dilluns, 17 de setembre del 2012

Els privilegis del Concert basc a Catalunya costarien 16.000 milions a la resta de CCAA



Un hipotètic Concert econòmic entre Catalunya i l'Estat no seria, en cap cas, un joc de suma zero. Al contrari. Tindria efectes molt importants-quasi devastadors-sobre les finances de la resta de comunitats autònomes.
En concret, segons un estudi publicat pel CSIC (Centre Superior d'Investigacions Científiques) l'equiparació de Catalunya amb el País Basc en termes de finançament per habitant "exigiria uns recursos addicionals de més de 16.000 milions d'euros que caldria treure de la resta de les comunitats del règim comú ".
Quant suposa això sobre el finançament total de les regions? Doncs ni més ni menys que significaria reduir en més d'un 12% els fons autonòmics.
L'estudi ha estat realitzat per l'economista Àngel de la Font, un dels majors experts del país en finançament autonòmic, i està editat per l'Institut d'Anàlisi Econòmica. La seva principal conclusió és que la proposta de Pacte Fiscal amb Espanya no és viable ni política ni econòmicament. Bàsicament perquè comportaria una reducció substancial del finançament de la resta de les comunitats autònomes que seria molt difícil "vendre" a la resta d'Espanya. Alhora, suposaria "el suïcidi polític de qualsevol Govern central que l'acceptés".
De la Fuente introdueix un matís. Segons els seus càlculs, i ja que el nivell de renda català és inferior al basc, és probable que els rendiments del sistema de concert no fossin tan elevats.
Valoració de les competències
Tot i això, prenent com a referència la valoració de les competències estatals no transferides al País Basc que es fa en l'última llei quinquennal de la quota (any 2007), la seva estimació és que "un sistema de concert a la basca hauria incrementat el finançament net d' Catalunya el 2007 en una mica menys de 11.000 milions ", el que encara implicaria una reducció del 8% en el finançament de la resta de les regions espanyoles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS