divendres, 14 de març del 2014

La Tercera Guerra Mundial ? . Podria arribar a produir una altra Gran Guerra ? . El 1914 esclatava la Primera Guerra Mundial . Cent anys després , el 2014 , les portades dels diaris de tot el món parlen aquests dies del conflicte entre Rússia i Ucraïna . La posició dels Estats Units , les intencions de Putin , el deposat president d'Ucraïna Ianukóvitx, les negociacions de la Unió Europea ... Què ha passat exactament ? :






El Parlament de la República Autònoma de Crimea va demanar aquest dijous al president de Rússia , Vladímir Putin , ia la Cambra baixa del Parlament rus , que iniciïn els procediments per incorporar la península a la Federació Russa . En concret , en qualitat de província o unitat administrativa . El Parlament de Crimea va decidir avançar al 16 de març la data del referèndum sobre el futur de la regió .
Per la seva banda, la Unió Europea qualifica com il · legal el referèndum d'autonomia de Crimea per unir-se a Rússia , tant en el Consell Europeu celebrat a Brussel · les , com al congrés del Partit Popular Europeu amb el suport del president del Govern , Mariano Rajoy .
Però, què esdeveniments provocarà aquesta situació ? ¿ Esclatés la guerra ? Què bàndols es formarien ? Quin seria el paper d'Espanya ? Per resoldre totes aquestes preguntes , El Confidencial Digital ha contactat amb una sèrie d'experts que posen llum al conflicte .
En opinió del diplomàtic Inocencio Arias , el conflicte entre ucraïnesos i russos " va cap a la pacificació " . Però matisa : " Això sí , en qualsevol moment pot esclatar " .
En aquesta línia , coincideix la doctora en Estudis Europeus de FAES , Mira Milosevich , que opina que " no hi ha perill d'una guerra per Crimea" , ja que " Occident es troba molt debilitat econòmicament i Ucraïna no és un país que importi massa " .
L'experta de FAES destaca a més que el món entra en una nova fase . " Després de dos guerres mundials vivíem en un període post guerra freda , des de 1989 fins 2014, ara entrem en una nova fase " . I assenyala les claus de per què creu que no hi haurà una guerra : " Rússia s'ha assegurat una millora de posició , ja que una guerra seria molt costosa i debilitaria les fronteres russes . Putin s'ha llançat a la batalla sense bales " . " L'exèrcit ucraïnès té formació soviètica però és molt feble pel que fa al rus , ja que Rússia és un país que inverteix un 16% del PIB anual , que és una barbaritat . Perquè ens fem una idea , Alemanya no arriba a invertir ni el 2% " .
Per la seva banda, l'analista en política internacional i columnista d' ECD , Antonio Rubio Plo , pensa que ens trobem en " un procés que transcorre de forma lenta , però s'està calmant " .
El corresponsal diplomàtic d'ABC , Luis Ayllón , també creu que "les coses acabaran per calmar malgrat la gran tensió que hi ha hagut " .
La mateixa postura defensa el cap d'Internacional de la Cadena COPE , Manuel Ángel Gómez , que apunta que "el que Putin volia era tenir una posició de força per negociació , i ara té militars prorussos controlant la península" .
Com podria esclatar el conflicte ?
Inocencio Arias pensa que " l'opinió pública occidental no permetrà una guerra , a menys que els grups ultres o els soldats russos s'anessin pels gallets o assaltin algun caserna" . I afegeix : " Putin sap que Occident no va a utilitzar les armes encara Rússia ocupi Crimea o l'est d'Ucraïna" .
Mira Milosevich , per la seva banda, opina que "ningú morirà per Crimea . La Unió Europea en els últims cinc anys s'ha debilitat molt per la crisi econòmica , mentre que Rússia ha canviat la seva estratègia militar i política . A Rússia es pensa que la UE ha provocat seus interessos i la UE no té estratègia a llarg termini , com han demostrat " .
A més , afegeix que " Putin està cansat del tracte donat per Occident després de la Guerra Freda no han consentit que se'ls tracti com derrotats quan no ho han estat . Ara estan forts i Occident està molt feble . La UE no té una política clara al respecte " . " Putin és un gran estrateg , molt millor que Obama , però no vol una democràcia militar , no desitja el mateix que Occident" , apunta la doctora . I s'adhereix a la postura del diplomàtic espanyol : "No hi haurà guerra tret que els grups ultres s'alterin " . No obstant això , sobre el futur opina que " la integritat territorial d'Ucraïna ja no es podria conservar , i els plans de Putin no se sap quins són. Vol Crimea o alguna cosa més ? " .
L'articulista de ECD , Antonio Rubio Plo , comenta que " Rússia està disposada a negociar perquè sap que el 60 % de la població a Crimea és prorussa , i la seva posició allà està molt establerta. Això sí , si Ucraïna actua pel seu compte i entra a Crimea si hi haurà enfrontament " .
D'altra banda , el corresponsal d'ABC , Luis Ayllón , creu que la clau és que " encara Crimea sigui Ucraïna , és una zona de molta influència per salvaguardar els interessos russos " .
Com afectarà el conflicte a les relacions entre Rússia i Occident ?
El diplomàtic Arias confessa que " Putin ha aconseguit mantenir Ucraïna lluny d'Occident " . Per la seva banda, Mira Milosevich creu que " el referèndum serà un punt definitiu i canviarà les relacions entre Occident i Rússia" . "Els Estats Units i Rússia seguiran mantenint el mateix statu quo , són dos tigres de paper ", afegeix la doctora de FAES . " Putin no vol una Guerra Freda , però no va a lliurar ni Sebastopol ni Crimea, que és la clau de la seva seguretat nacional . De les dues invasions que van patir els russos , tant Napoleon com els nazis , ambdues incursions es van produir per Ucraïna " . I aporta una altra clau : "La Xina serà el nou soci rus , serà el mercat de gas que tindran i un nou aliat comercial" .
Al contrari , Luis Ayllón , creu que "ara mateix els soldats ucraïnesos estan continguts . La prova d'això és que van amb pals i no amb armes . Al meu entendre, arribaran a un acord on es respecti la població prorussa a Crimea i es respecti la integritat territorial d'Ucraïna " .
Quin és el paper d'Espanya ?
" Espanya té un paper de soci comunitari fidel i lleial . No pot fer molt més " , opina Inocencio Arias .
Mira Milosevich , per la seva banda, opina que " Espanya ha tingut una postura prudent . El ministre d'Exteriors no ha anat a Kíev a negociar , per la qual cosa Espanya és vist des de Rússia com un país amic . Pel que fa a la integritat territorial de Crimea , Espanya ha estat coherent , segurament pels problemes del País Basc i Catalunya " .
L'articulista de ECD , Antonio Rubio Plo , creu que " la posició d'Espanya ha estat conciliadora . Ha proposat la via diplomàtica dins de l'espai europeu de cooperació " .
Per acabar , el cap d'Internacional de COPE , Manuel Ángel Gómez , confessa que "Espanya té un paper relatiu com a membre de la Unió Europea . A Alemanya , Merkel s'està mullant molt, però Espanya seguirà el camí marcat per la UE , aportant opinions i idees i tractant de mantenir la bona relació amb Rússia " .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS