino Pérez ha portat a Espanya a un tribunal d'arbitratge per "la falta de connexió de la Secció Internacional amb infraestructures adjacents realment operatives, per la falta d'homologació dels trens, per la no interoperabilitat de la línia Barcelona-Figueres i per la prioritat al trànsit nacional sobre l'internacional a la línia Barcelona-Figueres, el que genera retards recurrents en la Secció internacional ", la que uneix els trens procedents d'Espanya amb París.

Una situació que provoca, segons ACS, "un tràfic real molt per sota de les previsions que es van fer en l'oferta de l'any 2003 i una falta de tresoreria a la societat". En conseqüència, la concessionària no genera diners suficients per fer front al pagament del deute, el que la portarà en només uns mesos a entrar en concurs de creditors. De fet, actualment la filial d'ACS i de Eifagge es troba ja en "default tècnic", segons la documentació interna en mans dels bancs.

En aquest procediment arbitral, la societat ha reclamat inicialment els danys soferts per l'afectació al trànsit de la Secció Internacional de l'1 de gener al 30 de juny de 2013, quantificats en 20.730.000 d'euros. Però a més demana 3,6 milions d'euros per cada mes des de juliol de 2013 ja que persisteixen "les circumstàncies que impedeixen l'explotació comercial". O el que és el mateix, altres 64.800.000, que agregats als anteriors ascendeixen a 85.500.000.

Rescat bancari o dels contribuents

La situació és tan greu que les dues constructores han sol·licitat un rescat financer als bancs que li van prestar al seu dia 423 milions d'euros. Ja el 2013, la companyia, que va rebre més de 600 milions en subvencions públiques, va haver de tirar del compte de reserva per poder pagar els venciments. No obstant això, la seva falta de liquiditat li va impedir reposar aquesta quantia, el que immediatament la va col·locar en situació d'impagament tècnic.

La societat que explota la línia Figueres-Perpinyà té un fons de maniobra negatiu de 382.820.000 causa de que el deute del projecte venç en els pròxims dies i no disposa de caixa suficient per amortitzar. ACS i Eiffage fa diversos mesos negociant amb BBVA, el banc agent del préstec, una reestructuració del deute, que inclou un ajornament dels pagaments i una lleva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS