dilluns, 1 d’abril del 2013

Amenaces de mort: El preu que es paga per fabricar la "bombeta eterna". Benito Murs és un empresari de Barcelona que comercialitza una bombeta que dura 200.000 hores davant les convencionals que duren 800.



Actualment les bombetes estan programades perquè funcionin una mitjana de dues hores al dia i passats els 365 dies, caput. A la botiga a per una altra. Això és l'obsolescència programada. Escurçar intencionadament la vida útil d'un producte amb la intenció de generar més consum. Una bombeta normal es fon després 800 hores de funcionament. Les de Benito Murs, no. Duran 20.000 hores. Una raó suficient per rebre amenaces.
Benito Murs és un empresari establert a Barcelona que a través de la seva empresa OEP Electrics busca fabricar productes sense obsolescència programada i alhora lluita per un canvi en l'economia que no es basi en el consum irracional de productes. Murs comercialitza una bombeta que té una durada de més de 200.000 hores. "La idea me la va donar un viatge de turisme a Estats Units en el qual vaig visitar Califòrnia, on hi ha una bombeta que porta encesa 111 anys. Llavors vaig començar a investigar i em vaig adonar que les marques programen la fi de la vida útil de els productes ". Es refereix al parc de bombers de Livermore on la bombeta més vella del món s'ha convertit en tot un reclam turístic.
A partir de llavors, aquest empresari va iniciar la seva batalla personal per "donar a conèixer què és l'obsolescència programada, com ens afecta, com afecta el model econòmic i quines alternatives hi ha". Considera que no és ètic que es fabriquin coses perquè no durin i intenta convèncer la població i als propis empresaris que hi ha una altra fórmula per fabricar que no esgota les matèries primeres i no contamina. Una tasca que es tradueix en amenaces per la comercialització del seu "bombeta eterna".
"Van començar fent-me ofertes econòmiques, després van passar a les amenaces i ara usen la tàctica del descrèdit", confessa Murs. El director de OEP Electrics relata com ha patit fins a tres amenaces i l'última la va posar en mans de la Policia. "Van cridar a casa i em van deixar un missatge al contestador que deia que si posava al mercat aquesta línia d'il · luminació, la meva família i jo seríem aniquilats", explica Murs.
L'empresari destaca que gràcies al suport dels mitjans que ho van fer públic les amenaces van cessar: "Ara s'han convertit en atacs a través de les xarxes socials. Gent relacionada amb la venda de bombetes està utilitzant el descrèdit contra mi".
No té por, no fa un pas enrere. Murs insisteix en l'alternativa d'un altre model econòmic sostenible i sense obsolescència. "Les empreses traslladarien les seves fàbriques a Europa i les traurien de països que no respecten els drets humans, es crearia per tant ocupació i treballaríem menys hores ja que no seria necessari fabricar tant, tampoc caldria tants diners perquè no es farien malbé les coses i serien reparables. Hauríem plena ocupació ", explica l'empresari a ESTRELLA DIGITAL.
A l'altre extrem se situen els partidaris de marcar una vida útil als productes, tot i que cap empresari reconeix l'existència de l'obsolescència programada. Els defensors del consumisme asseguren que és necessari que els productes vagin quedant obsolets per poder seguir fabricant, ja que el consum és el motor de l'economia.
El professor d'Economia de la Universitat San Pablo CEU, José Villacís, marca un altre tipus d'obsolescència, la qual irremeiablement sorgeix amb l'avanç. "Hi ha un tipus d'obsolescència provocada pel propi avanç tecnològic, les empreses programen la sortida de nous productes que superen i deixen obsolets els que ja tenen al mercat".
El professor Villacís revela que és a les pròpies empreses "a les que no els interessen que els seus productes durin". "Programen seva destrucció a través de la fabricació de nous ordinadors, telèfons o televisors". És com matar el seu propi Frankenstein.
Sense obsolescència no hi ha desenvolupament econòmic?La pregunta planteja un altre etern debat. Quin model econòmic és millor per a la societat?
El consum radicalitzat per aquesta obsolescència genera residus que contaminen el medi ambient, empobreixen al 92% població, ja que el 8% restant controla la producció i l'economia, i esgota les matèries primeres que són finites.
No obstant això, José Villacís recorda que "l'explosió de població en països com la Xina o l'Índia també afecta les matèries primeres i la desaparició d'algunes".
Villacís destaca una màxima que grinyola entre els defensors del medi ambient: "Cal destruir per construir i això ho dóna la innovació tecnològica".
Per la seva banda, l'empresari Benet Murs recala a la necessitat de "tornar a avaluar la situació actual, substituir els valors individuals i consumistes per un nou model global i respectuós. Encara que és difícil, ja que els dirigents polítics donen suport a les multinacionals que practiquen l'obsolescència programada ".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS