dissabte, 27 d’octubre del 2012
El Govern es nega a explicar per què indulta a quatre corruptes del PP. L'exalcalde i tres exregidors de Vall de Abdalajis (Màlaga), beneficiats per la mesura de gràcia de l'Executiu al juny, van ser condemnats per 31 delictes de prevaricació urbanística a penes d'entre 3 i 10 anys de presó.
El Govern ha refusat donar explicacions de per què va indultar el passat 29 de juny l'exalcalde i tres exregidors de l'Ajuntament malagueny de Vall de Albadajalis, tots ells del Partit Popular, que havien estat condemnats el 2009 com a autors d'un total de 31 delictes de prevaricació urbanística a penes d'entre 3 i 10 anys i mig de presó.
En resposta enviada al Congrés dels Diputats, l'Executiu no especifica els motius de la concessió de les mesures de gràcia, signades pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, limitant-se a dir que s'ha actuat d'acord amb la legalitat i després d'estudiar la documentació de cada expedient. Uns tràmits genèrics que se segueixen en tots els processos d'indult, es concedeixen o es rebutgin.
Els quatre indults, de caràcter parcial, van ser atorgats el passat 29 de juny, i publicats al BOE del 18 de juliol. Després de conèixer la decisió, el diputat d'IU Gaspar Llamazares va dirigir una pregunta escrita al Govern, interessant-se per la justificació que es concedissin, en data de "infausta memòria" com el 18 de juliol, quatre indults en un sol dia a condemnats per prevaricació urbanística a penes greus de presó.
Així mateix, volia saber si el Govern considerava que aquestes mesures de gràcia contribuïen a reforçar la lluita contra la corrupció, i si hi havia hagut més indultats per aquest delicte el 2012.
L'Executiu comença precisant que els indults es van atorgar el 29 de juny, i no el 18 de juliol, data de la publicació. I justifica que es donessin els quatre a la vegada que eren persones que havien estat condemnats a la mateixa sentència, pel que és habitual i lògic que les seves peticions d'indult es resolguin en la mateixa data. L'altra dada que aporta és que, al llarg del 2012, no ha indultat a més condemnats per prevaricació urbanística.
Però no diu res de les raons dels indults, i s'esplaia a continuació a explicar - el que el diputat no havia demanat - que els indults en aquest cas són commutacions de les condemnes de presó per altres menors, però que subsisteixen les penes d'inhabilitació així com els antecedents penals, ja que són "culpables d'un delicte que mereix retret social, el qual no és apaivagat per l'indult".
Els indultats, als quals es van commutar diferents penes de presó (d'entre 3 anys i 9 mesos, a 10 anys i mig de presó) per una altra de dos anys de presó - que possibilita que eludeixin l'entrada a la presó - , són el que va ser alcalde de Vall de Abdalajis des de 1995 a 2007, Tomás Gómez Raval, i els exediles de la localitat Maria Teresa Taula Pernia, Fermín Muñoz Armero i Antonio Pérez Postigo.
En sentència de 20 d'octubre de 2009, el Jutjat Penal número 9 de Màlaga els va condemnar per un total de 31 delictes de prevaricació urbanística, 17 d'ells continuats, per la concessió de llicències d'obres de forma irregular, saltant-se la legalitat, entre 2001 i 2004.
La condemna més greu va correspondre l'exalcalde, Gómez Raval, condemnat per 12 delictes de prevaricació urbanística, 4 d'ells continuats, a 10 anys i mig de presó i 120 anys d'inhabilitació per a ocupació o càrrec públic electiu. No obstant això, el tribunal va establir que complís tres anys de presó, ja que el Codi Penal assenyala que el límit màxim de compliment no pot excedir del triple del temps de la pena superior (en aquest cas, d'un any).
Els altres exregidors van tenir condemnes pel mateix delicte d'entre 3 anys i 9 mesos, i 5 anys i 3 mesos, tot i que el màxim de compliment era de 27 mesos. Taula Pernia i Pérez Postigo estaran inhabilitats durant 70 anys, i Pérez Postigo, durant 50.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS