dijous, 9 de gener del 2014

Fátima Báñez APLICA UN NOU SISTEMA PER GENERAR OCUPACIÓ ... La ministra d'Ocupació i Seguretat Social , Fátima Báñez . , Posa en marxa , un decret que augmenta els conceptes retributius que s'han d'incorporar a les nòmines per recaptar més . Així, les empreses han de pagar ara al voltant d'un 30 % més per algunes percepcions salarials dels seus empleats que fins a aquesta data estaven exemptes totalment o en part de cotitzar a la Seguretat Social i el treballador també haurà d'aportar una mica més del 6 % d'aquests conceptes retributius , amb la qual cosa aquesta quantitat li serà treta del seu salari brut anual .






El Ministeri d'Ocupació va publicar el passat 21 de desembre un decret que augmenta des d'aquesta data els conceptes retributius que s'han d'incorporar a les nòmines i , per tant , cotitzar a la Seguretat Social . Entre ells hi ha els plusos de menjar , les assegurances de salut o les aportacions a plans de pensions . Les asseguradores i empreses de vals de menjar alerten sobre el dany que això farà als seus negocis i l'ocupació .
A partir d'aquest any empreses i treballadors paguen més a la Seguretat Social . El Butlletí Oficial de l'Estat ( BOE ) del 21 de desembre va publicar una ampliació dels conceptes retributius que són imputables a la base de cotització dels treballadors al sistema . Així, les empreses han de pagar ara al voltant d'un 30 % més per algunes percepcions salarials dels seus empleats que fins a aquesta data estaven exemptes totalment o en part de cotitzar a la Seguretat Social . Per la seva banda, el treballador també haurà d'aportar una mica més del 6 % d'aquests conceptes retributius , amb la qual cosa aquesta quantitat li serà treta del seu brut anual d'aquests plusos .
Quines són exactament les parts de les retribucions que les empreses estaran obligades a incloure ara en les nòmines i , per tant , hauran de cotitzar per elles , pagant l'empresari un 30 % del seu valor a la Seguretat Social i el treballador poc més del 6 % ?
Els conceptes més estesos entre els treballadors que fins ara estaven exempts de contribuir al sistema i des del passat 22 de desembre ia cotitzen són : la majoria dels plusos de menjar , les aportacions de les empreses a plans de pensions per als seus treballadors ; les assegurances de salut per a empleats i les seves famílies , els xecs guarderia o els ajuts d'estudis per als fills dels treballadors , i els lliuraments d'accions o participacions de la companyia .
Segons fonts coneixedores del sistema de Seguretat Social , aquesta ampliació dels conceptes imputables a la base de cotització suposarà " un substancial i immediat augment dels ingressos que recapta la Tresoreria mes a mes" .
Des de la Seguretat Social admeten que amb aquesta mesura s'aconseguirà un augment de la recaptació en el curt termini . Si bé no s'han quantificat el seu impacte en diners , al · legant que fins ara aquesta part de les retribucions no era comunicada pels empresaris a les arques del sistema, de manera que no es pot avaluar encara a quant ascendirà l'augment dels ingressos . És més , l'impacte d'aquest canvi en les nòmines no se sabrà encertadament fins ben entrat l'any , ja que una resolució del director general de la Tresoreria de la Seguretat Social autoritzarà "l'ingrés sense recàrrec de les quotes derivades per aquests conceptes de cotització fins al 31 de març de 2014 " .
I és que tot i que aquesta mesura està vigent des del passat 22 de desembre encara hi ha moltes empreses , sobretot les més petites, que desconeixen les seves noves obligacions a causa de les dates nadalenques en què es va aprovar ja la poca publicitat donada pel Ministeri d'Ocupació a aquest canvi .
A més , des d'aquest Departament insisteixen que la iniciativa no només servirà per augmentar els ingressos . Aquesta ampliació de la base de cotització provocarà que es generin més drets futurs de pensions i prestacions per desocupació per als treballadors .
De moment , diferents fonts de les empreses que presten serveis relacionats amb el pagament d'aquest tipus de plusos , com són les asseguradores de salut i plans de pensions o les empreses de xecs restaurants ja han fet les seves primeres estimacions i han alertat del mal que aquesta mesura podria fer als seus negocis i , de forma indirecta , a altres sectors .
En aquest sentit , l'Associació de Emissors de Vals de Menjar ( Aeevcos ) veu també perillar bona part de l'ocupació que generen i adverteix que la mesura "tindrà un efecte contrari al desitjat pel legislador , així com conseqüències econòmiques i socials greus" . Altres fonts del sector alerten sobre la repercussió que tindrà el fet que l'empresari incorpori el més de menjar a la nòmina i abandoni la fórmula del xec restaurant , "perquè si tens un d'aquests vals t'ho gastes en un menú , però potser el diners equivalent no , per això , el sector de la restauració també patirà " .
Fonts del sector assegurador critiquen " l'esquizofrènia " del Govern " que d'una banda vol incentivar els plans de pensions d'empresa i , de l'altra , els penalitza fent cotitzar a les aportacions empresarials" .
La patronal CEOE també rebutja frontalment aquesta ampliació de les bases de cotització . Fonts d'aquesta organització asseguren que suposa " un augment desproporcionat de les càrregues que recauen sobre les retribucions en espècie , que això són i no salari directe , comportant un càstig amb fins recaptatoris , amb el qual no estem d'acord" . I així ho ha manifestat personalment el president de la CEOE, Juan Rosell , als responsables del Ministeri d'Ocupació .
Aquestes mateixes fonts es queixen que "Espanya és un dels països amb més càrregues socials per sobre d'Alemanya o el Regne Unit" . Per això , adverteixen que "no és possible el seu augment , donat l'impacte que tindrà en la competitivitat de les empreses" . I recorden al Govern el seu compromís contrari a baixar les quotes socials .
Dit tot això , les empreses més afectades ja han sol · licitat obrir una negociació amb Ocupació , que podria suavitzar aquesta situació en un desenvolupament reglamentari de la llei.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS