dimarts, 23 de setembre del 2014

Tot i que el TC suspengui el referèndum, Catalunya votarà el 9-N i ho farà legalment. Mas prepara dos decrets que serien publicats a molt tard el dilluns i CDC i ERC es presentaran als comicis en candidatura única per unes plebiscitàries.






El president de la Generalitat donarà aquesta setmana el pas definitiu per complir la promesa de convocar els catalans a les urnes. La fórmula que estudia passa per publicar la Llei de Consultes aprovada pel Parlament el passat divendres, el decret de convocatòria del referèndum i el decret de convocatòria d'eleccions anticipades el mateix dia. I tot amb la vista posada en el 9 de novembre. 

D'aquesta manera, encara que el Tribunal Constitucional suspengui la llei de consultes i el referèndum, Catalunya anirà a votar i, encara que ho farà només per triar un nou Parlament, la seva decisió tindrà un evident tint plebiscitari. El mètode que es prepara a la Generalitat va arribar ahir a oïdes del Govern central des de fonts del Parlament català. 

En Moncloa s'han preguntat durant tot el cap de setmana pel motiu que induïa a Artur Mas a postergar la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat la Llei de Consultes aprovada per la Cambra catalana el passat divendres. El president ha arribat a afirmar que la seva intenció és actuar amb «habilitat i astúcia» i per això calcula amb cura els temps. 

Ara, a l'Executiu creuen plausible el pla que implicaria el solapament de les dues convocatòries -consulta i eleccions anticipadas- per al 9 de novembre, perquè d'aquesta manera Mas, encara que veurà anul · lada pel Tribunal Constitucional la cita del referèndum, podrà mantenir en peu el seu compromís que els catalans votin. 

La Generalitat, en conseqüència, prepara dos decrets de convocatòria que haurien de publicar-se aquesta mateixa setmana, de manera imminent, per complir amb els terminis. 

D'acord amb l'article 75 de l'Estatut, les eleccions anticipades han de convocar almenys 40 dies abans de la seva celebració, el que implica que el president no podria allargar l'espera més enllà del pròxim dilluns. 

Sigui com sigui, aquest pla de doble convocatòria permetria als catalans pronunciar-encara que no sigui per donar resposta a les dues preguntes previstes per a la consulta sobiranista, sinó per decidir a qui atorguen la seva confiança per exercir com a legítims representants del seu voluntat-, i que ho facin sense vulnerar la llei, ja que és competència exclusiva del president convocar eleccions. Aquest seria doncs un acte no recurrible pel Govern. 

Els comicis tindrien un signe clarament plebiscitari, no només perquè tots els catalans serien conscients que la lectura del seu vot es faria sempre en funció de la disjuntiva independentista, sinó perquè, a més, Convergència i ERC -Unió no formaria part del joc- negocien ia la formació d'una candidatura única per concórrer als comicis. La clau de la seva oferta programàtica serà nítida: aconseguir la independència. És per això que en el debat sobre política general celebrat la setmana passada al Parlament Artur Mas ha assegurat que aquest no era el moment de donar entrada als republicans en el seu Govern. L'oportunitat arribarà amb les noves eleccions. 

De fet, mentre la unió electoral entre CDC i ERC pren forma, els dos partits treballen ja junts en la campanya a favor del sí a la independència, informa Javier Oms. Mirant al mirall escocès, les dues formacions, recolzades per la CUP, advoquen per protagonitzar una campanya similar a la viscuda a Escòcia ia la qual es van abonar tots els partits favorables a la independència, sota el lema 'Yes Scotland'. 

La portaveu de CDC, Mercè Conesa, va revelar ahir que l'objectiu dels contactes mantinguts en els últims dies és aconseguir que s'uneixin a la campanya no només els tres partits obertament favorables a la independència, sinó que se sumin també Unió, ICV-EUiA i fins i tot el PSC. 

Descartant a aquesta última formació -favorable a la consulta però no a la independència-, les altres dues tampoc s'han sumat de moment. Els dos partits mantenen encara la incògnita sobre quin serà el seu vot, i així es mantindran fins que Mas convoqui oficialment la consulta. Una posició que va portar ahir el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, a rebutjar de moment la invitació de Convergència i ERC. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS