dilluns, 29 de juliol del 2013

Una altra pedra en el camí. Es s'esfuma de la Marca Espanya l'alta velocitat. L'alta velocitat icona nacional fàcilment exportable, perilla el procés de licitació d'un mega concurs de 11.000 milions d'euros per desenvolupar un traçat de 511 quilòmetres d'alta velocitat al Brasil.




Replantejar l'alta velocitat:
Un prestigi ben guanyat que ara està en risc. "El perill no està tant en els projectes a curt termini, com el cas del Brasil, que està gairebé decantat, sinó en els que vénen a mig termini. Espanya té molt interès en la iniciativa per connectar els Emirats Àrabs, també en les onze línies d'alta velocitat que l'Índia podria posar en marxa al sud del país oa Rússia. No són per ara, però sí per als propers dos o tres anys ", afegeixen aquestes fonts, que enllacen amb el debat que es pot obrir en el propi país sobre la seguretat a les línies que no són alta velocitat però sí híbrids de velocitat alta , com l'Alvia que va descarrilar a Santiago. "Els nostres adversaris en concursos poden aprofitar aquesta confusió", afegeixen amb certa inquietud.
De fet i segons apunten fonts pròximes a la Comissió d'Investigació promoguda pel Ministeri de Foment després de l'accident, aquest pot obligar a un replantejament integral de l'alta velocitat en el propi Govern d'Espanya. I és que en aquest sac s'han ficat també línies de velocitat alta-com és el cas del Alvia-, els estàndards de seguretat no arriben ni de lluny a l'alta velocitat. La mateixa premsa internacional-vegeu rotatius que mouen mercat com The Wall Street Journal-feia esforços ahir per explicar aquest doble model espanyol, acudint a diferents experts del sector. Un escenari internacional que no escapa a l'Executiu ia la necessitat d'aclarir els conceptes.
L'intent per establir diferències resulta inútil. Espanya s'associa de forma reeixida internacionalment al format d'alta velocitat des de fa anys. "Ara els matisos poden sonar a excusa, sobretot quan en mercats com el dels EUA es considera alta velocitat a partir de 250 km / h", afirmen des d'una de les empreses espanyoles punteres. "El factor diferencial d'aquest model ferroviari, el que permet una garantia de velocitat, és l'ample de via, no la potència de les màquines tractores, i al nostre país es ven políticament alta velocitat que només són trens de gran velocitat circulant per un traçat de via convencional ".
La consternació en el si de les companyies del sector és absoluta. Temen que el treball d'anys pugui quedar tacat per aquest luctuós esdeveniment, tot i que ningú està fora de perill de patir la tragèdia d'un accident. Fa només uns dies, França va haver enterrar sis víctimes pel descarrilament d'un tren de passatgers en els voltants de París. Tirant una mica d'hemeroteca, fa només sis anys Alemanya també va comptar per desenes (23) els morts causats per l'accident d'un tren magnètic d'alta velocitat al nord del país. Tot i això, la por que el recent episodi resti credibilitat a la marca espanyola existeix, i molt.
"No portem tant de temps venent trens. Els governs francès, alemany o japonès és el primer que fan quan visiten altres països. Zapatero no es va preocupar del tema fins a l'última època mentre que Merkel porta deu anys col · locant màquines alemanyes. Per molt que hi hagi hagut un error humà, tothom sap fora ia casa que l'alta velocitat té altres mecanismes de seguretat. Si el que ha passat s'associa amb alta velocitat ... ", asseguren les citades fonts pròximes a l'Administració, deixant clar que l'accident va sens dubte a afectar a l'hora de vendre a l'estranger el fins ara immaculat model espanyol. Una altra pedra en el camí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS