dijous, 9 d’agost del 2012

El turisme es desploma amb caigudes d'ocupació del 40% Els ajustos, les pujades d'impostos i l'atur s'han ensorrat el turisme. Al juliol, els hotelers han detectat caigudes de l'ocupació del 40% respecte l'any anterior, especialment en autonomies com Castella i Lleó, Galícia, Astúries, Madrid i Andalusia. L'ensorrament de les arribades amenaça amb el tancament a centenars d'hotels.



La indústria turística ofereix dues cares molt diferents en la meitat de la temporada alta. D'una banda, el turisme estranger està registrant xifres similars a les del passat exercici per dos factors: la recuperació del mercat britànic i el repunt dels mercats de l'Est.

L'arribada de turistes del Regne Unit és fonamental per la *peninsula, ja que representa el primer comprat emissor, amb una quota del 25% dels visitants estrangers. El mal temps i la celebració dels Jocs Olímpics han animat a molts britànics a visitar les destinacions de sol i platja i això ha propiciat que les males perspectives per a la temporada alta hagin millorat. "Dels vuit punts de caiguda previstos fa un mes per a tota la temporada alta s'ha passat en l'últim mes a una previsió de descens de dos punts", subratlla Juan Molas, president de la Confederació d'Hotels i Allotjaments Turístics.

A aquest repunt del turisme britànic s'ha unit el creixement de visitants d'Europa de l'Est, especialment de Rússia, Ucraïna i Polònia. Amb aquestes perspectives, els hotelers preveuen que l'arribada de visitants estrangers podria apropar-se als 57 milions a la fi d'any, el registre assolit en 2011, encara un milió per sota del benvolgut pel ministre d'Indústria, José Manuel Soria.

Aquesta recuperació, no obstant això, no s'ha produït en el cas del turisme . Més aviat tot el contrari. Molas assenyala la preocupació del sector pel desplomi de l'ocupació, de les *pernoctaciones i de la despesa turística, que en algunes comunitats ha arribat al 40%. És el cas d'Astúries, on les *pernoctaciones també han descendit un 8% i l'entrada de viatgers ha baixat un 13%. Aquest panorama també s'ha produït en altres comunitats que depenen en gran mesura del turisme . És el cas de Castella i Lleó, amb taxes mesurades d'ocupació que no arriben al 50%, o d'Andalusia, amb desplomis molt pronunciats com el cas de Granada. Antonio García, president de l'Associació d'Hotelers de la Costa Tropical, reconeix que és millor ni donar xifres de previsions d'agost pel baixes que són. "El mercat està en caiguda lliure. Si això contínua així el sector no aguantarà un altre any. La Costa de Granada està tirant d'ofertes que no sé si és pitjor el remei que la malaltia. Amb els preus que s'estan pagant no es paga ni la pujada de l'IPC", subratlla. De la deterioració del turisme nacional, propiciat per una situació econòmica dramàtica (ajustos de despesa, pujades d'impost i increment de l'atur) no s'ha lliurat un de les principals destinacions urbanes com Madrid. L'ocupació al juliol ha fregat el 59%, la qual cosa suposa una caiguda del 8% pel que fa a l'exercici anterior. Per a agost, les previsions són encara pitjors, amb unes reserves que amb prou feines cobriran la meitat dels llits.

L'arribada de turistes peninsulars, encara que són menys representatives, també s'han produït en les grans destinacions, com Eivissa, en el qual les reserves han caigut fins a un 40% al juliol. Molas recalca la importància de contenir aquesta hemorràgia, ja que els visitants peninsulars tenen el mateix pes que els estrangers en el balanç de la indústria turística.

El president dels hotelers no comparteix l'optimisme de Soria sobre el tancament de l'any, especialment per les males perspectives que hi ha per a finals de l'exercici com a conseqüència de la recuperació de comprats competidors de sol i platja, com Tunísia i el Marroc "Estan guanyant quota de mercat amb molta rapidesa a força de baixar els preus", subratlla. Tunísia, per exemple, hauria recuperat en el que va d'any més d'un 30% del flux de visitants britànics perduts durant el passat exercici. A aquesta amenaça s'uneix la pujada de l'IVA turístic, que a partir de l'1 de setembre gravarà amb un 10% les activitats d'hostaleria i restauració. "Espanya tindrà l'IVA més car de tota Europa i del Mediterrani, alguna cosa que sens dubte pot afectar a l'entrada de turistes estrangers", subratlla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS