dimarts, 15 d’octubre del 2013

Cospedal porta al Congrés la seva proposta per canviar la llei i perpetuar-se al poder . " La tupinada " la pretensió de Cospedal de canviar la llei electoral per reduir el nombre de diputats .






 La número dos del PP porta al Congrés la seva proposta de reforma de l' Estatut que li permetrà esquivar les enquestes i dibuixar el territori electoral al seu antull per evitar alternança en el poder d'aquesta comunitat . Els canvis plantejats per Cospedal plantegen reduir a 25 el nombre de diputats al Parlament castellanomanxec ( ara són 49 ) . Al PP argumenten que la mesura es justifica en el desitjat estalvi pressupostari , però es dóna la circumstància que Cospedal ja li ha tret el sou als diputats de la seva comunitat . La proposta ha arribat al Congrés i està pendent de la qualificació de la Taula per fixar la data de debat .
Quins efectes aconsegueix Cospedal amb la seva reforma ? En primer lloc , IU passaria de necessitar el 5% dels vots per obtenir escó en qualsevol de les províncies a necessitar entre un 14% i un 18 %. Sens dubte , la proposta de la número dos del PP aparta de facto a la coalició d'esquerres de l'arc parlamentari d'aquesta comunitat .
Els efectes de la reforma de Cospedal no acaben aquí . Amb els canvis previstos , el PSOE haurà pràcticament impossible trencar l'empat en aquelles províncies en què els escons a triar sumen un nombre parell . Dit d'una altra manera : a les províncies favorables al PSOE , el PP es garanteix un empat al marge del resultat a les urnes .
És paradigmàtic l'exemple de Ciutat Real . Amb el canvi aprovat en 2012 , Cospedal ja es va assegurar convertir en parells el nombre d'escons a elegir en aquesta província tradicionalment favorable al PSOE . Aquesta reforma no va obligar a tocar l'estatut doncs tot just suposava l'afegiment de 4 nous escons a tota la comunitat autònoma .
Els canvis impulsats en 2012 per Cospedal s'han quedat curts per als seus interessos electorals , el que provoca la nova reforma que obligarà a reformar l'estatut . Amb les actuals regles del joc , el PSOE en té prou amb superar en un 7% dels vots obtinguts pel PP per desbancarles a la provicia de Ciutat Real . De superar aquesta frontera percentual , 7 escons serien per als socialistes i 5 per al PP : les eleccions estarien clarament encaminades a un canvi de poder . No obstant això , amb els nous canvis previstos , reduint de 12 a 6 el nombre de diputats a triar, el partit que pretengui trencar l'empat ha d'obtenir un 20 % més de vots que el seu immediat rival : un escenari pràcticament impossible .
La reforma anunciada per la presidenta castellanomanxega en el debat de l'estat de l'autonomia de 2012 representa un canvi de timó respecte als primers canvis imposats per Cospedal . El 2012 , el PP va augmentar de 49 a 53 el nombre de diputats electes per incrementar la representació de les províncies de vot més favorable al PP . Ara , però, les enquestes assenyalen que amb aquella reforma Cospedal es va quedar curta en les seves intencions de garantir-se una victòria fàcil . L'entrada al Parlament d'IU es donava per segura i la recuperació del PSOE en un dels seus feus tradicionals dibuixava la possibilitat que la número dos de Rajoy al PP es quedés sense govern . Per tot això , Cospedal ha impulsat el que PSOE i IU qualifiquen sense embuts com " una tupinada electoral " .
Per dur endavant els canvis previstos , el Govern de Castella - la Manxa s'ha vist en l'obligació legal de reformar el seu Estatut . Aquesta reforma està ja al Congrés dels Diputats . Fonts del PSOE consultades per aquesta redacció confirmen que , en cas d'aprovar , recorreran la reforma davant el Tribunal Constitucional .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS