dimarts, 11 de novembre del 2014

COM ARRIBAR AL CONCEPTE DE L'ESTAT INDEPENDENT DE CATALUNYA? . Poble, Territori i Poder. "La sobirania nacional resideix ESSENCIAL I ORIGINÀRIAMENT AL POBLE. TOT PODER PÚBLIC prové DEL POBLE I S'INSTITUYE PER BENEFICI D'AQUEST. EL POBLE TÉ EN TOT TEMPS EL INALIENABLE DRET D'ALTERAR O MODIFICAR LA FORMA DEL SEU GOVERN." D'aquí desprenem els elements que són: Sobirania, Poble, Poder Públic, Dret a alterar i modificar la forma de govern.






Ara podem dir que l'Estat és una societat humana, assentada de manera permanent en el territori que li correspon, subjecta a un poder sobirà que crea, defineix i aplica un ordre jurídic que estructura la societat estatal per obtenir el bé públic temporal dels seus components .
Molts autors asseguren que el poder i el govern són sinònims, però ens adonem que no és així, per a molts, el poder significa ser llei, ser total, i el govern no ho és així, el govern és regit pel poble i per al poble, però prendrem al poder com un element de l'Estat.

ELEMENTS DE L'ESTAT.

Com Poble entenem al compost social dels processos d'associació en l'emplaçament cultural i superficial, o el factor bàsic de la societat, o una constant universal en el món que es caracteritza per les variables històriques. El principal valor del poble està en la seva universalitat. No hi haurà Estat si no existeix el poble i viceversa.

Al Poder ho entenem com la capacitat o autoritat de domini, fre i control als éssers humans, a fi de limitar la seva llibertat i reglamentar la seva activitat. Aquest poder pot ser per ús de la força, la coerció, voluntària, o per diverses causes, però en tota relació social, el poder pressuposa l'existència d'una subordinació d'ordre jeràrquic de competències o cooperació reglamentades. Tota societat, no pot existir sense un poder, absolutament necessari per assolir tots els seus fins proposats.

El Territori és l'últim element constitutiu de l'Estat. Francisco Pérez Porrúa el considera com l'element físic de primer ordre perquè sorgeixi i es conservi l'Estat, però afegeix "La formació estatal mateixa suposa un territori. Sense l'existència d'aquest no podrà haver estat".

D'altra banda, Ignacio Burgoa afirma "Com a element de l'Estat, el territori és l'espai dins del qual s'exerceix el poder estatal o 'imperium'. Com esfera de competència l'Estat delimita espacialment la independència d'aquest enfront d'altres estats, és el sòl dins del qual els governants exerceixen les seves funcions. "

CARACTERÍSTIQUES DE L'ESTAT MODERN.

Les característiques de l'Estat Modern són les següents:

Una certa entitat territorial. Aquesta es refereix al medi físic que és necessària per a la sustentació de l'Estat i ha de ser una magnitud tal que no esdevingui massa pesades les tasques que l'Estat ha d'afrontar.

Establiment d'un poder central prou forta. S'aconsegueix suprimir o reduir dràsticament els antics poders feudals, entre ells el propi poder de l'església, que es vincula al que actualment anomenaríem al projecte d'Estat Nacional.

Creació d'una infraestructura administrativa, financera, militar i diplomàtica. Es desenvolupa una burocràcia administrativa que treballa impersonalment per a l'Estat. Burocràcia i capacitat financera es retroalimenten. L'obtenció i administració de recursos exigeix personal dedicat per complet a aquestes tasques. La diplomàcia es converteix en un instrument indispensable per a les relacions amb les altres entitats estatals que constitueixen un sistema en el seu conjunt.

Consolidació de la unitat econòmica. L'Estat ha de ser capaç de regular i dirigir l'economia en el seu si, i pel que fa a l'exterior, implantar un sistema aduanal i normes precises que controlin l'entrada i sortida de béns.

Així doncs donada la definició d'Estat segons el meu enteniment puc concloure aquesta obra per a la recerca de noves i millors reflexions sobre el que és l'organització del nostre país a través de la història i les seves conseqüències en el territori de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS