dilluns, 18 de febrer del 2013

Notícia publicada per LA RAZÓN . El grup *Cobega, que lidera l'operació de fusió de les *embotelladoras de Coca-cola a Espanya. Coca-cola tria Madrid i no CATALUÑA.LA RIGOROSA NOTÍCIA ÉS....Fonts sindicals van expressar la seva preferència per que la seu de la nova societat romangués a Catalunya.




*Daurella aconsegueix tot el poder en Coca-cola
Dirigirà, des de Madrid, el *embotellador únic que, després de l'autorització del govern, serà el major grup agroalimentari espanyol.

Sol *Daurella, una de les catalanes més poderoses –només superada en influència per Liliana *Godia—, ha tancat un cercle industrial. Aquest dilluns, la Comissió Nacional de la Competència (*CNC) emetrà el dictamen que autoritza la fusió dels set *embotelladores de Coca-cola a Espanya i Portugal. La multinacional enviava una nota aquest diumenge per anticipar la decisió.

El govern espanyol lleva l'última trava i permet a l'empresària recuperar per a la família *Daurella el control absolut del negoci. El seu pare va introduir a Espanya, en 1953, la beguda refrescant. Va ser el primer soci dels nord-americans. Mesos després van arribar els altres sis.

Repartiment de poder

El repartiment de funcions i de capital (35%) en el *embotellador lliura a la presidenta de *Cobega tot el poder sobre el negoci de la fabricació i distribució de refrescs a Espanya i Portugal. Els valencians Gómez-*Trenor són també accionistes principals. La mà dreta de *Daurella dirigirà el negoci.

El director general de *Cobega, Víctor *Rufart, va aterrar a Madrid aquesta tardor. Ha greixat la maquinària i llimat asprors entre els set accionistes. Ell va desenvolupar l'esquema de funcionament. Seva és la idea de crear les noves filials on s'han cedit els actius dels *embotelladores clàssics. L'esquema permet acomodar en la fusionada plantilla i clients.

El funcionament

Les relacions laborals i comercials romandran, ara com ara, *inalteradas. En una primera fase, els accionistes compensaran quantitats amb la nova societat, però en el futur la situació variarà. Se simplificarà la paperassa i el *embotellador únic guanyarà presència administrativa.

El grup comptarà amb una xifra de negoci de 3.000 milions d'euros, que ho situa com la primera empresa agroalimentària a Espanya. Dins del sistema Coca-cola ocupa el segon lloc a Europa (amb un 14% de pes, per darrere d'Alemanya) i el dècim al món.

Les xifres del negoci

Les 84 línies de producció i una flota de camions (en propietat i lísing) propera als 2.200 vehicles, atendran a 400.000 clients, 320.000 seran d'hostaleria. Les fàbriques, que produiran i embotellaran més de 600 referències (refrescs, aigües, sucs, begudes energètiques, esportives i amb base de te), donaran treball a 5.000 persones.

La decisió de la *CNC posa fi a un procés iniciat fa dos anys. “L'objectiu és enfortir l'estructura de negoci a Espanya i Portugal a través d'un model més eficient i de ser més competitius en l'àmbit internacional”, ha explicat Coca-cola.

Els antecedents

La puixança de les marques blanques i del principal competidor, *Pepsico, aconsellava revisar el model industrial de Coca-cola. A Espanya els símptomes de desgast són molt incipients. En altres mercats les alarmes estan enceses des de fa anys. Espanya i Portugal segueixen el camí cap a la concentració obert per la filial d'Estats Units. El compte d'explotació nota des de fa trimestres els resultats.

Amb aquests precedents i la recomanació d'Atlanta –calmi mundial de la signatura—, el president de la filial espanyola, Marcos de Cinquè, va demanar analitzar la fusió dels seus socis locals. Les negociacions es van engegar entre els futurs accionistes. El treball va ser silenciós fins que va transcendir que la seu del *embotellador estarà a Madrid.

La polèmica de la seu

En ple debat sobiranista, la informació va caure com un gerro d'aigua freda en els cercles nacionalistes de Catalunya. El marit de Sol *Daurella, Carles *Vilarrubí, és un home proper a Artur Mas. Coca-cola sosté que la decisió es va prendre de forma aïllada, aliena a l'àmbit polític. Segueix “la lògica industrial”.

Una derivada política del cas, segons alguns *cenáculos barcelonins, és l'establiment de l'impost ideat per Esquerra per a les begudes refrescants. La implantació del gravamen encara es debat. El seu desplegament és incert.

El futur

*Daurella té el futur més buidat que el tribut. Ha estat requerida per Atlanta per prendre un paper rellevant en el nou mapa europeu de *embotelladores. Quedarà reduït a tres actors en menys de 24 mesos. La confiança dels nord-americans en la família industrial catalana ha crescut després de la reeixida internacionalització de *Cobega, que controla 13 països a Àfrica i diverses places europees.

El model de distribució continental se substanciarà mitjançant dues estratègies. En la primera fase, el nou *embotellador espanyol aspirarà a rellevar als distribuïdors de països essencials, com Alemanya. La segona via, pensada per a mercats amb contractes vigents a llarg termini, contempla la fusió amb els aliats europeus de la confiança de Coca-cola.

Es portarà fins a l'àmbit europeu l'operació de concentració que aquest dilluns ha culminat a Espanya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS