dilluns, 18 de març del 2013

Si es consolida la tendència del mercat eléctrico.El rebut de la llum pot experimentar a l'abril la major baixada en anys.



El rebut de la llum podria experimentar a l'abril la major baixada en diversos anys en cas que es consolidi la tendència del mercat elèctric i que la subhasta d'aquest dimecres sigui fidel als preus a futur registrats en els últims dies, han indicat a Europa Press fonts del sector.

   
Les fonts expliquen que el preu base de l'electricitat per al segon trimestre se situa en 46,85 euros, un 16% menys que l'utilitzat com a referència per a la revisió de la llum de gener, mentre que el preu punta és de 52,38 euros, un 14% inferior al trimestre anterior.

   
Aquests descensos, en cas de consolidar-se en la subhasta de dimecres entre comercialitzadores de la tarifa d'últim recurs (TUR), exerciran una pressió a la baixa equivalent a la meitat del percentatge final. La licitació determina el cost de l'electricitat, el pes sobre la TUR és proper al 50%.

   
L'altra meitat de la tarifa depèn dels costos regulats, o peatges, la revisió decideix el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. El ministre José Manuel Soria va anunciar la setmana passada que el Govern no tocarà els peatges i que la revisió d'abril dependrà exclusivament del que faci el mercat.

   
D'aquesta manera, si es manté l'escenari actual, els consumidors podrien trobar-se en pocs dies amb la major baixada trimestral de la tarifa elèctrica en anys, fet que suposa un alleujament si es té en troba que el rebut s'ha encarit en un 60% en només un lustre.

   
Només el 2011, la TUR va pujar un 10%, i el 2012 ho va fer un 5,4% addicional, sense incloure el 7% més que els consumidors van estar pagant entre octubre i desembre per acatar una sentència del Tribunal Suprem que obligava a reintegrar l'encariment no repercutit entre octubre de 2011 i març de 2012.

   
La confusió entorn del rebut de la llum va arribar al paroxisme l'any passat, quan el rebut va arribar a "baixar pujant ia pujar baixant". L'octubre de 2012 la TUR va baixar un 2%, però la pujada de l'IVA i les refacturacions del Suprem la encarir, mentre que al gener la TUR va pujar un 3%, però el final de les refacturacions la abaratir.DEMANDA I RENOVABLES.

   
Les fonts del mercat expliquen que la baixada de preus d'aquests dies en l'electricitat respon a factors com una menor demanda ia una major contribució de les energies renovables relacionada per la meteorologia.

   
La paradoxa és que aquesta menor demanda i major contribució renovable que abarateix el mercat elèctric encareix alhora l'altra part del rebut, la dels costos regulats, ja que la caiguda del consum redueix els ingressos necessaris per respondre a les previsions de costos, mentre que les tecnologies 'verdes' augmenten les primes.

   
Aquest descens d'ingressos i increment de costos regulats dóna origen precisament al dèficit de tarifa, que és un deute del sistema elèctric de 28.000 milions l'import, segons les previsions d'Indústria, hauria de deixar d'augmentar el 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS