diumenge, 16 de febrer del 2014

La democràcia és imbatible " , " Catalunya està donant lliçons al món de democràcia i és admirada al món " , si volen venir a retirar les urnes que vinguin. Joan Tardà d'ERC , el dret a decidir i l'ús de les llengües és un assumpte al qual els catalans no renunciaran .






Joan Tardà , portaveu adjunt d'ERC i ponent de la reforma del Reglament del Congrés , va sortir molt escèptic dimecres de la primera reunió que van mantenir els portaveus dels grups parlamentaris . Creu que tot i l'aparent bona voluntat amb què acudeixen els dos grups majoritaris , PP i PSOE , va ser difícil arribar a un consens . El dret a l'ús de les llengües és un assumpte al qual els republicans catalans no renunciaran . Tardà es mostra també molt crític amb Rajoy pel seu tancament a permetre que Catalunya pugui convocar un referèndum sobre el dret a decidir .
PP i PSOE van sortir molt optimistes de la primera reunió de la ponència de la reforma del Reglament del Congrés , però si en 32 anys els grups no han estat capaços d'arribar a un acord , no li sembla difícil aconseguir ara ?
 
Jo ignoro la sinceritat del PP i el PSOE en aquesta ocasió. Ignoro si tot forma part d'un cert paperot perquè atenent els precedents podríem sospitar que sí que és un paperot . A la primera legislatura de Rodríguez Zapatero es va treballar molt durant més d'un any i quan ja estaven tots els treballs elaborats , al final el PP i el PSOE , per interessos d'uns i d' altres , molt tàctics , avortar l'acord . Fins i tot els membres de la comissió ens havíem tancat en un parador per ultimar els detalls . Però populars i socialistes van decidir que no hi havia necessitat imperiosa de tancar-lo. Per això dic que els antecedents demostren que han jugat amb el reglament i han desaprofitat l'oportunitat de canviar un Parlament que té encara maneres de funcionar gairebé , gairebé vuitcentistes .
I què creu que ha canviat des de llavors ?
Hi ha una realitat que és evident . Una contestació al carrer que s'ha pogut visualitzar en els últims mesos , amb un Parlament bunqueritzat i milers de persones manifestant-se. Això vol dir que la ciutadania té molt clar que els gravíssims problemes amb què es troba la nostra societat haurien de tenir una resposta més immediata , més diligent i més eficaç i que tot això hauria de substanciar al Parlament . Si el Parlament no es converteix en el mirall en el qual els ciutadans poden veure reflectides les seves il · lusions , però sobretot les seves inquietuds i incerteses , evidentment aquesta institució perd sentit , perd respectabilitat i la ciutadania crida i s'indigna davant el funcionament anquilosat d'una institució que no està en els carrils de la modernitat , que pateix de transparència i capacitat per metabolitzar els problemes que són al carrer .
Posada no sembla molt receptiu al fet que els diputats fitxin , com proposa UPyD , o que se'ls controli les assistències . Vostè què opina ?
Jo estic convençut que l'important és que el diputat pugui exercir amb totes les garanties el seu mandat . No entenc això de posar un rellotge per a l'entrada i sortida . Em sembla absurd . Un parlamentari ha de treballar al seu despatx i estar en la seva circumscripció . Si creiem que els dèficits d'aquest Parlament se solucionen posant un rellotge d'entrada i sortida caminem molt equivocats . Em sembla també absurd reclamar que tots els diputats estiguin a l'escó durant tot el ple . No es pot fer demagògia en aquest sentit . Hi ha altres problemes , com impulsar les funcions bàsiques del Parlament , com l'acció legislativa i el control al Govern , que estan molt menyspreades . És molt difícil aconseguir que comparegui el president del Govern i titànic que s'accepti obrir una comissió d'investigació .
Si no es reconeix el dret a l'ús de les llengües a la Cambra , signarà ERC l'acord?
Doncs no ho crec perquè nosaltres entenem que modernitat és igual a transparència . Necessitem parets de vidre , més control i també reconeixement de l'existència de les diferents llengües de l'Estat . L'any 2005 , el PP i el PSOE no van voler reconèixer aquests drets lingüístics i aquesta va ser una de les raons per la qual no hi va haver reforma a la primera legislatura de Zapatero . Des de llavors no s'ha tornat a parlar de reforma del reglament , i el que no acceptarem és que aquesta reivindicació es dissociï de la resta . El que no val és ser molt moderns i progressistes en algunes coses , i xarucs i retrògrades en altres , com el no reconeixement de les llengües .
S'han guanyat vostès la mala imatge que tenen davant els ciutadans o estan pagant justos per pecadors ?
Jo crec que aquesta democràcia pateix d' algunes virtuts . És molt representativa però molt poc participativa . El fet que els parlamentaris estiguin molt subjectes a l'organització dels partits ha contribuït a que el debat parlamentari hagi tendit a seu empobriment . És més , quan els debats arriben al Parlament la societat i pràcticament els ha metabolitzat . No té cap sentit que al carrer es parli d'un tema i el Parlament parli d'un altre. Si a això li afegeixes la metàstasi corruptiva que hi ha en el sistema polític , resulta una suma que ha provocat la percepció que els diputats són aliens o llunyans als interessos de la gent .
Creu llavors que estan justificats moviments com " Envolta el Congrés" ?
Jo entenc el cansament i la indignació de la ciutadania perquè és el meu propi cansament i la meva indignació de veure com s'està avançant a una velocitat vertiginosa al desballestament de l'Estat de dret , de benestar i social, el que comporta el desballestament progressiu de l'Estat democràtic i posa en escac i en crisi la mateixa democràcia . La desesperació ha calat en les persones , en les classes mitjanes i en molts votants del PP, que també es van manifestar als voltants del Congrés .
Vostè ha dit que el polític que doni l'esquena a Catalunya ho pagarà , no sona això una mica amenaçador ?
Vull dir que ho pagarà democràticament . I ho pagarà també electoralment , és evident . La societat catalana està fent una transició molt accelerada des del autonomisme i el catalanisme al sobiranisme . I aquells polítics que vulguin frenar aquest procés , en lloc de canalitzar- , provocaran la desafecció de la ciutadania respecte a les seves sigles .
¿ Comparar amb els nazis als empresaris alemanys que viuen a Catalunya no ha estat un excés ?
Lamento haver pogut ofendre a algú , no era la meva intenció. No serveix com a excusa , però la comparació que es feia en el manifest entre el nacionalisme català i els " nacionalismes del segle XX" era molt ofensiva . Si el nacionalisme català té una característica és que històricament ha estat pacífic i cívic i si d'alguna cosa se ​​li pot acusar és de pactista i poc donat als excessos o els radicalismes . És lamentable que persones influents tinguin tant desconeixement de la realitat catalana .
Preferiria que aquests empresaris no invertissin a Catalunya ?
Aquests empresaris han invertit sempre a Catalunya i seguiran fent-ho perquè Catalunya és una societat moderna , incardinada a Europa , avançada , que ha donat lliçons al món de democràcia i és admirada al món. És admirada perquè la societat catalana s'està mobilitzant de forma pacífica en favor de les seves llibertats plenes . I és el territori de l'Estat espanyol que segueix rebent enguany el major nombre d'inversions estrangeres .
 
Creu que hi ha un suport majoritari de l'empresariat purament català a l'independentisme ?
Jo crec que bàsicament el petit i mitjà empresariat català , igual que la immensa majoria de la ciutadania de Catalunya , té clar una cosa que s'ha arrelat en el seu imaginari . O es fa un pas endavant o no existeix futur . La viabilitat econòmica del nostre país i la sostenibilitat del nostre model social de benestar està en escac si no es fa un pas cap endavant . I això significa tenir capacitat econòmica per canviar el model productiu . Fer grans inversions en infraestructures , en R + D + I , que és el que ens permetrà ser més competitius en un món globalitzat . Però tot això no es pot fer si no s'acaba amb aquest espoli fiscal al qual s'ha sotmès a Catalunya , i això requereix poder polític i passa també per exercir el dret a decidir .
Si es realitza la consulta , està segur que guanyaria el sí ?
Doncs no ho sé . Per a nosaltres l'important és que el 87% dels catalans complementar i acceptaria els resultats . El que farem els republicans és treballar per al sí .
A qui atribueix la culpa que entre Mas i Rajoy no hagi diàleg ?
Jo pas de repartir o fer culpes a ningú . Aquí hi ha un mandat democràtic exercit per tres quartes parts del Parlament de Catalunya , que ha decidit que el 9 de novembre el poble català ha de votar . I s'ha fet des de la legitimitat d'un Parlament elegit democràticament . El que hauria de fer el Govern espanyol és assumir aquest mandat del poble de Catalunya . Només demanem que el senyor Rajoy faci el mateix que el senyor Cameron , que els va dir als britànics " jo faré tot el que pugui perquè democràticament els escocesos independentistes no guanyin ", però no se li ha passat pel cap prohibir el referèndum . Fins i tot va afirmar que col · laboraria amb l'Estat escocès en el cas que la majoria dels escocesos decidís independitzar-se. És clar , que de Cameron Rajoy ha el tros del que és la dreta democràtica a una dreta filla del franquisme .
Si al final hi ha consulta sense l'aprovació del Congrés , creu que Rajoy prendrà la decisió d'aplicar l'article 155 de la Constitució per dissoldre l'autonomia?
No tinc ni idea però si ho fes el que provocaria és una acceleració del procés , seria un catalitzador del procés . Si voleu venir a retirar les urnes , doncs que vinguin . Si volen aturar , que ens detinguin . La democràcia és imbatible .
Les enquestes els donen una notable pujada , es veuen governant ?
Nosaltres hem dit que estem disposats a fer dues coses . D'una banda , fer el camí pla al Govern de Catalunya per acumular forces per arribar al 9 de novembre, que a mi m'agradaria que es convertís en el 14 d'abril dels nostres avis , i de l'altra, anar el màxim possible de la mà perquè després del big bang l'esquerra conquistem una hegemonia en el procés constituent de la república catalana progressista que permeti socialitzar la riquesa . El que a mi m'agradaria saber és si el PSOE es posarà de perfil quan arribi aquest procés o serà còmplice de la repressió , entenent amb això que impedeixin la consulta .
I què creu que farà ?
Crec que si el PSOE fa realitat el que ha dit Rubalcaba que està amb Rajoy , cavarà una fossa enorme entre Catalunya i Espanya i crec que si això passa el pagaria molt car perquè l'allunyaria de la capacitat transformar la societat espanyola en els pròxims anys . Seria un gran fracàs per a la socialdemocràcia . Estic parlant del PSOE i no tant d'IU .
Amb Carme Chacón com a líder del PSOE , la percepció seria diferent ?
Tinc la impressió que Chacón ha sortit del tauler . Crec que se li ha passat el moment . És la meva impressió , però igual estic equivocat .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS