dimecres, 27 de març del 2013

L’endemà de la independència: cinc escenaris de relació amb la UE .



Què passaria AMB Catalunya si és declaris independent? Formaria part de la UE? En quedaria fora? A Mitges? Veus en Totes direccions es succeeixen a la nostra opinió pública i publicada. És natural, Davant la incertesa d'1 situació nova els interpretacions són múltiples.
Per aixó, i sense anim de crear encara més confusió de la que ja tenim, us vull plantejar 5 possibles Escenaris de la RELACIÓ que Pot Tenir Catalunya amb la UE Després de la independència. Crec que comprenen 01:00 mica Totes els Opcions que hi ha sobre la taula, i si no és aixi espere que els hi comentaristes, Sempre hàbils, sàpiguen fertilit-m'ho ver.
Partiré sempre (excepte en un cas que ja veureu) de la premissa que Catalunya haurà de tornar a aplicar al Procés d'Adhesió. Això és el que ha afirmat la Comissió Europea en boca del SEU president Durao Barroso i em sembla una bona Hipòtesi de Treball. Finalment vull recordar que, més enllà dels Escenaris, els possibilitats de compliment que els hi atribueixo són totalment subjectives. Que cadascú decideixi AMB quina és queda.1. Sortida de la UE i de l'Espai Econòmic Europeu: l'expulsió
Un cop proclamada la independència, la UE en plena Decideix que la Catalunya independent no Pot formar part de la Unió ja que ha trencat la legalitat espanyola i representa un mal Exemple per a la resta de nacionalitats Històriques d'Europa. No Dona Llum verda a l'Aplicació per ser readmesa.
Uns quants Països reconeixen Catalunya, però en un nom marginal. Com a represàlia, Catalunya queda fora también de l'Espai Econòmic Europeu i de Schengen i no és reconeguda com a Estat interlocutor per la Comissió Europea.
Probabilitats de compliment: Baixes.
L'autodeterminació és un Dret reconegut per la legalitat internacional i els pràctiques dels Estats. Tampoc em puc imaginar la UE estant disposada a situar fora del projecte ni de l'Espai Econòmic Europeu 7,5 Milions de Ciutadans europeus. Crec que NOMÉS 1 declaració unilateral d'independència que s'entengui Molt precipitada (sense haver provat Totes Les altres vies tal i com posa de manifest la Sentència del Tribunal Internacional sobre Kosovo) Pot durar a aquest escenari. Molt improbable a Tot ques.2. Fora de la UE però seguir a l'Espai Econòmic Europeu. Noruega del sud?
Un cop proclamada la independència, Espanya (I ALTRES ESTATS aliats) utilitza el SEU poder de vet per evitar la re-entrada de Catalunya a la UE. Amb tot, un hi ha un gruix D'ESTATS que ja han reconegut la independència de Catalunya (beneïda sia l'ampliació a l'est!). Catalunya és Manté Dins de l'Espai Econòmic Europeu Gràcies a un Tractat de lliure comerç ad hoc Amb la Comissió Europea. En matèria comercial la UE te Competències Exclusives i premsa els Decisions AMB Majoria qualificada (2/3 dels vots, SEGONS l'article 207 del Tractat de Lisboa) i AMB el consentiment del Parlament Europeu. Espanya no te Dret de vet per evitar que Catalunya segueixi venent Els Seus productes a un mercat de 500 Milions de persones.
Probabilitats de compliment: Altes.
Deixar fora de la UE una Catalunya independent és una cosa. Deixar-la fora de l'Espai Econòmic Europeu n'és una alta de Molt diferent. Recordem l'arrel mercantil i lliurecanvista de la UE. Tampoc m'imagino 10 dels 27 ESTATS votant en contra d'un acordar de lliure comerç AMB aquells que Fins fa Poc eren considerats per tothom Ciutadans europeus. Catalunya seguint sent part de l'Espai Econòmic Europeu com Noruega Però, és veuria obligada a aplicar desenes de directives i regulacions anuals, aprovades a Brussel · les, sense Tenir Capacitat per influir-els.
Cal recordar que si Catalunya queda fora de l'Espai Econòmic Europeu és podran imposar Taxes i a Totes les Mercaderies que vulguin travessar Catalunya provinents d'Espanya: seria un escenari lose-lose. En cambio, mantenir Catalunya Dins la zona de lliure comerç és un win-win-win: Espanya Manté la Dignitat intacta, Europa Manté intacte l'Espai Econòmic Europeu i Catalunya Segueix tenint 01:00 mercat potencial de 500 Milions d'habitants.3. Conversio a Estat Membre Associat (ni Dins ni fora)
La possible sortida de la UE de la Gran Bretanya Pot obrir 1 Escletxa per a que en la propera reforma dels Tractats SERVEI DE RECURSOS HUMANS inclogui alguna figura intermitja que permeti ALS britànics seguir Dins des de fora.
Andrew Duff, eurodiputat liberal demòcrata Anglès i Brillant constitucionalista que ja va participar en la Convenció que va donar llum al Tractat de Lisboa, Proposa una opció en aquest SENTIT al Seu llibre "Sobre el govern d'Europa".
La Seva Proposta DIU literalment:

    
Qualsevol Estat Membre que continuï respectant Els Valors referits a l'article 2 i estigui compromès AMB promoure'ls podrà notificar el Consell Europeu la Seva intencions de convertir-se en Membre Associat de la Unió. Els negociacions seran conduïdes per la Comissió en base al Mandat consensuat paper Consell, Despres de consultar el Parlament.
    
Els Condicions per ser Membre Associat i Els ajustaments ALS Tractats a els que la Unió és fonamenta seran subjectes d'un va acordar entre Els Estats Membres il 'Estat Membre Associat. L'acordar haurà de ser conclòs en nom de la Unió paper Consell, actuant per Majoria qualificada, Despres de consultar-ho Amb la Comissió i haver Obtingut el consentiment del Parlament Europeu. L'acordar entrarà en vigor un cop Hagi Estat APROVAT Pels Estats Membres il 'Estat Membre Associat d'acordar AMB ELS Seus requirements constitucionals respectius.
Aixi doncs, en aquest escenari, Només caldria el Suport de Dues terceres Parts dels ESTATS per a que Catalunya Pogues ser un Estat Membre Associat (sense saber que Voldria dir AIXÒ exactament). Recordem que Kosovo és reconegut per 22 dels 27 Estats, Majoria més que suficient per complir la DEFINICIÓ si succeís el MATEIX AMB Catalunya.
Aquest és un instrument que también podria ser útil per Països com Sèrbia o Turquia, tal i com el MATEIX Duff apunta.
Probabilitats de compliment: incertes.
Depen de Què Pugui succeir despres de les eleccions europees del 2014 i quines Majories és constitueixin. Una Majoria pro-europea hauria de donar llum verda a una Convenció que renovi Els Tractats i permeti la introducció D'aquest Concepte. Si paràgrafs aixi, crec que hi ha Força possibilitats que Catalunya SERVEI DE RECURSOS HUMANS Pogues adherir; Espanya no tindria Capacitat de vet.4. Estat Membre de la UE havent de re-aplicar
L'escenari és el que Barroso més d'1 vegada ha posat de Relleu: Catalunya, un cop declarada la independència ha de seguir el procès normal d'Adhesió (35 Capítols de Condicions), complir AMB tota la normativa comunitària, crear una administració AMB Estàndards europeus i aconseguir la unanimitat entre Els Estats Membres Actuals.
En un estudi per al Parlament Britànic, és considerava AQUESTA opció per a Escòcia com la més probable, i afegia que el procès de re-Adhesió trigaria uns quants mesos i Fins i Tot més d'un any, però que en Qualsevol ques Escòcia no és Turquia, que els hi Seus Ciutadans són Ciutadans europeus i per Tant el procès ha de ser Senzill.
En aquest escenari Catalunya participaria com a Membre de ple Dret de la UE, tindria 1 Comissari, 16 eurodiputats i Els mateixos drets que la resta d'Estats Membres del Consell Europeu.
Probabilitats de compliment: decreixents i incertes.
Depen de la relació d'Catalunya amb Espanya, si s'arriba o no a un acordar amistós paper referèndum, o almenys per la divisió de Deute i Actius. El Perill és que algun Altre país que no fos Espanya tampoc reconegués Catalunya, un escenari realista AMB tants actors Sobirans. Moltes vegades ENS passin per alt els complexitats identitàries de la resta D'ESTATS de la UE, però cadascú és Coneix la pròpia Realitat. Hi ha perquè Catalunya Pugui obrir la capsa de Pandora. Amb tot, un mentre escric aquest article 1 Missatge d'Optimisme sorgeix des del govern holandès que declara al cas d'Escòcia que, independent o no, no s'imagina la nació gaèlica fora de la UE.5. Estat Membre de la UE: ampliació interna
AQUESTA doctrina, desenvolupada per un think tank de Brussel · les és basa en el FET que els hi Ciutadans catalans ja són Ciutadans europeus, i que tal i com reconeix la Sentència del Tribunal de Justícia Europeu, el Dret a ser ciutadà de la Unió és inalienable .
A més, s'estima que en Dret Internacional Tot el que no està Prohibit està permès, i que per Tant Catalunya podria declarar-se independent i seguir Dins la UE, ja que enlloc és prohibeix. Aquí hi ha el vídeo de 2 minuts que ho explica de manera Molt resumida.
Probabilitats de compliment: Baixes-incertes.
Nomes és Poden fertilitzants conjectures, però em fa la Sensació que permetre la Integració directa a Catalunya Dins la UE causaria un Molt mal precedent per Nacions com la Llombardia, Còrsega, Transsilvània, Flandes o la Bretanya francesa. Potser l'argument Jurídic sobre la ciutadania europea Pot ser un molt bon element paper que fa a la lliure Circulació de persones, però no s'han Fins a quin punt Pot Tenir impacti sobre el Vessant polític.
El recurso a la legalitat internacional no assegura el Reconeixement automàtic dels Estats Membres de la UE, Necessari per al Concepte d'ampliació interna.Concloent
Els Escenaris més improbables són, per a mi, el primer (expulsió total) i El darrer (Integració automàtica).
El quart, la Integració a la UE mitjançant re-licituds d'admissió, podria ser viable si s'aconsegueix fermentació Entendre a Espanya que si Catalunya no és queda part del SEU Deute public, Espanya va a la ruïna (la ràtio de Deute públic / PIB arribaria Fins a més del 120%) i que per Tant ha de negociar.
El tercer és viable; Catalunya compleix els Condicions a la perfecció, però depen de la situació a la Gran Bretanya. És possible que en una futura Convenció el 2015, Cameron pressioni per la creació D'aquest Tipus d'estatus, però la pregunta és: hi serem a temps?
Finalment, l'escenari que crec que Podem donar per segur és el Manteniment de Catalunya Dins de l'Espai Econòmic Europeu. No m'imagino 10 Estats Membres negant el Dret ALS catalans a participar en l'Espai Econòmic Europeu, i crec que seria una manera que Tots els actors mantinguessin els formes i aconseguissin el que busquin. Catalunya: la independència i seguir participant en un mercat de 500 Milions de persones. Espanya: el veto de Catalunya. Europa: mantenir intacte l'Espai Econòmic Europeu.
No Voldria però acabar aquest article sense fermen Dues reflexions. La primera, que digui el que digui Espanya NINGÚ sap ben be que Pot passar ni com reaccionessin Tots els Estats. Europa està basada en una pluralitat d'actors i veus que no Dóna l'exclusiva a cap: és digui Barroso o Van Rompuy.
La segona no és meva, sinó una cita d'Zigmunt Bauman. Crec que és la frase que Millor defineix Allò que és en essència la Unió Europea, i és un Motiu d'esperança per aquells qui desitgin que en cas d'independència, Catalunya segueixi formant part de la UE. La UE és un Organisme en constant Evolució i que AMB una gran facilitat per adaptar-se ALS Canvis.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS