dimecres, 31 d’octubre del 2012

El premi de monografia històrica arriba a la 54a edició. Un treball de Joan Giménez Blasco sobre la relació de Mataró amb el mar guanya el Premi Iluro



El jurat de la 54a convocatòria del Premi Iluro creat per Caixa Laietana i presidit per l’historiador Antoni Pladevall i Font va fer públic ahir a la nit el seu veredicte del Premi Iluro. Dotat per Caixa Laietana amb 9.000 euros, el Premi s’atorga al millor treball inèdit d’investigació històrica sobre Mataró o la comarca del Maresme, tant de caràcter general, com sobre un determinat període o tema.
 
La guanyadora és l’obra de Joan Giménez Blasco “Economia marítima i conflictes socials a la Província de Mataró 1750-1870)”, que consisteix en un estudi en detall de l’activitat marítima a la Província de Mataró, que agrupava els municipis costaners des de Barcelona i fins a Sant Feliu de Guíxols. El treball analitza els fluxos comercials, la pesca, l’activitat de les drassanes i els allistaments a la Marina en aquella època, i també inclou una descripció dels conflictes socials que es van generar. El jurat ha valorat la qualitat del treball i ha destacat que completa els estudis realitzats pels historiadors Joaquim Llobet i Pons Guri.
 
El premiat va explicar ahir que el treball recull la informació trobada sobre la Província de Mataró en uns lligalls inèdits a la població de Viso del Marqués (Ciudad Real) i va destacar que “es tracta d’un treball fet amb entusiasme sobre la història social dels homes i les dones que han viscut del mar, i que han fet que Mataró sigui el resultat de la seva relació amb el mar”.
 
El jurat va fer una menció especial a un altre treball per la seva qualitat. Es tracta del treball “Estat, patrons i obrers davant la modernització de les relacions laborals. La Junta de Reformes Socials de Mataró, 1900-1923” del sabadellenc Rafael Luque i Fernández, que ha aconseguit un accèssit.
 
L’acte acadèmic va estar presidit per l’alcalde de Mataró, Joan Mora i Bosch, i el president de Caixa Laietana, Josep Ibern i Gallart. Hi van assistir prop de 200 persones i fou transmès integrament, en directe, per Mataró Ràdio i en diferit per M1TV.
 
Joaquim Pera i Isern, director del Departament de Ciències de l’Antiguitat i Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona, va pronunciar la conferència que acompanyava la proclamació del veredicte, i que va girar entorn “L’arqueologia catalana vista des de Mataró. Evolució i perspectives pel segle XXI”, una glosa sobre el referent de l’arqueologia de Mataró durant les darreres quatre dècades.
 
El president del jurat, Antoni Pladevall i Font, va destacar la qualitat dels vuit treballs presentats a la convocatòria i la vinculació del certamen amb el testimoniatge de la història de la ciutat. Josep Ibern, president de Caixa Laietana, va agrair la tasca del jurat i va destacar que la continuïtat del certamen era possible gràcies als estudiosos que any darrera any segueixen investigant i presentant treballs de gran qualitat. Ibern va remarcar que el Premi Iluro és un dels actes més emblemàtics i una de les raons de l’existència de la Fundació.
 
Per la seva part, l’alcalde de Mataró, Joan Mora, va destacar l’esforç de la Fundació Caixa Laietana per ajudar a conèixer i divulgar, a través del Premi Iluro, els orígens dels maresmencs.
 
 
Referent únic en historiografia local i comarcal
 
El Premi Iluro el va instituir Caixa Laietana l’any 1959. Amb més de setanta llibres publicats i quaranta-cinc historiadors que han deixat la seva empremta en l’objecte de les recerques, el Premi ha aconseguit que el Maresme sigui una de les comarques més historiades del país.
 
L’any 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per la seva trajectòria. Presidit en diferents etapes per rellevants personalitats de la història i les lletres catalanes com Ramon d’Abadal, Agustí Duran i Sampere, Antoni Comas, Miquel Coll i Alentorn, Manuel Mundó, Jordi Nadal i Antoni Pladevall, el Premi Iluro és un referent, únic a Europa, en el camp de la historiografia local.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS