dissabte, 10 de maig del 2014

El recentment ascendit cap de Foment de totes les obres de l'AVE , acusat de corrupció d'Adif . El directiu en qüestió és Rafael Rodríguez G. , que en el període investigat per la Unitat Central Operativa ( UCO ) de la Guàrdia Civil era el director de la Línia d'Alta Velocitat Nord i , per tant , responsable de l'execució de les obres que estan sent ara objectiu del procediment penal .






L'operació Yogui de la Guàrdia Civil que ha permès desarticular una presumpta trama que hauria generat sobrecostos intencionats en la construcció del tram d'Alta Velocitat ( AVE ) de la Sagrera a Barcelona apunta a un alt càrrec de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries ( ADIF ) que va ser ascendit per aquest organisme dependent del Ministeri de Foment per convertir-lo en màxim responsable de les obres de l'AVE a tot Espanya .
El directiu en qüestió és Rafael Rodríguez G. , que en el període investigat per la Unitat Central Operativa ( UCO ) de la Guàrdia Civil era el director de la Línia d'Alta Velocitat Nord i , per tant , responsable de l'execució de les obres que estan sent ara objectiu del procediment penal que instrueix el Jutjat d'Instrucció número 9 de Barcelona . Se li imputa un delicte de malversació de fons públics . En concret , la Fiscalia l'acusa d'haver permès que s'efectués un modificat en el tram de la Sagrera que va elevar els costos d'execució d'aquestes obres de 86 a 92 milions d'euros . Els representants del Ministeri Públic asseguren que Rodríguez G. va acceptar regals de la constructora Corsán , adjudicatària de les obres , a canvi d'aprovar aquest increment de cost .
Es dóna la circumstància que al març de 2013, el president d'ADIF , Gonzalo Ferre , que acabava d'arribar al càrrec , va decidir reestructurar la cúpula de l'empresa pública i va col · locar al directiu ara acusat de corrupció al capdavant de totes les obres d'AVE a Espanya . Així , Rodríguez G. , funcionari de carrera del Cos d'Enginyers de Camins , Canals i Ports , va passar a exercir la funció de director de Projectes i Construcció , convertint-se així en la màxima autoritat d'ADIF en la supervisió de l'execució de totes les noves línies d'alta velocitat . El passat 17 de gener, el Consell d'Administració d'ADIF va aprovar la remodelació de la seva cúpula però va mantenir en el seu càrrec a aquest directiu .
La decisió resulta encara més cridanera perquè, com ha reconegut la pròpia ADIF , els investigadors van avisar la direcció de l'empresa pública el juny de 2013 que s'havien detectat presumptes irregularitats en la gestió d'un dels trams . Des d'aquest moment , ADIF va col · laborar amb el Jutjat d'Instrucció número 9 de Barcelona en l'aclariment d'aquests fets . Però no consta que prengués cap mesura per identificar els seus suposats responsables . Al contrari , va mantenir en el seu càrrec a aquest directiu fa quatre mesos .
irregularitats comptables
No només la Guàrdia Civil ha posat en el punt de mira la gestió de Rodríguez G. L'esclat de l'operació Yogui ha portat al Tribunal de Comptes a revelar que des d'abril de 2013 investiga els sobrecostos que va registrar la construcció de la Línia d'AVE Madrid - Barcelona , de la qual Rodríguez G. va ser responsable directe . Segons els càlculs de l'òrgan fiscalitzador , les modificacions del projecte original van suposar increments de costos en alguns trams de fins al 230% . Els pagaments sense justificació ni explicació superen els 415 milions d'euros .
Cap d'aquestes circumstàncies va impedir que el directiu acusat per la Fiscalia de cobrar suborns fora promocionat fins arribar a la cúpula de l'empresa pública dependent del Ministeri de Foment . Després d'aquest ascens , Rodríguez G. ha estat l'encarregat d'autoritzar desenes de modificats d'obres i expropiacions de projectes de tot el territori nacional .
Un article premonitori
Al maig de 2010 , Rodríguez G. publicar una carta a la revista del col · legi d'Enginyers de Camins , Canals i Ports per respondre a les acusacions que mesos abans havia abocat contra ell un altre col · legiat , que va arribar a acusar-lo de corrupte . " Frases com ( ... ) que ' alguns alts càrrecs que hagin rebut comissions ' ofenen ( ... ) molt especialment en considerar que es tracta de gravíssimes acusacions que no tenen fonament" , va retreure Rodríguez G. a aquest altre col · legiat . " Si hi ha proves o indicis de delicte cal anar al jutjat . El que fa l'autor de l' article llançant sospites generalitzades sobre els responsables de l'actuació suposa reactivar i col · laborar en una campanya de desprestigi contra la professió que hauria de rebre algun comentari des dels òrgans de direcció del Col · legi " , va reclamar el directiu ara imputat .
Curiosament , el text va comptar també la signatura de Jaime García - Germán L.-B. , l'altre directiu d'ADIF que ha estat imputat en el cas Yogui . A aquest altre responsable de l'empresa pública d'infraestructures, que va ser gerent del tram sota investigació , se l'acusa directament d'haver rebut com a pagament de la constructora Corsán un viatge als Estats Units .
De moment , la instructora del cas Yogui , Silvia López Mejía , va decidir aquest dimecres decretar l' ingrés de tots dos a la presó sota fiança . El reduït import de l'aval impost, únicament 30.000 euros , i el fet que el valor del sobrecost sota investigació sigui de només 6 milions d'euros en una línia que va costar finalment més de 9.000 milions , ha generat una mica d'alleujament en ADIF , on tots dos directius són molt coneguts i apreciats .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS