diumenge, 6 de juliol del 2014

Els bisbes de l'Església de la nova direcció de 13tv, estan disposats després de la sortida de Rouco Varela de la presidència de la Conferència Episcopal, que o canvia el medi a un "clar ideari catòlic", o tanquen a 13tv. Els bisbes estan disposats a seguir invertint en la cadena, però exigeixen canvis urgents que no estiguin marcats per la crispació, l'insult i les desqualificacions constants.






 L'escena es va produir durant l'última Comissió Permanent de l'Episcopat. En un dels passadissos del carrer Añastro (seu de la Conferència Episcopal), un dels bisbes que segueix amb més preocupació la deriva dels mitjans de comunicació propietat de l'Església (Cope i 13tv) exigia, gairebé a crits, canvis urgents als responsables del canal televisiu. Canvis en el model i en les persones que porten la línia editorial de la cadena, que fins els mateixos bisbes reconeixen massa escorada a la dreta. "Canvia ja o tirem el tancament", se li va sentir dir.

La veritat és que la supervivència de 13tv penja d'un fil. Per qüestions econòmiques però, sobretot, per una qüestió d'identitat. "Ni Cope ni, sobretot, 13tv, responen als ideals de l'Evangeli. S'han convertit en cadenes de propaganda del PP i sectors de la ultradreta, i no la veu dels catòlics", assegura a eldiario.es un dels membres de la Comissió Permanent.

La gota que va fer vessar el got va ser l'emissió de la primera entrevista al Papa en una televisió espanyola, que va ser per a Cuatro, i no per a la cadena episcopal, i l'absolut silenci en les tertúlies i informatius sobre les denúncies de Francisco contra l'actual sistema econòmic que ens ha portat a la major crisi de l'últim segle.

Després de la sortida de Rouco Varela de la presidència i l'arribada de Ricardo Blázquez i Carlos Osoro la cúpula episcopal, la qüestió de 13tv ha passat a ser prioritària en els debats de la Conferència Episcopal. La realitat és que, fins a finals de juny, la nova cúpula episcopal no sabia res de les finances de 13tv, ja que els seus responsables només rendien comptes davant el cardenal Rouco, autèntic impulsor de la cadena i qui encara avala el rumb polític de la mateixa.

Això s'ha acabat. La Conferència Episcopal, com assenyalava recentment, continua "decidida i molt interessada en mantenir la propietat d'un canal de televisió de caràcter generalista i de clar ideari catòlic", perquè els bisbes estan "convençuts de la importància que té en la nostra societat el fet que visibilitzi mediàticament la proposta cristiana a l'espai públic ". Però no a qualsevol preu.
Una cadena deficitària

13tv és deficitària. Tot i que la televisió ha guanyat en audiència (gairebé un 1,7% de share, fagocitant a la seva competència, Intereconomía), el lloguer de la freqüència (al voltant de quatre milions d'euros a l'any) i el duopoli en matèria publicitària-Mediaset i A3Media es porten gairebé tota el pastís-porta a què la cadena facturi com si la seva quota de pantalla fora del 0,4%.

Tot això fa de la televisió un mal negoci per als bisbes espanyols, que des de fa uns mesos estan injectant diners a la cadena. Cada any, 13tv perd gairebé deu milions d'euros.

Amb tot, l'econòmic, amb resultar greu, no és el principal problema. La Conferència Episcopal encara sagna per la ferida de la subhasta de l'antiga Editorial Catòlica (diari Ja i desenes de capçaleres regionals) i no vol perdre els seus actuals ressorts mediàtics nacionals. Els seus actuals dirigents volen continuar amb la presència en ràdio i televisió, però amb un projecte, en paraules de diversos bisbes, "que segueixi el model del Papa Francisco". És a dir: una cadena generalista marcada per la proposta de l'Evangeli, i no per la crispació política, l'insult i les desqualificacions constants.

La idea dels actuals mandataris de la Casa de l'Església-que s'ha transmès ja, per diferents vies, tant al president de 13tv, José María Mas com a màxim responsable del Grup Cope (i gerent de l'Episcopat), Fernando Giménez Barriocanal-és la d'una "revolució" en els continguts, i en les persones, amb vista a la propera temporada. La idea és exigir a les productores dels programes més polèmics (El cascavell, La Marimorena o Més clar aigua) un canvi en els accents i les formes, així com una major pluralitat en les tertúlies. Al seu torn, s'impulsaran canvis en la línia dels informatius, encara dirigits per Alfonso Merlos.

Encara que els bisbes-ho apuntar a la nota de conclusions de la Comissió Permanent-valoren "positivament els esforços fets en els darrers mesos per millorar la programació de la cadena i han animat a que s'intensifiquin i se segueixi treballant en aquesta línia", la veritat és que la cúpula episcopal no està conforme amb les reformes impulsades per un grup de 'nobles', presidit per l'encara director de l'Oficina d'Informació de la CEE, Isidro Catela.

En la corda fluixa, a més de Catela, es troben l'actual director general de 13tv, Alejandro Samanes (vinculat a l'Opus Dei); José Luis Restán, director editorial de Cope; o Juan Pedro Ortuño, la persona de confiança del cardenal Rouco Varela en la direcció. Segons fonts pròximes a la cadena, el president, José María Mas, ha assumit que la renovació en els continguts és indispensable perquè els bisbes assegurin la seva continuïtat. "L'Església pot arriscar-se a perdre diners amb 13tv, però no que la seva imatge segueixi per terra. Hem de seguir l'exemple del Papa", apunta un altre bisbe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS