dimecres, 15 d’agost del 2012

Les empreses catalanes van presentar 3.162 expedients de regulació d'ocupació durant els primers sis mesos de l'any, amb prop de 40.000 treballadors afectats.



La fallida de Spanair ha disparat les xifres d'afectats per expedients de regulació d'ocupació (ERO) des de començament d'any. El primer semestre es van presentar 3.162 ERO a Catalunya, el 88% d'ells de caràcter temporal. En total, els ajustos van afectar 39.294 treballadors.
El cessament d'operacions de l'aerolínia va implicar l'acomiadament dels seus 2.597 treballadors, i Newco, l'empresa encarregada dels serveis de terra de la companyia, va retallar altres 1.150 llocs de treball. Les dues companyies sumen prop del 10% dels treballadors afectats per ERO en el primer semestre a la comunitat autònoma.
El major expedient de caràcter temporal el va presentar a principis d'any el fabricant de components per a l'automòbil Ficosa:? La mesura afecta els seus 1.500 empleats a Catalunya. El grup encara no l'ha posat en pràctica, encara que pronostica que, previsiblement, començarà a aplicar a partir de setembre.
Entre els majors expedients presentats hi ha els de Cubigel i Abertis. El fabricant de compressors portava diversos mesos en concurs de creditors i acaba de ser venut a un grup xinès que garanteix la continuïtat de la gran majoria dels llocs de treball. Durant els mesos en què ha estat en els jutjats, la companyia ha presentat diversos ERO de caràcter temporal per a la pràctica totalitat de la seva plantilla, integrada per 600 empleats.
Per la seva banda, el grup d'infraestructures Abertis va pactar a principis d'any un ERO per retallar 400 llocs de treball en sis dels seus set concessionàries espanyoles d'autopistes. L'ajust es durà a terme progressivament fins al 2014, dins d'un pla per automatitzar les xarxes de peatge.
SindicatsA més dels ajustos de plantilla en la indústria, en els sis primers mesos de l'any han presentat expedients de regulació els tres principals sindicats catalans-UGT, CCOO i Usoc-, així com algunes empreses públiques. El principal cas és el de l'Incasòl, que ha reduït la seva plantilla en 203 treballadors. L'empresa pública Infraestructures de Catalunya (abans Gisa) va retirar el 27 de juliol un ERO per acomiadar 95 empleats a canvi d'un expedient de caràcter temporal, la suspensió s'aplicarà durant sis mesos a partir del 31 de juliol i afectarà a 78 treballadors .
El Gran Teatre del Liceu també va presentar un ERO temporal que finalment va retirar després d'arribar a un acord amb els empleats, però segueix travessant dificultats econòmiques i va anunciar la retallada de 16 llocs de treball la setmana passada.Recentment, la constructora Comsa Emte també ha plantejat ajustos temporals i acomiadaments per 383 empleats, el 3% de la plantilla total del grup, que estava formada per 12.429 empleats a finals de 2011.
A més, la multinacional nord-americana P & G ha notificat la seva intenció de tancar la planta de producció de Ambi-Pur a Santa Perpètua de Mogoda, el que comportarà una retallada laboral que finalment afectarà 70 treballadors durant els propers mesos.
Segons dades recopilades per la Direcció General de Relacions Laborals, el total dels expedients de regulació presentats en els primers sis mesos del 2012 afecten un 46% més d'empleats que en el mateix període de l'any passat. Si es descomptés l'efecte de la fallida de Spanair, l'alça seria del 32%.Les principals forces sindicals atribueixen la major part d'aquest increment a la reforma laboral, que flexibilitza les condicions per a l'acomiadament de treballadors i que ha animat les empreses a revisar a la baixa les condicions salarials dels seus empleats, segons els representants dels treballadors .
SectorsEn conjunt, el 70% dels expedients es van presentar a la província de Barcelona, ​​i els sectors més afectats van ser el motor, la indústria metal · lúrgica i la construcció. L'any passat, els serveis van desbancar a la indústria com el sector amb més retallades de plantilla a Catalunya. No obstant això, la frenada en els projectes d'obra pública i la debilitat del mercat automobilístic europeu han precipitat nous ajustos de plantilla en els dos sectors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS