dimarts, 2 de juliol del 2013

Suspens en tots els tests de credibilitat. La UE gasta fins a deu vegades més diners per vaca que per cada jove desocupat.



Els líders han necessitat un any i mig, i dos milions i mig més d'aturats menors de 25 anys, per prendre seriosament el risc d'una generació perduda, i comprar aquesta garantia. Això sí, "no estem sota cap il · lusió. El problema no se solucionarà de la nit al dia ", va dir intentant alleugerir una mica més la pressió el teixidor dels cims, Herman Van Rompuy. Perquè, com s'ha vist al llarg de la crisi, la pressió no és ben digerida per l'estómac de la Vella Europa, encara que el que tingui a les seves mans sigui la matèria primera més important, el seu futur capital humà.
Amb un pressupost de gairebé un bilió d'euros per als pròxims set anys (2014-2020), i gairebé 55.000 milions sense gastar del període anterior, un s'imagina que, quan Europa compromet "tots els instruments", no hi ha muntanya prou alta ni vall prou profund.
Però poc triga un en adonar-se que les conclusions d'una cimera no són motiu per destapar el xampany. Primer perquè, com queda clar unes línies més avall, aquesta totalitat de recursos es redueix a una llista de promeses per detallar i altres encaixades després de costoses negociacions, com els 6.000 milions que s'han promès avançar al 2014 i 2015 per lluitar contra l'atur juvenil. Una quantitat ben generosa, pensarà un mirant seu compte, però no tant quan es reparteix entre 28 països en set anys. Espanya es durà 1.900 milions, o el que és el mateix, menys de 2.000 euros per jove aturat, cosa que obligarà el Govern a obrar el miracle dels pans i els peixos.
Una xifra que no sembla tan voluminosa quan es compara amb els milers de milions d'euros que ha gastat la UE en les bancs (concretar la factura pot donar mals de cap), o es pensa que Europa gasta avui deu vegades més en les seves vaques ( 12,7 euros de mitjana) que en els seus joves (1,26 euros), segons dades d'Eurostat. Més encara quan un recorda que, per finançar apropiadament la Garantia Juvenil, la mesura estrella pilotada des de Brussel, l'Organització Internacional de Treball estima que es necessitarien 21.000 milions d'euros.
L'optimisme segueix desinflant quan es fa recompte de la pila de cims de fogueig dedicades a l'ocupació juvenil, que ja van arrencar al gener de 2012, o les iniciatives dedicades al tema que agafen pols en el núvol comunitària, com la infrasubvencionada Iniciativa d'Oportunitats per a la Joventut, o EURES, la xarxa per a la mobilitat dels que busquen una ocupació a Europa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS