dilluns, 24 de febrer del 2014

El dret de lliure determinació en el dret internacional . És Catalunya una nació ? . Sense perjudici d'una reflexió més profunda a posteriori , voldria assenyalar alguns aspectes essencials respecte d'aquest tema des del punt de vista del dret internacional .






Sense perjudici d'una reflexió molt profunda a posteriori , voldria assenyalar alguns aspectes essencials respecte d'aquest tema des del punt de vista del dret internacional .
La Carta de les Nacions Unides recull com a principi del dret internacional , entre d'altres , el de lliure determinació dels pobles ( article 1, apartat 2) :" Fomentar entre les nacions relacions d'amistat basades en el respecte al principi de la igualtat de drets i al de la lliure determinació dels pobles ... "Així mateix , l'article 55 :
"Amb el propòsit de crear les condicions d'estabilitat i benestar necessàries per les relacions pacífiques i amistoses entre les nacions , basades en el respecte al principi de la igualtat de drets i al de la lliure determinació dels pobles ... "
Posteriorment , nombroses resolucions de l'Assemblea General de les Nacions Unides han corroborat aquest principi , reconeixent ja com un dret específic , per exemple , la Resolució 2131 ( XX ) , de 21 de desembre de 1965:
"Tot Estat ha de respectar el dret de lliure determinació i independència dels pobles i nacions , el qual ha d'exercir sense traves ni pressions estranyes i amb absolut respecte als drets humans ia les llibertats fonamentals "Com a colofó ​​, els Pactes Internacionals de Drets Humans , que són formalment convencions o tractats internacionals jurídicament vinculants ( és a dir , d'obligat compliment) per als estats membres que els hagin ratificat ( cas d'Espanya ) , prescriuen en el seu article primer:
"Tots els pobles tenen el dret de lliure determinació . En virtut d'aquest dret estableixen lliurement la seva condició política i proveeixen així mateix al seu desenvolupament, econòmic , social i cultural "
A l'anterior afegeixo l'article 10 de la Constitució espanyola :
" Les normes relatives als drets fonamentals ia les llibertats que la Constitució reconeix s'interpretaran de conformitat amb la Declaració Universal de Drets Humans i els tractats i acords internacionals sobre les matèries ratificats per Espanya" .
A més , voldria recalcar que els Pactes Internacionals de Drets Humans de 1966 , a diferència de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948 , la qual és formalment una mera "Declaració" ( encara que segons molts experts en la matèria ha esdevingut una norma jurídica consuetudinària en el dret internacional , i per tant vinculant per a tota la comunitat internacional ) , aquests Pactes en canvi des del seu origen tenen el caràcter de tractats o convencions internacionals les normes jurídiques són vinculants ( d'obligat compliment) per als estats membres des del moment en que els ratifiquin .
D'altra banda , voldria agrair i aplaudir la iniciativa del professor Navarro d'obrir aquest debat com " espai públic" , així com manifestar la meva conformitat a gairebé tot el que diu . No tracte amb això de " fer-li la pilota" , sinó més aviat manifestar la meva sorpresa i satisfacció per això , perquè no abunden posicions com la seva en un context en què molts " intel · lectuals" , en lloc de contribuir a un diàleg lleial i respectuós entre punts de vista divergents , enconan i crispen encara més la inevitable actualitat del debat referent a això , parlant més amb les " vísceres " que amb el "cervell " , per dir-ho d' alguna manera .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS