dimarts, 11 de desembre del 2012

El CAC sanciona amb 14.601 euros a Tv3 per una pregunta que es va plantejar en Els Matins’. El CAC reconeix que Tv3 utilitza preguntes ‘esbiaixades’ o els plantejaments de les quals són ‘demagògics’ al programa de Els *Matins’.





El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha advertit a Tv3 que la pregunta que va realitzar als espectadors el passat 19 d'octubre al programa de *Els  Matins no es va ajustar al llibre d'estil de la televisió autonòmica pública. En un acord del passat 3 de desembre, fet públic aquest dilluns, el CAC ha donat resposta d'aquesta manera a una petició de protesta del Pàg.

Els populars van protestar el passat 29 d'octubre davant el CAC per la pregunta que al programa  matutino de Tv3 s'havia presentat als espectadors perquè aquests participessin per telèfon o SMS. La pregunta va ser aquesta: ‘Al servei de qui han d'estar els Mossos en cas de conflicte entre la legalitat jurídica i la democràtica?’.

La qüestió es va presentar en la televisió pública l'endemà que Felip Puig (CiU), conseller de l'Interior,  arengara a alts càrrecs de la policia autonòmica per posar-se a favor de la secessió, alertant-los que s'arribarà el dia en què hauran d'escollir entre “una legalitat jurídica” i “una legalitat democràtica”. El CAC ha assenyalat que Tv3 no va anar prou acurat en formular la pregunta ja que podia confondre als espectadors.

L'acord del CAC ha indicat que la pregunta hauria d'haver respectat l'establert en el punt 1.1.4.6.3 del Llibre d'Estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que estableix que ‘en les enquestes amb preguntes directes a l'audiència’ han d'evitar-se ‘les preguntes condicionades, esbiaixades o els plantejaments ambigus o demagògics‘.

‘Subordinada a tot l'ordenament jurídic’

A més, en l'informe jurídic del CAC, al que fa referència l'acord 188/2012 del propi organisme autonòmic, es recorda que el principi de legalitat ‘significa que l'actuació de l'Estat està subordinada a tot l'ordenament jurídic’, començant per la Constitució i passant per totes les lleis i normes nacionals i autonòmiques.

Per tant, el CAC adverteix a Tv3 -i indirectament al conseller Puig- que ‘únicament és possible i correcte parlar de legalitat jurídica, que en cap cas pot contraposar-se al concepte de democràcia‘. Així, la pregunta realitzada en  Els  Matins a l'octubre, arran d'unes declaracions de Puig, pot portar ‘a confusió’ en donar a entendre que poden existir dues legalitats.

Tv3 no ha estat ‘acurat a l'hora de formular la pregunta’ i, a més, la televisió autonòmica ha atribuït competències als Mossos -fent referència al propi Puig- que no tenen, ha conclòs l'acord del CAC.

Doble sanció econòmica a Canal Català

D'altra banda, el CAC ha sancionat a Canal Català amb dues multes que suposen un total de 14.601 euros per l'emissió de continguts contraris a la dignitat humana durant una de les franges de protecció reforçada.

L'emissió es va produir el 14 de novembre de 2011 al programa Catalunya Opina quan Carlos Navarro, durant la tertúlia, es va dirigir a un dels quals compartia taula ‘en termes no respectuosos amb la dignitat humana’ i que, al mateix temps, ‘incomplien els deures imposats en relació amb la protecció de la infància i la joventut’, segons ha informat el CAC.

El consell autonòmic ha declarat a Canal Català responsable de la comissió de dues infraccions: una lleu, per la falta de respecte cap a la dignitat humana i els valors constitucionals; i una greu, per l’ incompliment  del deure protecció de la infància i la joventut. Per la primera infracció li ha imposat una multa de 2.600 euros i, per la segona, una de 12.001 euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS