divendres, 18 d’abril del 2014

La tesi preponderant - a banda i banda - a l'hora d'imaginar on conduïa el procés sobiranista català ha estat la del xoc de trens . En definitiva : no hi haurà més xoc de trens que el dialèctic . En el pla dels fets , la secessió es farà a la catalana : pacíficament i ordenadament . Com aquell jugador davant l'escapada del qual no hi havia res a fer : "Que va , que va ... " .






Fins ara la tesi preponderant - a banda i banda - a l'hora d'imaginar on conduïa el procés sobiranista català ha estat la del xoc de trens . Un xoc que ha permès dibuixar diferents escenaris però tots apocalíptics i que ens abocaven , particularment als catalans , a una misèria sempiterna . Ja se sap que , en política , els pronòstics de futur serveixen més per condicionar el present que per anticipar el que ens espera . És una evidència que la predicció d'un xoc de trens busca, per sobre de tot , aturar els combois allà on són. Es tracta d'espantar , seguint el principi conservador del mal menor , del més val dolent conegut que bo per conèixer.
Però hi ha un altre supòsit possible . Una tesi que , ho reconec , també condiciona el present esbossant un pronòstic radicalment contrari a l'anterior . I diguin-me ingenu , però , a més , estic fermament convençut que apunta al que realment passarà . És l'escenari que qualifico del Que se'n van, que es ... " . L'expressió la tinc gravada en la memòria d'una retransmissió del periodista esportiu José María García en què narrava com un futbolista s'escapava cap a la porteria contrària en un ràpid contraatac : "Que va , que va , que va ... " , deia García , posat a la pell de l'equip que estava a punt d'encaixar el gol .
És clar que la imatge del " se'n va" ens remet principalment al món de la cançó . Per als catalans , la inoblidable Se'n va anar de Lleó Borrell i Josep Maria Andreu - traspassat fa molt poc - , en les versions de Salomé o Raimon : " Se'n va anar , cap Enllà . No sé pas si tornés " . O la d' Rodolfo Arcadi , Es va la vida : "Ai que se'n va, que va , que se'n va la vida " . I més actual , la de Jorge Drexler , Se'n va, se'n va, se'n va anar. Qualsevol d'aquestes cançons podrien il · lustrar la meva tesi . La del que, irremeiablement , se'n va, sense poder aturar-lo, sense cap altre drama que el lament de quedar-se sol , de no haver sabut conservar l'estimada o l'estimat . Efectivament , Catalunya , amb el seu desafiament sobiranista , vist des d'una perspectiva espanyola , se'n va, se'n va ... I se'n va " a gran velocitat" , com va dir Iñaki Gabilondo en el seu editorial de la Ser , al desembre passat .
Davant la resposta espanyola , el passat 8 d'abril, a la petició catalana d'una consulta , l'expressió de José María García va tornar al meu cap . Si hagués hagut de retransmetre l'esdeveniment , ho hauria fet en els termes del periodista per expressar de manera clara la impotència de l'equip dominant : "Que va , que va ... " . I l'hagués acabat com Drexler , " se'n va, se'n va ... se'n va anar" . Siguem clars: a part d'anunciar un xoc fatal , més enllà de les amenaces intimidatòries , ningú fins ara ha sabut concretar com actuarà l'Estat per impedir-ho. Ni ocupació militar a l'estil de Crimea , ni talls energètics , ni expulsions d'Europa , a l'espai sideral oa l'illa de Robinson Crusoe presenten cap versemblança . Ningú és capaç de donar resposta precisa sobre com s'hauria d'actuar per aplicar - amb majoria absoluta al Senat- l'article 155 de la Constitució i suspendre l'autonomia catalana . El PSOE ho donaria suport ? Es tancaria el Parlament de Catalunya ? Es imposaria un govern provisional nomenat a dit ? Es ocuparien policialment les institucions públiques , com Catalunya Ràdio i TV3 ? ¿ S'establiria la censura prèvia a la premsa ? Es aplicaria el Codi Penal i entraria a la presó un govern sencer democràticament legítim ? No em facin riure !
La ineptitud mostrada els últims anys per l'Estat espanyol en la seva relació amb Catalunya és d'una magnitud tal que , tot i les amenaces , probablement tampoc ara podrà ni sabrà actuar amb intel · ligència. Arriba tard . Ara mateix , la totalitat d'advertències que es fan als catalans sobre un futur independent carregat de desgràcies , provenen dels supòsits càstigs que ens infligiria una Espanya ressentida . ¿ Expulsió d'Europa? ¿ Fronteres amb Aragó i València ? ¿ Boicots comercials ? Tot, només imaginable com a resultat d'una represàlia que faria tant de mal als catalans com als espanyols . Sabem que sense represàlies , en una economia global , dins de la UE , les amenaces quedarien en res .
Ni tan sols les melodramàtiques ruptures emocionals que s'apunten tenen la més mínima raó de ser si no és que , invocándolas , volen provocar . La història de les ruptures familiars és prou rica com per saber que allò que les causa , principalment , són les herències , i no per això es qüestiona el dret a la propietat privada . O les provoquen els maltractaments , o les personalitats feréstegues i les enveges . Però quan des d'Espanya s'imaginen certes ruptures " de sang" , en paraules de Rajoy , el que es posa de manifest és el nacionalisme ètnic des del qual s'observa el procés català . Res més lluny dels sentiments polítics sobiranistes de la immensa majoria de catalans , que no entenen què pinta aquí la sang . A mi em fa francament incomprensible que la independència de Catalunya hagi de posar en qüestió el meu profund afecte i respecte cap als orígens andalusos del meu avi matern i d'altres familiars propers . I no em consta que els matrimonis de parelles d'orígens nacionals diversos, distàncies a part, no puguin menjar junts per Nadal .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS