dijous, 16 de gener del 2014

El futur d'una Catalunya Independent , està en les nostres mans que aga realitat . Deu sectors que poden generar fins 2025 al voltant de 3,1 milions de llocs de treball nous . L'objectiu principal del canvi de model productiu ha de ser aconseguir la sostenibilitat econòmica , social i mediambiental :






D'aquests deu sectors , els de construcció , turisme i transport , són branques productives que actualment tenen un gran pes en l'economia espanyola i que és imprescindible que continuïn sent puntals en els propers anys , però reorientant i redimensionant els seus productes i processos productius per aconseguir aquesta triple sostenibilitat .
A més d'aquests tres sectors que requereixen canvis importants , en el treball de Idesa hem seleccionat set sectors de futur , que entenem tenen un alt potencial de creixement , tant en termes de generació d'ocupació com de valor afegit . Aquests set sectors són : energies renovables , eco - indústries , tecnologies de la informació i la comunicació , biotecnologia , indústria aeroespacial , indústries culturals i serveis socials . El nostre informe conclou que , en conjunt , aquests deu sectors poden generar fins 2025 al voltant de 3,1 milions de llocs de treball nous .
Em cenyiré aquí al sector de les energies renovables . Aquestes han experimentat un creixement exponencial en els últims anys a tot el món i , en particular , a Espanya . Però, si bé algunes tecnologies han assolit un elevat grau de desenvolupament ( eòlica , solar , biocarburants ) , altres encara es troben en fases inicials . A Espanya , quatre factors han contribuït de manera decisiva a aquest enlairament : el fort creixement del consum energètic a nivell mundial , l'esgotament dels recursos energètics tradicionals , el canvi climàtic i l'alta dependència energètica de l'exterior .
A part de l'estalvi i l'eficiència energètica , la substitució de fonts energètiques convencionals per renovables és vital per aconseguir un major nivell de sostenibilitat . La nostra proposta és posar en marxa iniciatives inversores i reguladores per arribar a un model energètic el 2050 on el cent per cent de la producció procedent d'energies renovables .
Quins són , en resum , aquestes mesures ?
A nivell internacional , establir un fort compromís polític perquè el 2020 el 50% de la producció elèctrica procedeixi de fonts renovables , desenvolupant de manera paral · lela el cotxe elèctric i tota una xarxa de punts de recàrrega . A més , en relació amb la lluita contra el canvi climàtic , Europa hauria d'establir un objectiu ambiciós i assolir el compromís d'un 30 % de reducció d'emissions en 2020 .
A nivell nacional , recomanem :
- Desenvolupar un Sistema de Crèdits Personals de Carboni , el qual funcionaria de manera similar al sistema de permisos d'emissions que opera ja a Espanya per a les empreses energètiques i les de determinades activitats industrials . En resum , es tracta d'aplicar el principi de " qui contamina , paga" , però perfeccionant amb el principi de "qui no contamina , rep " . El sistema assignaria a cada llar a Espanya una quantitat de CO2 permès per any , de manera que aquelles famílies amb consums energètics per sobre d'aquesta assignació haurien de comprar els drets per aquest excés d'emissions contaminants . Per contra, els que emetin per sota de la seva assignació , percebrien ingressos en forma de devolució fiscal .
- Reconèixer un nou dret de ciutadania per generar i distribuir electricitat , perquè tots els ciutadans que ho desitgin puguin generar la seva pròpia electricitat , i utilitzar o vendre-la a empreses de distribució , dins d'un nou model de negoci .
- Crear Àmbits territorials Lliures d'Emissions , que , en resum , és triar un territori de grandària mitjana / petit , preferentment una illa , i declarar espai lliure d'emissions , amb un ús 100% energies renovables .
- Promoure la instal · lació de 700.00 sostres solars entre 2010 i 2015 mitjançant subvencions parcials del cost a la rehabilitació integral dels immobles amb criteri d'eficiència energètica .
- Assolir l'objectiu de dos milions de vehicles elèctrics el 2025 , desenvolupant alhora xarxes de recàrrega necessàries .
Quants llocs de treball poden generar les renovables aplicant aquestes mesures ?
Un impuls decidit al desenvolupament de les energies renovables pot portar a aquest sector, que actualment suposa un 0,7% del PIB espanyol , fins a un 2% el 2025 . Això comportaria una important creació de nous llocs de treball nets que hem quantificat en l'informe de la Fundació idees.
D'una banda , cal considerar que les energies renovables són en general més intensives en mà d'obra que les convencionals , en part perquè no han assolit encara el grau suficient d'eficiència en costos i en part perquè , per ara , la vida útil de les instal · lacions d'energies renovables és més curta que la de les convencionals . No obstant això , en fer un balanç d'impacte sobre l'ocupació , cal tenir en compte que la transició cap a un sistema 100% renovable comportarà també la destrucció d'ocupació en sectors d'energies convencionals , com així s'ha considerat en el nostre treball .
Segons les nostres estimacions , una transformació de l'actual sistema energètic espanyol a un basat en 100% renovables suposaria la creació de 560.700 llocs de treball directes i 638.000 indirectes el 2050 . Considerant factible almenys el 40 % d'aquest objectiu en 2025 , entenem que , partint dels 85.000 llocs de treball directes actuals , podríem arribar fins 337.000 llocs de treball, el que suposaria la creació , a 15 anys , de 252.000 llocs de treball addicionals . D'aquests nous llocs de treball, el perfil de formació que es requereix és un 32% de treballadors amb estudis superiors , 43% amb estudis mitjans i 25 % amb estudis primaris .
En conclusió , les xifres sobre creació neta de llocs de treball directes en el sector energètic mostren que aquest és un sector estratègic que hem d'impulsar , encara que únicament sigui per les oportunitats de creació d'ocupació per a la pròxima dècada. Si a això li afegim altres dimensions , com la diversificació del teixit industrial vinculat a les renovables , la independència de fonts de subministrament energètic , i la contribució a la reducció d'emissions , les energies renovables són una aposta de futur per a Espanya . Ara es requereix l'esforç de tots per avançar en aquest direcció i consolidar el nostre lideratge en una àrea de creixent competència mundial .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS