dissabte, 15 de desembre del 2012

El PP prepara un nou paquet d'ajustos. Allargar l'edat de jubilació, privatitzar la gestió sanitària i endurir les condicions per cobrar la desocupació. Això sí, enmig d'una forta polèmica interna que, de moment, no ha transcendit. I la jivarització l'Estat, que prepara Pérez Renovales, no és possible fer-la sense consens amb el PSOE. Tampoc es podrà comptar amb CiU. I la veritat és que sense tocar pensions, Sanitat i Educació, no hi ha manera de retallar el dèficit. Això sí, els interessos del deute ens segueixen sortint per 38.000 milions d'euros.



No sense polèmica interna, el Partit Popular prepara un nou paquet d'ajustos. Dic el PP i no el Govern Rajoy, ja que alguns d'aquests paràmetres no es poden fer contra l'oposició de les comunitats autònomes.
A més, el subsecretari de la Vicepresidència, Jaume Pérez Renovales, mà dreta de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría i, com ella, advocat de l'Estat, és l'encarregat de coordinar la gran reforma pendent: la jivarització l'Estat. I se li presenta difícil, per la mateixa raó: no es pot fer una reforma en Sanitat i Educació sense comptar amb un cert consens de les regions. Després de tot, es tracta de reduir i empetitir els organismes públics.
Tornant a les retallades, la veritat és que Espanya pot resumir així: la despesa pública arriba als 425.000 milions d'euros anuals. D'ells, uns 110.000 corresponen a les pensions, més de 100.000 a la Sanitat (encara que una mica més del 20% és privada), 50.000 milions se'ls emporta l'Educació, 38.000 milions els interessos del deute i 34.000 milions les prestacions per desocupació i voltants. És a dir, que aquestes cinc partides representen gairebé el 80% del total de la despesa. Si vols reduir la despesa i no augmentar més els impostos, el que resultaria bastant complicat, qualsevol altre retallada no és definitiu. El 20% restant és una amalgama de moltes partides. Defensa, Policia, Justícia, Administració General de l'Estat, promoció de l'habitatge, Cultura, etc.
En resum, si cal retallar cal fer-ho en les partides principals. Una per una:
Pensions: el pla de Montoro (a la imatge), quasi coordinador de l'assumpte, perquè el coordinador de la política econòmica del Govern és el mateix Rajoy, consisteix a accelerar el calendari de retard de l'edat de jubilació, i fins i tot pensa que hauria de ser més ambiciós: arribar als 70 anys segons professions.
Sanitat: s'observa a Madrid com un laboratori. La idea de mantenir la naturalesa pública però privatitzar la gestió no és entesa per molts, començant pel personal sanitari. Però sempre serà millor això de cobrar per l'ús d'ambulàncies o cadires de rodes.
Ull amb el subsidi d'atur. És veritat que al Ministeri d'Ocupació insisteixen que no es reduiran les prestacions per desocupació, però probablement hagin de desdir en breu: els comptes han de quadrar.
En Educació tot es fia a la llei Wert, que compta amb el suport entusiasta del Govern.
I, naturalment, queda la partida més ominosa: els 38.000 milions d'euros que no compten els interessos del deute, més que les prestacions per desocupació. Per això, naturalment, no depèn de nosaltres, sinó d'Europa.
El nou paquet d'ajustos només és un esbós, però Montoro ja ha parlat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS