dimecres, 24 de juliol del 2013

Exdirigents del PP copen els òrgans reguladors. La formació ha posat al capdavant dels més alts organismes de l'Estat a persones afins al partit. Controla la CNMV, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble, el Consell de Seguretat Nuclear, el Banc d'Espanya i el TC. Catalunya recusarà al president del TC Francisco Pérez dels Cobos per ser del PP.




El Govern i el Parlament de Catalunya han encarregat avui informes als seus serveis jurídics per recusar el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez dels Cobos, perquè veuen incompatible la seva participació en litigis que manté la Generalitat amb l'afiliació que va tenir al PP fins i tot sent ja magistrat de l'alt tribunal.
Així ho ha anunciat en conferència de premsa el portaveu del Govern i conseller de Presidència, Francesc Homs, que ha remarcat que l'Executiu català vol "confirmar la sensació" que hi pugui haver "contradicció d'interessos" ja que el tribunal que presideix Pérez de els Cobos ha de dirimir sobre recursos presentats pel PP que afecten qüestions catalanes, com la immersió lingüística i la llei educativa. També té pendent el recurs del Govern central contra la declaració sobiranista catalana.
Homs ha concretat que s'encarrega l'informe per "acabar d'afinar el contingut", però ha garantit que el Govern presentarà la recusació almenys per a recursos plantejats pel PP a l'alt tribunal. Així mateix, la Mesa del Parlament ha acordat per majoria encarregar un informe als seus serveis jurídics perquè analitzi la recusació de Pérez dels Cobos, argumentant que els membres del TC haurien de tenir imparcialitat a l'hora de resoldre recursos com la declaració de sobirania aprovada en la Cambra catalana el passat 23 de gener i que va impugnar el Govern del PP.
Pérez dels Cobos va ser afiliat del PP durant anys i fins a 2011, una militància que el TC va avalar argumentat que la Constitució i la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional no estableixen per als magistrats d'aquest tribunal cap incompatibilitat amb el fet de militar en un partit polític , com succeeix amb el seu president.
En la seva compareixença, Homs ha defensat que "políticament és difícil de justificar" l'afiliació de Pérez dels Cobos. Pel portaveu, hi ha "base suficient per recusar Pérez dels Cobos a raó d'aquells casos en què ha de dirimir sobre assumptes que ha plantejat el PP".
Així, el conseller de Presidència ha recordat que el TC té sobre la taula un recurs de la Llei d'Educació de Catalunya i el sistema d'immersió lingüística que va plantejar el PP. No obstant això, Homs ha considerat que l'afiliació política de Pérez dels Cobos afecta també a la seva imparcialitat en altres processos no necessàriament plantejats pel PP.Uno dels objectius de l'informe dels serveis jurídics del Govern serà delimitar en quins àmbits es pot plantejar la recusació, que podrien anar més enllà dels recursos presentats pel PP a l'alt tribunal i incloure els litigis entre la Generalitat i el Govern.
Homs ha destacat igualment que l'afiliació política de Pérez dels Cobos perjudica la imatge del TC "en altres latituds", en les que aquest assumpte ha generat "estupor", segons el conseller. El conseller veu "abundants" raons per presentar la recusació de Pérez dels Cobos, més encara, ha dit, si es compara amb el cas del magistrat Pablo Pérez Tremps, que va ser recusat, a petició del PP, quan es tramitava el recurs de aquest partit contra part de l'Estatut.
El portaveu del Govern creu que és "diferent" el cas del president del TC amb el que passa en altres organismes, com la Sindicatura de Comptes, òrgan que controla els comptes dels partits i institucions catalanes i els membres, en la seva pràctica totalitat, són de partit. Homs ha justificat aquesta diferència en que el criteri del Govern és que l'afiliació política no hauria d'existir en òrgans "diriments" com els tribunals, les decisions tenen efectes concrets i s'han de complir, mentre que "en un altre tipus d'òrgans no diriments-consultius - és diferent ".Andalusia estudia una iniciativa semblant .
El portaveu del Govern andalús, Miguel Ángel Vázquez, ha assegurat aquest dimarts que el Govern andalús decidirà juntament amb el gabinet jurídic i les conselleries que tenen recursos d'inconstitucionalitat presentats pel Govern de la Nació si emprèn accions jurídiques de cara a una possible recusació del president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez dels Cobos.
A preguntes dels periodistes en roda de premsa, Vázquez ha indicat que el Consell de Govern ha abordat de manera "tangencial" aquest assumpte que no es trobava en l'ordre del dia, pel que no ha pres cap decisió al respecte. Si bé, ha negat que hi hagi "discrepàncies" en aquesta matèria entre les formacions que sustenten el Govern andalús.
"Des del punt de vista polític aquest govern ja ha manifestat seriosos dubtes sobre la presa de decisions per part del president del TC després de conèixer que ha estat militant del PP", ha apuntat Vázquez, que ha insistit que des d'un punt de vista jurídic "és una decisió que no s'ha contemplat tot i que es veurà de manera particular entre cada conselleria i el gabinet jurídic".
El portaveu del Govern andalús ha apuntat també que les deliberacions del Consell de Govern estan al marge de les peticions polítiques que facin els partits que sustenten el govern, fent així referència a que el coordinador general d'IULV-CA, Antonio Maíllo, demanés aquest dilluns la recusació del president del TC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS