dimarts, 18 de març del 2014

Nova amenaça del Ministeri d'Interior, en el cas de la amb consulta catalana . Interior podria assumir el control dels Mossos d'Esquadra si Mas convoca la consulta . " Un simple decret podria fer dependre de la delegació del Govern i no de la conselleria d'Interior" . Hi ha les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i les Forces Armades llistes per actuar en cas que la Generalitat se situï al marge de les lleis ? .






En cas que es convoqui a les urnes als ciutadans per a un referèndum no acordat amb el Govern central i tombat pel Tribunal Constitucional , l'Estat hauria d'actuar i exigir obediència a Mas. El primer pas per a això seria articular una resposta per salvaguardar els principis constitucionals , que en últim terme suspendria l'autonomia de Catalunya , destituiria als dirigents i transferiria la gestió de certes àrees al Govern central . Si tot i així les autoritats catalanes fan cas omís , s'estaria davant " un problema d'ordre públic" , tal com assenyala l'almirall retirat Àngel Tafalla . En aquest cas , hauria d'actuar contra els que incorren en desobediència , exactament igual que contra qualsevol ciutadà que comet un delicte , i posar-los a disposició judicial .
Les forces de seguretat - policia autonòmica , Policia Nacional i Guàrdia Civil- serien les competents per mantenir l'ordre . Mas ja ha mobilitzat els Mossos d'Esquadra per al dia de la consulta , però aquests agents " cobren d'Interior i amb un simple decret poden passar a dependre de la delegació del Govern i no de la conselleria catalana d'Interior" , apunta Tafalla . Per a aquest exmilitar és inimaginable una operació que involucri l'Exèrcit , ja que creu que amb la simple mobilització de Policia i Guàrdia Civil -si és que la política no ho resol abans- es atajaría la insubmissió .
Altres fonts expertes en Dret Constitucional consultades per aquest diari han reconegut igualment que la possibilitat que els Mossos passin a ser controlats per Interior existeix i podria fer-se en aplicació de l'article 155 de la Constitució . Aquest article faculta l'Executiu a "adoptar les mesures necessàries" per sotmetre a les autonomies " al compliment forçós " de la llei en cas que la contravinguin i no atenguin els requeriments per rectificar .
[ Informació relacionada : García - Margallo veu un paral · lelisme entre el referèndum " il · legal" de Crimea i el català ]
La Policia Nacional manté unitats a Catalunya , encara que amb menys competències que en les regions que no tenen policia autonòmica , així com la Guàrdia Civil , que disposa de la seva organització com en qualsevol altra comunitat . El nombre d'efectius ha anat minvant en els darrers anys- entre tots dos organismes amb prou feines superen els 7.000 - a mesura que creixia el dels Mossos -i per sobre dels 17.000 - , fet que podria fer pensar que la situació està dominada pel Govern català . No obstant això, com ha quedat dit, el control de la policia autonòmica podria passar fàcilment a mans de l'Executiu central, el que evitaria qualsevol intent d'elucubrar amb una mobilització de l'Exèrcit , la presència a Catalunya en termes operatius és testimonial - només un batalló de l' cos de Terra a Barcelona- mentre es manté l'habitual en termes administratius .
A la regió que presideix Mas hi ha un comandant militar de Barcelona i Tarragona , la Inspecció General de l'Exèrcit de Terra , la Tercera Subinspecció d'aquest mateix Exèrcit (Pirenaica ), a més de l'acadèmia de suboficials de Lleida i les subdelegacions i delegació de Defensa . La Guàrdia Civil , per la seva banda, està present en nombrosos llocs de la zona- anomenada zona 7 - , té comandància a les quatre capitals i controla la frontera pirinenca i les duanes de l'aeroport del Prat . En qualsevol cas , com insisteix Tafalla , "l'Exèrcit pertany a tota Espanya i tot ell està present a tot Espanya , ja que no trigaria ni deu minuts en estar en qualsevol punt " .
"Les forces de seguretat" , conclou , "serien suficients per restablir l'ordre públic" en el cas que aquest s'altere perquè els mandataris incorrin en desobediència i actuïn al marge de la Constitució . De moment , i malgrat les declaracions grandiloqüents que se succeeixen , res d'això ha passat .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS