dimarts, 18 de desembre del 2012

Rajoy ofereix a la Generalitat treballar per un "projecte compartit". Reconeix que la Constitució "no és una cosa petri" i demana al PSOE que aclareixi el seu model federal.



El president del Govern, Mariano Rajoy, ha garantit avui que seguirà col · laborant amb el nou president de Catalunya durant la legislatura que acaba de començar i va oferir a la Generalitat treballar junts per un "projecte compartit".
Durant la sessió de control al Govern al Senat, Rajoy va respondre així a una pregunta de l'expresident català José Montilla en què el va instar a modificar la Constitució espanyola per aconseguir que els ciutadans de la seva comunitat tornin a sentir-se còmodes dins d'Espanya.
Rajoy va garantir que amb el nou govern de Catalunya haurà "una cooperació total" des de La Moncloa sempre que es treballi de manera conjunta per reduir el dèficit públic i prosseguir amb les reformes.
Ha afirmat que l'Executiu central "col · laborarà amb la Generalitat com ho ha fet fins al temps present", ja que considera que "els problemes d'una comunitat són els problemes de tots".
Per la seva banda, el socialista José Montilla va advertir que el problema de Catalunya "no ha passat" encara que CiU hagi perdut 12 escons a les eleccions autonòmiques de novembre. "Jo diria que no ha arribat encara", va alertar.
Montilla va coincidir amb Rajoy en què la consulta independentista que pretén organitzar Artur Mas està fora de la llei però ha indicat que en el rerefons hi ha un ampli sector de la població que no se sent còmode dins d'Espanya.
"Comencen a aparèixer els primers símptomes de fractura en la pròpia societat catalana", va dir. "Estem en una cruïlla en la qual hem d'avançar en el model d'arquitectura institucional".
Montilla va proposar, en aquest sentit, una reforma de la Constitució espanyola per intentar donar resposta a les demandes de molts ciutadans i emplaçar Rajoy a afrontar el debat "amb valentia i responsabilitat".
El president del Govern va admetre que la Constitució "no és una cosa petri" perquè ja s'ha modificat dues vegades al llarg de la democràcia, de manera que podria retocar.
No obstant això, ha instat el PSOE a concretar "què és un Estat federal" i quin model vol implantar a Espanya, ja que ell considera que l'Estat de les Autonomies ha funcionat de manera correcta al llarg de 30 anys.
Rajoy ha apuntat que està "disposat a parlar de tot allò que es plantegi" però ha recalcat que s'ha de fer sempre "respectant la llei i l'Estat de Dret".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS