dilluns, 5 de novembre del 2012

Mas col·loca a Sala i Martín de conseller d'Economia (49 anys) és professor d'Economia a la Universitat de Columbia i un dels defensors més radicals de la viabilitat econòmica del projecto independentista.



L'entorn més estret d'Artur Mas, el denominat pinyol, està movent fitxa per col·locar a l'economista Xavier Sala i Martín com a nou conseller d'Economia, si CiU, com està previst, torna a guanyar les eleccions, segons han assenyalat fonts del sector empresarial català.

Xavier Sala i Martín (49 anys) és professor d'Economia a la Universitat de Columbia i un dels defensors més radicals de la viabilitat econòmica del projecto independentista que ara abandera Artur Mas. El pinyol vol amb aquesta maniobra evitar un dels punts febles de Mas en aquesta campanya: la falta d'equip econòmic. De fet, compareix sense conseller d'Indústria, per la previsible baixa de Francesc Xavier Mena, i amb la petició d'Andreu Mas-Colell de no continuar com a conseller, tal com ja va avançar El Confidencial. Sala i Martín, per la seva banda, ha assegurat aquest matí en el seu  twitter que ningú de CiU s'ha posat en contacte amb ell i que no té intenció de ser conseller de Mas.

El denominat pinyol està integrat per l'ex secretari general de la Generalitat, David Madí; l'actual secretari general, Germà Gordó; el portaveu, Francesc Homs i el fill de Jordi Pujol i secretari general de CDC, Oriol Pujol.

Mes preferiria que continués Mes-Colell. El mateix que nombrosos empresaris i alts directius de Catalunya, que li han sol·licitat de manera privada que continuï en el càrrec. Després del fiasco que ha suposat Mena, molt qüestionat pels empresaris, en el sector empresarial prefereixen el prestigi internacional de Mas-Colell, avalat pel seu pas per Harvard.

Mas-Colell, cansat

Els grans empresaris catalans i el propi Artur Mas segueixen encoratjant la continuïtat de Mas-Colell al capdavant de la cartera econòmica de la Generalitat. Però l'actual conseller no és molt entusiasta d'aquesta alternativa. Quan torna a la Universitat Pompeu Fabra, que Mas-Colell considera com la seva casa, els alumnes ho esbronquen per les retallades. Fins i tot una vegada ha hagut de ser protegit pels Mossos, ell, un home de gran prestigi universitari.

Es dóna per fet que el primer que haurà de fer el nou govern que surti de les urnes catalanes el 25-N és fer noves retallades. Es parla d'un ajust de 3.000 milions addicionals.

Home de Laporta

En els mitjans més tradicionals de CiU també es veu amb reticència la figura de Sala i Martín. Bàsicament perquè és un home de Joan Jan Laporta. L'economista -conegut entre el gran públic per les seves americanes de cridaners colors- va ser el tresorer del FC Barcelona sota el mandat de Laporta, que aquesta legislatura deixa de ser diputat. Laporta s'ha anat demanant el vot per a Artur Mas, justificant-ho pel gir independentista d'aquest últim.

La junta que va succeir a Laporta va qüestionar la gestió que va deixar Sala i Martín en el FC Barcelona. En el seu moment es va denunciar que havien heretat en el club un deute de 430 milions i pèrdues de 80 milions. El primer objectiu de Sandro Rosell va ser reduir aquest fort endeutament.

Els empresaris no són els únics que demanen a Mas-Colell que es mantingui en el càrrec. Els diputats populars en el Parlament Enric Millo i Santi Rodríguez l'hi van sol·licitar en el corrillo posterior a l'última compareixença parlamentària. “Una de les poques persones serioses d'aquest govern no pot marxar-se, conseller”, li va suplicar Millo, mitjà de broma mitjà de debò dimarts passat. Mas-Colell en el mateix to li va respondre: “Jo d'això no parlo fins al 25 de novembre”.



1 comentari:

  1. El pacte és una realitat. No veig ERC avalant les propostes de Sala-i-Martin, però mai se sap

    ResponElimina

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS