dimecres, 30 de gener del 2013

Malestar en un sector del PP per l'estratègia de 'campi qui pugui' La CNMV 'indulta' a Acebes en el 'cas Bankia'. L'exsecretari general del PP i exconseller de Bankia Ángel Acebes li ha anat bé, de moment, la seva aparença de víctima.




La decisió de deixar a Ángel Acebes fora d'aquest expedient ha estat presa pel comitè executiu de la CNMV després d'acceptar les explicacions que l'exsecretari general del PP va remetre per carta al supervisor per convèncer-lo que no tenia cap responsabilitat en el retard amb el que es van presentar els comptes de Bankia de 2011, registrades el maig passat gairebé una setmana després de la data legalment exigible, en tot cas als pocs dies que ell abandonés el Consell de l'entitat. Aquesta resolució es justifica per la negativa del supervisor a influir en el procés obert per l'Audiència Nacional.
Fonts jurídiques donen importància a aquesta decisió de la CNMV perquè pot contribuir a que el recorregut judicial del cas sigui molt més favorable per Acebes del que hagués estat en cas de rebutjar el supervisor seva sol · licitud. El que està en joc en aquest expedient, obert a la fase final de Julio Segura com a president de l'organisme, és si darrere de la presentació tardana dels comptes de l'entitat, que van arribar sense auditar, s'amagava una intenció fraudulenta o d'ocultació de la situació patrimonial, qüestió sobre la qual també haurà de pronunciar-se en el seu moment la sentència que afectarà a l'anterior Consell de Bankia.
En la declaració que Acebes va realitzar com a imputat davant l'Audiència Nacional el passat gener, va negar haver percebut durant el seu mandat com a president de la comissió d'auditoria de la matriu de Bankia qualsevol tipus d'alerta procedent del Banc d'Espanya o de l'auditora Deloitte relacionada amb l'estat comptable de Bankia, ja que sempre va considerar que aquest era "clar i fiable". L'exministre va emfatitzar davant el jutge Fernando Andreu que la seva permanència en el càrrec va ser efímera (juliol de 2011/abril de 2012) i, sobretot, que no va participar en els consells on es va decidir la sortida a Borsa i la reformulació dels comptes, que van passar d'un benefici superior als 300 milions a unes pèrdues de gairebé 3.000. La guinda la va posar el seu advocat en declarar als periodistes que el seu client segueix imputat en el cas "de rondón".
Aquesta tàctica d'Acebes de presentar com una víctima li està donant resultat, de moment, però amb ella s'està granjeando l'enemistat del seu propi partit. En la mateixa excursió judicial viatgen amb ell, encara que en passatge menys confortable, altres militants del PP com l'exvicepresident Rodrigo Rato, l'exdiputat José Manuel Fernández Norniella, l'exregidora Mercedes de la Mercè i l'exsenador Jesús Pedroche. "Amb l'estratègia del campi qui pugui, pot acabar perjudicant als seus propis companys que van tenir en Bankia la mateixa responsabilitat que ell", assenyalen fonts del PP.
Les parts involucrades en la investigació sumarial estan a l'espera que l'Audiència Nacional citi a declarar els testimonis i resolgui els recursos presentats per UPyD, el partit de Rosa Díez, contra el rebuig a l'aplicació de mesures cautelars per intervenir judicialment Bankia i seva matriu i substituir els gestors per un administrador. Amb la decisió de retirar Acebes de l'expedient obert contra l'anterior Consell de l'entitat, els arguments de la querella no surten enfortits, tenint en compte, a més, que la CNMV no ha traslladat al BOE sanció contra l'anterior Consell en què es reconegui una intencionalitat dolosa pel lliurament tardana dels comptes del 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS