dijous, 31 de gener del 2013

El president del TSJC veu viable la consulta sobiranista. El magistrat supedita el referèndum separatista que es realitzi «una interpretació amable de la Constitució».




El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, consideróa ahir que una consulta sobre la independència de Catalunya seria viable amb «una interpretació amable» de la Constitució.

En declaracions a l'emissora Catalunya Ràdio, Gimeno va assegurar que per a això es necessita entre les parts una «empatia, que ara per ara no es veu».


A més, el magistrat no ha dubtat a comparar el desafiament de Mas a la legalitat vigent, amb l'adaptació realitzada de la legislació franquista a la democràcia durant la Transició, el que va suposar una "autodissolució del règim". "Això és possible sempre", ha subratllat.


El cas de Gimeno no és l'únic. El jutge del penal de l'Audiència Provincial de Barcelona Santiago Vidal ha assegurat aquest dimarts, en una entrevista a La Xarxa, que Catalunya té "dret a l'autodeterminació". "El Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i la Carta de les Nacions Unides reconeixen aquest dret quan diuen que tots els pobles poden autodeterminar el seu futur", ha indicat.


En aquest sentit, Vidal s'ha preguntat: "¿Fins a quin punt un estat pot impedir que una part del seu poble decideixi un futur diferent del de l'altra majoria? Això ha passat, des de 1900, fins a catorze vegades a Europa ". El magistrat s'ha mostrat d'acord que un hipotètic procés de secessió de Catalunya "s'ha de fer d'acord amb la legalitat", encara que ha matisat la seva posició:


"Què legalitat, la internacional o l'espanyola? I aquí és on els polítics ha de saber prendre la decisió adequada. [...] Jo crec que [la hipotètica independència s'hauria de fer] d'acord a la legislació internacional perquè sempre està per sobre de la local, en aquest cas, de l'espanyola ".
El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va triar el 2010 al magistrat Gimeno per substituir Maria Eugènia Alegret al capdavant de la presidència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El que va ser portaveu de la progressista Jutges per a la Democràcia (JpD) va obtenir tretze vots davant dels set obtinguts per llavors presidenta d'aquest òrgan. Nascut a Binéfar (Osca) el 4 d'octubre de 1950, Gimeno va estudiar Dret a les universitats de Lleida i Barcelona i va ingressar a la carrera judicial el 1987. Gimeno, que sempre ha exercit a Catalunya, va tenir el seu primer destí al jutjat número 3 de l'Hospitalet de Llobregat (1987-1988) i va passar posteriorment al Jutjat d'Instrucció 22 de Barcelona. El 1993 es va incorporar a l'Audiència de Barcelona, ​​on va exercir com a magistrat de la secció dècima fins l'any 2000. Des de llavors ha estat magistrat-president de la Secció sisena d'aquesta Audiència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS