dilluns, 29 d’octubre del 2012

'The Economist' considera que la 'troica' exigirà més control a les regions i augmentarà el "fervor separatista" a Catalunya.La influent publicació creu que si Espanya sol · licita el rescat, l'ajuda pot ser necessària "durant anys".







El setmanari 'The Economist' considera que una possible petició de rescat per part d'Espanya a la 'troica' - la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) - pot provocar que l'ajuda al país es prolongui "durant" anys i augmenti el "fervor separatista" a Catalunya si s'exigeix ​​més control del Govern central a les regions.
"Els europeus que creguin que només cal recórrer al Mede (Mecanisme Europeu d'Estabilitat) per treure Espanya de dificultats és probable que es vegin decebuts. Si Espanya demana ajuda, els rescatadors hauran de seguir ajudant durant anys", assegura 'The Economist 'en un article titulat' Estat de negació '.
El setmanari destaca en la seva última edició que la debilitat estructural de les finances públiques espanyoles és tal que fins i tot si un rescat d'Espanya comença sense noves peticions de reformes per part de la 'troica', "no resultaria sostenible". "I com més embolicats es vegin els prestadors europeus en les finances públiques espanyoles, més polèmic en termes polítics podria tornar. Ells segurament demandar controls més estrictes a les finances de les regions, per exemple, el que podria provocar un major fervor separatista a Catalunya ", afegeix.
A més, recorda que tot això tindria lloc en un context d'elevades necessitats de finançament del Govern espanyol, ja que calcula que necessitarà emetre deute per valor de 207.000 milions d'euros el 2013, una xifra calculada a més amb la previsió de complir l'objectiu de dèficit del 4,5% l'any.
'Boom' immobiliari i finances regionals
'The Economist' reconeix que l'incompliment per part d'Espanya dels objectius fiscals no és "per falta d'esforç", ja que el Govern de Mariano Rajoy ha posat en marxa quatre ajustos pressupostaris en menys d'un any. Segons la seva opinió, el problema d'Espanya és "més profund" i obeeix principalment al 'boom' immobiliari i al sistema de finances regionals.
Així, el setmanari creu de fer front a aquests dos problemes serà "dolorós" i destaca que aconseguir que torni a augmentar la recaptació i els ingressos requerirà no només pujades d'impostos, sinó també una reforma del sistema tributari. No obstant això, creu que probablement sigui encara més complicat lidiar amb el "embolic regional", ja que les mesures del Govern central per exercir més pressió sobre les autonomies estan trobant resistència, especialment a Catalunya, on es celebren eleccions al novembre.
"El sentiment separatista s'intensifica", adverteix. Referent a això, incideix en què el tipus de sistema de finançament regional que existeix a Espanya és "la recepta de la indisciplina fiscal arreu", ja que el país està particularment descentralitzat i les seves regions són responsables de la despesa en educació i sanitat, "el malson fiscal en qualsevol economia avançada". A més, afegeix que les comunitats són reticents a utilitzar la seva possibilitat de modificar els impostos personals i prefereixen dependre de les transferències del Govern central per fer front a les dificultats que puguin tenir en matèria fiscal.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS