dijous, 9 de maig del 2013

CONCENTRACIO 11 DE MAIG A LES 18:00 PLAÇA SAN JAUME ( BARCELONA ) Referèndum d’independència de Catalunya .Perquè com ja ens sentim orgullosos de proclamar: Som una nació, nosaltres decidim.




El referèndum d’independència surt del sentiment de nacionalisme dels Països Catalans.Mitjançant el referèndum, la nació catalana proclama la seva independència respecte Espanya i França, així com la integració a l’Unió Europea.

Aquest sentiment neix de fets tan constatables com que Catalunya és una nació amb una història, cultura i llengua pròpia. Per tant, el poble català demana un dret d’autogovern ple, així com la seva autogestió financera i la capacitat de decidir sobre el model socioeconòmic, la defensa de la cultura i la llengua catalanes, a més de la preservació del dret civil català. Tot sota uns sentiments de pertinença històrics.

El nacionalisme té la seva màxima expressió quan té lloc el primer referèndum. Aquest neix a Arenys de Munt el 13 de setembre del 2009. És en aquest municipi on es dóna una consulta democràtica sobre la independència de Catalunya. La pregunta era molt clara: està d’acord amb que la nació catalana esdevingui en un Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea? Per tant només hi havia dos respostes possibles, afirmativa o negativa. Els resultats no eren vinculants; però, el valor simbòlic atorgà una vital importància. En aquest primer referèndum votà el 41% dels majors de 16 anys residents a la població. El “Sí” guanyà amb un 96,2% dels vots i el “No” obtengué només un 2,3%. Els vots en blanc van ésser sobre el 1,1%.

Després d’aquest primer referèndum és quan el sentiment d’autodeterminació es fa més patent i molts municipis comencen a recolzar la iniciativa engegada per Arenys de Munt. El 13 de desembre del mateix any un total de 169 municipis presenten de forma coordinada una consulta popular sobre la independència de Catalunya. Participaren en la consulta un total de 200.00 persones, el “Sí” va guanyar amb el 95% dels vots, enfront el No que tant sols obtengué el 3,52%.

D’aquesta forma durant el 2010 segueixen altres municipis que es sumen al moviment de la consulta. El 28 de febrer, 80 municipis i altres ciutats de fora de Catalunya fan una consulta popular; el 24 i 25 d’abril, 214 municipis; el 30 de maig, Sabadell i Sardenya; el 20 de juny, 48 municipis més i el 12 d’octubre a Ametlla de Mar. Aquest any 2011, el 23 de gener, compta amb la consulta de Terrassa.

Cada cop estem més aprop d’aquesta fita per la que portem lluitant tants anys. La nació catalana cada cop està més aprop D’aconseguir la seva autodeterminació, el seu dret irrefutable a l’autogovern.

Perquè com ja ens sentim orgullosos de proclamar: Som una nació, nosaltres decidim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS