dijous, 1 d’agost del 2013

Es carreguen la llibertat de extresion. Maria Dolores de Cospedal a través del president de la Rioja Pedro Sanz, ha acomiadat cinc científics que estudiaven fórmules per combatre l'Alzheimer, per participar en una manifestació contra les retallades en R + D + i. Però la Rioja paga estudis sobre la salut mental de les dones que avorten.




El Centre d'Investigació Biomèdica de La Rioja (CIBIR) ha acomiadat a un grup de científics que investigaven sobre l'alzheimer. Els professionals denuncien motius "polítics i ideològics" i apunten com una de les causes dels acomiadaments seva assistència a una manifestació en contra de les retallades en investigació. La protesta estava convocada pel Moviment Carta per la Ciència, un col · lectiu que té el suport de la Confederació Espanyola de Societats Científiques (COSCE), la Conferència de Rectors d'Universitat d'Espanya (CRUE), CCOO, UGT i altres organitzacions.
Pel CIBIR, però, aquesta manifestació va ser "il · legal per no estar degudament autoritzada". De fet, la participació en ella és una de les causes que va argüir el passat mes de gener el director gerent en funcions de la Fundació Rioja Salut, José María Corcuera, en la carta d'acomiadament que va enviar a l'investigador principal del grup sobre alzheimer, Miguel Morales. "No érem compatibles amb la seva ideologia, per això ens han acomiadat", explica a Público.
El CIBIR finança una plataforma bioètica liderada pel doctor Luis Vivancos, que ha centrat la seva recerca durant anys en la relació entre l'avortament i les malalties mentals.
Un altre dels motius d'acomiadament que assenyala la carta és "la col · locació de cartells a la zona de treball (...) al · lusius a la política de retallades en R + D + I". Finalment, el text assenyala dues "greus actuacions" realitzades per correu electrònic. D'una banda, un correu electrònic de Morales fent broma amb substituir el sopar de nadal per una "bocata de chopped, Mercat style". D'altra, un insult contra el coordinador del centre, Eduardo Mirpuri, en un correu electrònic que Morales li va enviar per error.
El grup que ha estat acomiadat va arribar al CIBIR al juny de 2010 provinent de la Universitat de Barcelona, ​​on Morales, doctor en Ciències Biològiques, va deixar la seva plaça de professor associat. "Ens vam perquè el CIBIR és un centre jove i ens va semblar una bona oportunitat de fer coses noves en la investigació sobre l'Alzheimer i perquè ens van prometre un pressupost de 85.000 euros anuals", explica Morales. Aquests diners va anar minvant a causa de les retallades i en 2012 el departament només va rebre 15.000 euros del centre. No obstant això, Morales remarca que el grup seguia sent rendible perquè havia aconseguit finançament extern. "Teníem un projecte que podíem renovar amb l'ONCE, un altre de tres anys amb el Ministeri d'Economia i Innovació i un altre amb Ader (Agència de Desenvolupament Econòmic de la Rioja), és a dir, que disposàvem de finançament suficient per a dos o tres anys més ", insisteix Morales.
Públic s'ha posat en contacte amb el coordinador del CIBIR, Eduardo Mirpuri, però s'ha negat a fer declaracions. Segons va publicar LaRioja.com, Mirpuri afirmar el passat mes de juny que la línia d'investigació sobre l'Alzheimer s'havia donat per acabada: "La mobilitat és essencial en aquests centres i les línies neixen i s'acaben. Jo sóc biòleg i de política ni sé ni entenc. Parlo de ciència. No és una situació agradable, ni pels que se'n van ni per als que ens quedem, però pensem que el grup ja havia acabat la seva tasca ".
Els investigadors, el contracte acabava al juny de 2014, asseguren en canvi que molts projectes es queden en l'aire. Per exemple, la creació-en dos anys-d'una empresa de fàrmacs per combatre l'Alzheimer. El CIBIR, Ader i una altra empresa que vol mantenir l'anonimat rebrien 174.000 euros, compta Morales, per dur a terme aquest projecte. "Ara això està parat. Més, tenim articles sobre les nostres investigacions la publicació, que ja ha estat acceptada, haurem de pagar de la nostra butxaca", explica. El grup té fins al 15 d'agost per aconseguir 1.500 euros si volen veure publicats els seus articles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS