dilluns, 9 de setembre del 2013

Ferran Mascarell manifesta a Escornalbou que 'Espanya és una anomalia històrica'






 El Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha pronunciat aquest diumenge, 8 de setembre, la Glosa de la Diada en el marc de l’acte institucional de la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a la demarcació de Tarragona.

Ferran Mascarell, ha reivindicat un Estat per a Catalunya impulsat per la societat civil catalana, com ha afirmat que succeïa abans del setge de 1714, enfront d'un Estat espanyol "autoritari i jeràrquic des del seu començament".

El Conseller de Cultura ha manifestat que l'anomalia històrica d'Espanya emana del seu Estat nascut del "pecat original": l'absolutisme des de dalt contraposat a la representativitat nascuda des de baix, de la societat civil.

Ha assegurat que Catalunya torna a estar a l'"encreuament" entre aquests dos models que ja es va trobar el 1713, abans del setge, i que llavors va determinar un Estat impropi i sense l'instrument al servei de la nació que altres llocs d'Europa estaven construint.

Continuant l'anàlisi històric, ha subratllat que el catalanisme ja volia a finals del segle XIX "un Estat plural, descentralitzat i modern" com una rèplica a l'oficialisme espanyol que encara persisteix, segons les seves paraules.

Mascarell ha manifestat que, tot i així, el catalanisme sempre havia estat conformista amb la seva pròpia essència, realitat i funció de l'Estat, però que la reivindicació d'un Estat propi ha de ser l'"aportació decisiva" de l'actual generació.

Per això ha assenyalat la necessitat de claredat sense dobles llenguatges i de contundència sense estira-i-arronsa per construir l'imaginari del país al qual s'aspira, el que fins ara havia faltat sovint, ha dit.

Alhora, ha apostat perquè Catalunya mostri la màxima unitat com a antídot als sectors d'Espanya oposats al procés sobiranista: "Només poden estar en contra els autoritaris, els jeràrquics i els predemòcrates. O els que confonen Espanya amb la seva finca particular".

El titular de Cultura ha destacat que el projecte català no és una càrrega contra ningú i que treballarà perquè "una Espanya refeta sense Catalunya també sigui viable", en una relació entre totes dues d'igualtat política, econòmica i cultural, i sense desconnexió, sinó amb interdependència en múltiples terrenys.

Ha afegit que el procés català és el camí per donar "estabilitat i progrés al sud d'Europa" i afavorir la possibilitat d'un renovat iberisme, amb Portugal inclòs.

A l’acte, que ha tingut lloc a les 12 hores al Castell Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou, també hi han participat l’alcalde de Riudecanyes, Josep M. Tost, i el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Joaquim Nin. I ha comptat amb l’assistència del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; del vicepresident quart del Congrés dels Diputats, Jordi Jané; i dels representants dels ajuntaments, col•legis professionals, empreses, clubs esportius, sindicats i partits polítics de Tarragona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS