dijous, 4 de juliol del 2013
Els majors de 50 anys rebran una carta anual per informar-los de la seva futura pensió. Ocupació es compromet a informar de manera "clara i entenedora" a més de quatre milions de persones, perquè sàpiguen a què atenir-se.
El Govern informarà als futurs pensionistes de quant cobraran quan arribi el moment de la seva jubilació. Així ho ha assegurat el secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, durant la clausura d'unes jornades sobre el dret a la informació en pensions. No només això, a més, les nòmines incloure nous camps, perquè els treballadors sàpiguen cuánto están cotizando ells i els seus empresaris en nom seu.
L'objectiu és fer més transparent un sistema del qual es parla molt però del que es coneix poc. Per exemple, segons un estudio de Mapfre publicat fa un parell d'anys, només el 28% dels espanyols saben quant cobraran de pensió un cop es jubilin. De fet, la majoria són més aviat optimistes i creuen que la Seguretat Social els pagarà més del que en realitat els correspon. I és clar, després arriba l'ensurt quan cobren la primera pensió. A partir d'ara, aquesta situació hauria de ser l'excepció.
El Ministeri d'Ocupació preveu que les comunicacions es facin per correu ordinari i de forma anual. Les començaran a rebre, a mitjan 2014, els treballadors majors de 50 anys, més de quatre milions de persones. En paraules del Ministeri, l'objectiu és que "coneguin d'una forma clara i entenedora" els seus futurs drets de jubilació. I el compromís del Govern és anar ampliant el nombre de persones a les que s'enviarà la carta. La idea és que acabi incloent no només als majors de 50 anys, sinó a "tota persona que acrediti almenys cinc anys de cotitzacions i / o aportacions a assegurances o plans de pensions". Aquesta és una petició habitual en els últims anys per part de nombrosos experts. Per exemple, el comitè que va presentar l'informe sobre el factor de sostenibilidad també recolzava que es donés la màxima informació possible als futurs pensionistes.
Això sí, cal aclarir que aquesta comunicació es remetrà "a efectes merament informatius, sense que origini drets ni expectatives de drets a favor del treballador o de tercers". La informació es construirà sobre la hipòtesi que "l'interessat continuarà cotitzant o realitzant aportacions d'una manera semblant fins a la data de la jubilació ordinària de cada moment".Canvis en les nòmines
Però el canvi no es quedarà a les pensions. Els plans del Govern impliquen també modificacions en les nòmines de tots els treballadors. Els treballadors espanyols paguen unes cotizaciones sociales que suposen més d'una quarta part del seu sou. Aquesta realitat està emmascarada, perquè la major part (un 23,6%) és "a compte de l'empresari" i només un 4,7% és a compte del treballador. I els costos extra no acaben aquí; també es paga 5,5% i un 1,55% respectivament en assegurança d'atur, un 0,7% de Formació i un 0,2% per al Fogasa.
Però només la xifra corresponent als empleats (aquest 4,7% en el cas de les cotitzacions) apareix en les nòmines. Els empresaris sempre han denunciat que no es coneixen tots els costos que genera un treballador. I el més important dels que passen desapercebuts és el de les cotitzacions. A partir de l'any, caldrà incloure, si finalment el Govern aprova la normativa que està preparant.
Seria un primer pas per millorar la transparència i que es generalitzi la percepció de cuánto cuesta cada trabajador. A Espanya, el cost del treball és molt elevat i, no obstant això, això no es tradueix en els salaris. Anem, que l'empresari paga molt i l'empleat rep poc. La diferència s'escapa en forma d'impostos, cotitzacions o assegurança d'atur.
Finalment, cal apuntar que la nòmina també podria incloure un resum de l'ús que s'està donant a aquestes cotitzacions. En aquests moments, moltes prestaciones no contributivas estan incloses dins del règim de la Seguretat Social. El Govern ja va treure algunes d'elles en 2012. La idea és avançar en aquest camí i que la Seguretat Social només pagui les contributives, amb l'objectiu de millorar la sostenibilitat del sistema. Però clar, llavors caldrà pagar les no contributives via impostos.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS