dilluns, 10 de març del 2014

Reial Acadèmia de la Història , el Diccionari Biogràfic Espanyol, una enciclopèdia que ha passat a la Història per la seva nul · litat abans d'estar completa . Aquests són els 10 errors més escandalosos que queden a les biblioteques per sempre . UN NO ES CORREGEIX , PERÒ ES FINANÇA , DOS : RECUPERAR l'argot FRANQUISTA , TRES : PÈRDUA DEL CRITERI CIENTÍFIC , QUATRE : NEGRE SOBRE BLANC INESBORRABLE , CINC : EL DELICTE HISTORIOGRÀFIC , SIS : MILITANTS PER A HISTORIADORS , SET : LLIBERTAT DE CÀTEDRA , VUIT : GRANS D'ESPANYA, A CASA , NOU : UN PROJECTE caducifoli , DEU : REGRESSIÓ IDEOLÒGICA :







































UN NO ES CORREGEIX , PERÒ ES FINANÇA
Després de les informacions sobre els primers volums publicats, el Congrés dels Diputats congela la inversió pública destinada al Diccionari Biogràfic Espanyol. Faltaven 25 toms per completar la col · lecció de 50 . Fins que la comissió de la Reial Acadèmia de la Història no investigui què és el que ha passat i presenti les seves conclusions sobre les entrades vinculades a la Història Contemporània no tornarà a rebre un euro . El grup té un termini de quatre mesos i està compost pels acadèmics Miguel Artola i Carmen Sanz , acompanyats per l'historiador independent Juan Pablo Fusi , que ja avança que no està d'acord amb l'entrada escrita per Luis Suárez sobre Franco .
No obstant això , en els primers pressupostos generals aprovats pel Govern de Mariano Rajoy reapareix la subvenció per "el manteniment i l'actualització del Diccionari Biogràfic Espanyol" , avalant l'obra amb un valor de 163.790 euros . A aquesta quantitat anual cal sumar els 6,4 milions d'euros invertits en el diccionari des de la seva creació . A dia d'avui , i des de juliol de 2011 , la RAH no ha informat dels resultats de la investigació de la comissió . El ministre d'Educació , Cultura i Esport , José Ignacio Wert , ha informat al Congrés que es revisarien 14 entrades " en profunditat ", una seria " eliminada " i 16 rectificades " lleugerament" . No va dir quins . Es desconeix si s'han realitzat canvis , com es faran i quins .
DOS : RECUPERAR l'argot FRANQUISTA
La part mínima del Diccionari Biogràfic Espanyol que màcula a la resta - la dedicada a la Història Contemporània - recupera expressions de la propaganda franquista com ara " bandolerisme assassí dels maquis " , " alçament " , " moviment nacional" , " guerra d'alliberament " , " dominació roja " , " veritable Croada " . Els historiadors han qualificat aquest ús de termes superats com a faltes d' gust i moral .
El conveni signat entre la RAH i el Ministeri d'Educació , el 1999 , s'especifica clarament que l'obra haurà de " donar una versió equànime " dels personatges i incloure "els elogis i crítiques que poguessin haver suscitat " . No obstant això , la majoria de les vides vinculades al franquisme es mostren com panegírics , sense rigor científic . " Semblants disbarats reflecteixen la connotació ideològica reaccionària d'algunes biografies" , explica el professor d'Història Contemporània de la Universitat de Saragossa , José Luis Ledesma , en el seu informe per a la publicació acadèmica Ahir .
TRES : PÈRDUA DEL CRITERI CIENTÍFIC
La comunitat científica històrica ha rebutjat frontalment el DBE en les seves parts més polèmiques . Aquest diari va consultar amb diversos departaments d'història contemporània i cap ha adquirit ni adquirirà l'obra , perquè "no respon als criteris objectius científics" . Des de la Universitat Complutense , per exemple , asseguraven que el Diccionari no tindrà cap utilitat malgrat l'esforç i l'elevat cost econòmic que ha suposat . " El mal està fet i no hi ha marxa enrere . Ha estat un projecte fracassat amb repercussions negatives " , conclou el director de l'àrea Juan Carlos Pereira . Un exemple de la manca de rigor és l'entrada de Carlos Seco sobre Azaña , en què aporta la nova visió de qualificar al govern de Negrín com "gairebé dictatorial" . Sense oblidar el " autoritari , no totalitari " de Luis Suárez sobre Franco .
QUATRE : NEGRE SOBRE BLANC INESBORRABLE
Per als historiadors com Ismael Sanz , director del departament d'Història Contemporània de la Universitat de València i catedràtic , el major problema de les " entrades inadmissibles " és que passarà el temps i arribaran nous lectors sense el coneixement del que amaguen els 50 volums i donarà per bo tot el que trobi , ja que és una obra de consulta . "És una barbaritat . El mètode que ha portat la RAH amb l'obra és obsolet . No han estat respectuosos ni amb la professió ni amb el rigor : és un atemptat contra la Història " , afegia . De fet , l'Acadèmia no ha especificat quines seran les solucions a les entrades fallides , si una addenda o una correcció en la seva totalitat . L'addenda ofereix la possibilitat de l'equivocació suma , en ensenyar al lector dues interpretacions oposades .
CINC : EL DELICTE HISTORIOGRÀFIC
L'obra anul · la el crèdit de la Reial Acadèmia de la Història , però també qüestiona la pròpia tasca científica historiogràfica . La manipulació a la qual ha estat sotmesa en algunes entrades del Diccionari ha deixat en dubte la escrupolositat de la ciència . El problema no és el franquisme , sinó el seu tractament . Autors inexperts , sense revisió ni avaluació externa de les vides . Les comissions responsables de la selecció sabien a qui s'encarregaven quan ho feien . No obstant això , no hi ha hagut depuració de responsabilitats en la institució .
SIS : MILITANTS PER A HISTORIADORS
La " direcció científica " és de Gonzalo Anes , el mateix director de la RAH , a qui reporta una sèrie de comissions compostes d'acadèmics que es van ocupar de suggerir personatges i biògrafs . El pes de l'obra ho portava un equip format per un director tècnic, un acadèmic coordinador , una coordinadora d'edició -vuit documentalistes . La selecció dels biògrafs no historiadors és la principal font de deteriorament de l'obra . Han escrit des responsables de gabinet de comunicació d'un partit polític , empresaris hotelers a autors lligats a fundacions i institucions pròximes als personatges retratats . No estan familiaritzats amb les tècniques de la disciplines , no està garantida la independència ni la seva rigorositat , per contra la seva clientelisme i parcialitat són evidents . La mínima distància entre el biògraf i el biografiat ha estat suplantada per militants .
SET : LLIBERTAT DE CÀTEDRA
Els dubtes sobre la tasca de la supervisió de les comissions s'ha deixat notar dins i fora de l'Acadèmia. La manca de control de qualitat , a l'empara de la llibertat de càtedra és un error pel qual Gonzalo Anes tampoc ha respost . Com explica Juan Pablo Fusi , el que no es pot permetre un historiador és la deshonestedat professional , és a dir , "la ideologització retrospectiva , l'anacronisme ( interpretar la història no en funció de les percepcions dels contemporanis , sinó a la llum dels problemes d'avui) , la manipulació basta, la parcialitat , la politització , no buscar la veritat " . Per Fusi hi va haver un mal ús de la llibertat de càtedra en la creació de les biografies que sabien més polèmiques , ja que " l'Acadèmia no va revisar aquestes veus , que haurien d'haver encarregat a persones més prestigioses i reconegudes " .
VUIT : GRANS D'ESPANYA, A CASA
Una de les faltes comeses més greus és la selecció dels personatges . José Luis Ledesma ha denunciat les entrades de dubtosa rellevància històrica , com les dedicades al " primer tripulant de cabina de passatgers" home , la que parla de tres germans de família noble , dos dels quals figuren com " pioners en el sector del vi i l'oli " i la infinitud de màrtirs . A elles cal sumar les aparicions estel · lars d'empresaris actuals , en els quals , segons sembla, la institució està molt interessada : des de Juan José Hidalgo Vorera ( fundador d'Halcón Viajes ) ​​, al mateix Gerardo Díaz Ferrán ( abans d'entrar a la presó) , Helena Revoredo Delvecchio ( presidenta de Prosegur ) , César Rodríguez González ( primer president d'El Corte Inglés ) o Maria Elvira Rodríguez Herrer , ministra de Medi Ambient menys d'un any amb José María Aznar , en substitució de Jaume Matas .
NOU : UN PROJECTE caducifoli
L'empresa s'aprova quan internet entra a totes les llars . S'elabora alhora que les obres enciclopèdiques en paper s'enfonsen i determinen convertir-se al digital per estalviar costos i guanyar en difusió . La vella enciclopèdia es rejoveneix amb la Xarxa consolidada com una eina bàsica de consulta . Per contra , Gonzalo Anes va decidir que el DBE havia de néixer en paper , l'any 2011- amb gran satisfacció per als seus impressors i distribuïdors i absolut disgust per als comptes públics - , amb una consulta en línia minsa . D'altra banda, l'actualització a la qual s'ha de sotmetre constantment qualsevol obra històrica al fil de nous descobriments i la rectificació d'errors garrafals -com les comeses en aquesta - , fan de l'actuació en el paper una tasca limitada i costosa . La Reial Acadèmia Espanyola demostra cada dia ( amb 4 milions de consultes lingüístiques a la seva web ) que el futur d'aquestes enciclopèdies - a cost de l'erari públic -està en la consulta en línia .
DEU : REGRESSIÓ IDEOLÒGICA
Per al professor d'Història Contemporània de la Universitat Pompeu Fabra , Eloy Martín , el DBE "és una ofensiva de la historiografia més reaccionària i un reflex del país" . A Juan Avilés , professor d'Història Contemporània de la UNED , li sembla una obra bona amb entrades que "no són de rebut " perquè " no compleixen amb l'objectivitat i distància" . "S'ha tractat de confondre llibertat d'expressió amb la ideologia per justificar l'obra i el seu to partidista i esbiaixat a la dreta . Un historiador té ideologia menys quan escriu " . El debat mostra com unes biografies es van escriure des del rigor i la llibertat de la Història i altres des del rigor i la llibertat de la consciència de cada historiador .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS