dissabte, 17 de maig del 2014

Jan Malinowski , cap de la Societat de la Informació del Consell d'Europa , rebutja endurir la llei pels comentaris a Twitter després de la mort de Carrasco : "Les lleis s'han de fer de manera equànime i no per interessos propis" . A Twitter que un comentari sigui reprovable no el converteix en criminal .





 A Espanya ha sorgit la polèmica sobre els comentaris cap a la presidenta de la Diputació de Lleó després del seu assassinat . Interior ha dit que pretén endurir la llei per castigar aquest tipus d'expressions en les xarxes socials . Què li sembla ?
Les lleis s'han de fer de manera equànime perquè durin , i no de manera reactiva . Cal educar la gent i si hi ha activitat criminal cal combatre-la. Les lleis existeixen i cal aplicar-les. Ara bé , un comentari , que podria ser vexatori o podria semblar que crida a una conducta criminal , potser no és criminal en si mateix . La qüestió aquí és : per ventura és suficient per provocar l'acció criminal ? De vegades és un comentari estúpid d'una persona en un moment donat i que no té més transcendència .
Hi ha hagut ja casos a Europa . A Anglaterra hi va haver un cas fa un parell d'anys d' algú que va fer un comentari a Twitter dient que si el seu vol per als EUA no podia sortir com a conseqüències de problemes que hi havia al aeroport , volaria l'aeroport . Mesos després , la policia el va detenir i va ser processat . Els tribunals al final ho van declarar innocent i les autoritats fiscals van analitzar la qüestió per determinar en quins casos caldria judicializarlo i en quins no .
No es pot simplement perquè algú diu alguna cosa a Internet considerar que això és un acte criminal . Cal considerar en les circumstàncies de si té la capacitat de provocar la violència que es pretén evitar . Si és que sí , pot tenir conseqüències criminals ; si és que no , probablement no és un acte criminal , encara que sigui un acte reprovable socialment .
Imagina un país europeu limitant l'ús de les xarxes socials , com va passar a Turquia oa la Xina amb Google ?
L'article 10 del Conveni de Drets Humans diu que hi ha la llibertat d'expressió , d'accés a la informació i d'elecció de l'usuari . Els estats no poden limitar- excepte en casos molt específics . Hi ha estats que poden reaccionar excessivament davant d'una situació . El Tribunal Europeu hi és per aclarir quines són les possibilitats d'interferència en els drets . Personalment , penso que hi ha hagut alguns excessos . Per exemple , a Turquia , el Tribunal Constitucional ho va corregir . Si no hagués estat així , hauria estat possible acudir a Estrasburg .
¿Els fan por als polítics les xarxes socials ?
Haurien de veure una oportunitat , hi ha molt a guanyar. Si tenen por vol dir que no estan avançant , que no s'estan adaptant a la societat . En aquest cas , potser no haurien de ser els que estan legislant i governant el món modern .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS