diumenge, 3 de novembre del 2013

ERC planteja , en una Catalunya independent nacionalitzar la xarxa de Telefónica . "Podem estar dins de la UE o podem estar fora, si vam quedar fora tenim i podem nacionalitzar les infraestructures i tenir una empresa nacional de telecomunicacions" , no és una solució a la boliviana . Swisscom és una empresa nacional i Suïssa és un Estat en l'entorn de la Unió Europea i de dimensió relativament semblant a la nostra .






 ERC es planteja nacionalitzar la xarxa de Telefónica a una futura Catalunya separada d'Espanya. Així ho va apuntar a les jornades "Les TIC en una Catalunya Independent" , que van tenir lloc a la seu del partit a Barcelona el passat dimecres. L'objectiu no seria fer-ho d'un dia per l'altre . El que es va assenyalar en la jornada va ser que la nova Llei de Telecomunicacions que tindria l'hipotètic estat independent català contemplés la possibilitat de nacionalització de la xarxa de les operadores , cosa que, segons un dels participants , Pere Alemany , " no hauria de donar por " .
"Podem estar dins de la UE o podem estar fora . Si estem dins, no es pot plantejar però si vam quedar fora tenim una tercera opció : podem nacionalitzar les infraestructures i tenir una empresa nacional de telecomunicacions " , va assenyalar Pere Alemany, que en cap moment es va referir a Telefónica , però aquesta companyia té el 90% xarxa a Catalunya .
Alemany va continuar : "Del que estic parlant no és una solució a la boliviana . Swisscom és una empresa nacional i Suïssa és un Estat en l'entorn de la Unió Europea i de dimensió relativament semblant a la nostra . Tampoc ens ha de espantar aquesta solució que estem fora de la Unió . No dic que aquest hagi de ser el model a què anem , però fora d'aquest entorn tampoc no ens hem d'alarmar " .
Soci de la consultora tecnològica Aggaros , Alemany es va curar en salut al començament de la seva intervenció assenyalant que les seves opinions eren a títol personal . Però cap dels presents va qüestionar els seus plantejaments i es trobaven a la sala on se celebrava la jornada tant el diputat del Parlament Roger Torrent , responsable de les àrees TIC, el també diputat Oriol Amorós , que tutela tots els temes industrials del partit al Parlament , i l'ex vicepresident de la CMT , Marcel Coderch , que compartia panell .
Cap d'ells va obrir la boca . Torrent, fins i tot , va apuntalar els criteris d'Alemany en les seves paraules de tancament : "Està clar que necessitem un operador de país " . Ha matisat , però, que no hauria de ser necessàriament públic .
Àrea estratègica
Alemany va explicar que, en aquest sentit , " aquesta empresa nacional s'hauria de moure en un entorn de competència , no hauríem d'estar en un model totalment estatalitzat " . I va afegir que aquest procés "no seria de manera immediata . Al dia següent hauria de seguir tal com està . Però en la nova llei haurien de contemplar totes aquestes possibilitats " .
El sector de telecomunicacions és tan estratègic que el president d'ERC , Oriol Junqueras , ha apuntat en la seva intervenció per videoconferència la possibilitat que la Conselleria d'Empresa i Ocupació , de la qual depenen les tecnologies de la informació i comunicació i que ara dirigeix ​​Felip Puig , seria una de les que ocuparien els republicans si entressin al govern català , un cop que Artur Mas fixi una data i una pregunta concretes per a la consulta sobiranista .
Sector aliè
És curiós que aquest nivell d'intervencionisme es plantegi en un sector que podria funcionar perfectament i sense més, en cas que Catalunya fos independent , cosa que no passaria amb altres .
Telefónica ha guanyat el gruix del concurs de la Generalitat, que , per cert , com la resta dels guanyadors arrossega importants deutes a causa de les tensions de caixa del govern autonòmic . Fins i tot està invertint cada any 40 milions d'euros a estendre la fibra òptica pel territori català . És a dir , l'empresa s'ha mantingut en un marc de lleialtat institucional i aliena al debat independentista .
Ressuscitar l'operador neutre
Una altra de les propostes que es van apuntar a les jornades , aquesta de mà de Marcel Coderch , va ser la de ressuscitar l'anomenat ' operador neutre ' una forquilla de fibra òptica que donés servei a altres operadors per competir amb Telefónica . Es tracta una vella reivindicació d'ERC des de l'època del tripartit i que actualment es troba en estat vegetatiu per falta de pressupost . També es va proposar tornar a repartir l'espectre de manera que es donés menys pes a la TDT , una proposta que tindria tot el sentit fos Catalunya independent o no , ja que , com passa a la resta d'Espanya, la majoria de canals de digital terrestre estan ocupats per endevins i telebotigues .
En alguns casos la sessió va donar lloc a moments d'humor involuntari , com quan es va parlar de que, en cas d'una ruptura en un clima hostil , Espanya podria bloquejar la torre de telecomunicacions de Collserola o es va reconèixer que telefonar a Madrid seria una trucada internacional - Catalunya necessitaria un prefix que no fos el 34 - , però es va apuntar que "no tindria gaire sentit que Telefónica cobrés una tarifa de predeterminació " per comunicar amb la capital d'Espanya . És a dir , es va demanar la independència però a preu de trucada local .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS