Ho explica el propi General de Brigada Fontenla en un escrit que ha difós recentment, i al que ha tingut accés El Confidencial Digital. Segons el militar retirat, l'Institut d'Història i Cultura Militar ( IHCM) li va sol·licitar l'elaboració d'un article sobre el procés de pacificació del Marroc a principis del segle XX. Una missió en la qual Espanya i França van jugar un paper fonamental.
Segons la seva versió, el treball va ser lliurat en les condicions acordades. Però a la fi del passat mes, un portaveu de l'institut li va comunicar que el Ministeri de Defensa no havia donat el vistiplau a una part de l'article en qüestió, i finalment va quedar exclòs del treball. Una “censura” a la seva semblar.
“El IHCM es va posar en contacte telefònic amb l'autor, a la fi del mes de novembre, per comunicar-li que el Ministeri de Defensa, patrocinador del catàleg, considerava que el treball no era políticament correcte, per ser massa crític amb l'OTAN, i que havia d'endolcir-ho” assegura l'autor.
En la part final del treball, el general Fontenla - doctor en Història- compara els resultats de la missió en el Protectorat espanyol al Marroc amb els quals s'estan obtenint –o s'esperen obtenir- en l'operació internacional d'Afganistan.
Segons l'autor, aquell conflicte al Marroc i l'actual d'Afganistan tenen moltes similituds: “es combat per pacificar un territori rebel al poder central, d'estructures medievals, en una guerra no declarada, contra un enemic motivat amb raons de xenofòbia, religioses, polítiques i per simple bandolerismo”.
“La inacció forçada de les tropes és molt perjudicial per a la seva operativitat i moral, i embraveix cada vegada més a l'enemic”, asseguren el General Fontenla. “La realitat és que Espanya va aconseguir pacificar la seva zona de protectorat, i l'OTAN amb tota la potència de la seva maquinària política, econòmica i militar, abandonarà Afganistan sense la missió complerta”.
“Aquesta voluntat de vèncer no s'ha plasmat, per part de les nacions occidentals que han participat en la campanya d'Afganistan, sent cicateras en l'aportació d'unitats, en les seves condicions d'ocupació i tractant d'evitar costi el que costi baixes pròpies (…) les unitats militars han romàs tancades a les seves bases, alimentades des de l'exterior, sense amb prou feines contacte amb la població civil, que tampoc ha experimentat un augment sensible de la seva qualitat de vida. No s'ha trencat l'estructura de poder medieval, els senyors de la guerra, els caps dels clans segueixen controlant absolutament tot: economia, legislació, política, etc”.
“La sortida de les forces occidentals a Afganistan elevarà, en alt grau, la moral de les forces hostils, i alliberades d'aquest teatre d'operacions, estaran en condicions òptimes per obrir un nou front, segurament molt més proper i perillós” finalitza l'article.
Lea el artículo completo del General Fontenla.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS