dilluns, 9 de juliol del 2012

El corrupte cacic nepotista Ourense José Manuel Baltar Blanco del PP de Galícia està sent investigado.Informes oficials qüestionen el patrimoni i les pràctiques del cacic de Ourense.El exbarón del PP acumula propietats immobiliàries i més de 100 cotxes antics.


El *exbarón del PP gallec José Luis *Baltar —jubilat al gener després de llegar el seu poder polític i institucional al seu primogènit, José Manuel *Baltar Blanco— no solament va ser el "cacic bo" del que encara es vana en públic. El totpoderós patró de la província d'Orense, on durant dues dècades va acumular el poder del partit i de la Diputació, va repartir sense *remilgos centenars d'ocupacions i milions d'euros de les arques públiques en subvencions a dit a canvi de fidelitats que van desbordar de vots les urnes del PP gallec.

Amb prou feines cinc mesos després de la seva jubilació, la Fiscalia Anticorrupció ha rebut a la seva seu de Madrid nombrosa documentació oficial que acreditaria una cadena d'irregularitats amb les quals el *exbarón va forjar el poder orgànic i institucional que ara ha llegat al seu plançó, al mateix temps que acumulava un important patrimoni personal.

Segons la denúncia registrada, a la qual ha tingut accés aquest periòdic, el carismàtic cacic —sempre disposat a posar per a una última foto, sempre prest per acudir a qualsevol funeral, sempre amb feixos de bitllets a la mà, o en el maleter del cotxe, i un "cobri'm tota la barra" en la boca— ha fet apilament d'una considerable fortuna. A la vista dels documents aportats pel denunciant, més enllà del patrimoni polític (la presidència de la Diputació i la del partit, en les quals s'ha perpetuat a través del seu fill), *Baltar no solament va ser benefactor, sinó que també va poder haver-se beneficiat. La informació ho assenyala com *muñidor del congrés que va donar la victòria al seu fill mitjançant la manipulació de censos del PP i la concessió d'ocupacions de forma fraudulenta.
El dossier en poder de la Fiscalia Anticorrupció adona de diverses propietats immobiliàries i inclou un llistat de més d'un centenar de matrícules de cotxes antics registrats gairebé tots ells al seu nom. La denúncia sosté que alguns dels vehicles de la col·lecció els "va adquirir" a canvi de concedir ocupacions en la Diputació d'Orense.

L'abundant documentació inclou també la llista dels aspirants a unes oposicions per a quatre places de porter en la institució *orensana, amb anotacions manuscrites de l'expresident sobre el grau de parentiu que mantenen els aspirants amb els seus alcaldes o regidors. Els noms dels quals van obtenir la plaça apareixen, a més, marcats amb una creu.

Al costat d'això, el denunciant aporta papers sobre l'afiliació fora de termini, i ordenada des de la Diputació *orensana, de més d'una vintena de persones en les vespres del congrés del PP provincial que li va donar la folgada victòria al seu fill enfront del candidat avalat pel president de la Xunta, Alberto Núñez *Feijóo, al que el fill del president va estomacar.

La denúncia aporta a més documents oficials d'un llistat de subvencions, per 253.000 euros, concedides a dit per *Baltar durant cinc anys consecutius a l'empresa Emprèn Orense —de la qual no consta activitat— propietat d'un dels amics més íntims del seu plançó. L'informe aporta la relació de societats, a Galícia i Portugal, de l'empresari, així com l'adquisició de terrenys rústics en el municipi de Col·les poc abans que el nou planejament urbanístic els *recalificara com a urbanitzables.

L'expresident del PP i de la Diputació va acumular tot el poder de la província després de faixar-se en la política com a regidor del petit municipi de *Nogueira de *Ramuín. El mestre de l'escola de *Luíntra va guanyar aquesta alcaldia en 1976 i es va aferrar a ella, amb consecutives majories absolutes, fins que en 1987 va aconseguir la presidència de la Diputació. La va abandonar el gener passat, complerts ja els 70 anys, després de 20 de majories impenetrables. Però es va emprar per perpetuar-se en ella a través del seu plançó. Ara rep constants homenatges dels seus empleats, que reivindiquen la seva gestió. No són els únics. El president de la Xunta va assistir a l'últim homenatge i es va fondre amb *Baltar en una abraçada. Rajoy ja ho havia reivindicat en les campanyes electorals. "*Baltar és el PP", ho va emparar el president del Govern en la de 2009, i li va enviar un telegrama d'adhesió a l'últim menjar celebrat en el seu honor després de la seva jubilació.

"Vosaltres sou els meus treballadors, no els de la Diputació", va clamar un *pletórico José Luis *Baltar el passat 26 d'abril davant centenars d'empleats de la institució *orensana —la majoria parents d'alcaldes o regidors del seu partit— que ho complimentaven amb un menjar multitudinari. A les postres, es va pujar a l'escenari, va tocar el trombó i va enfervorir a l'audiència, que ho va aclamar encara com el veritable president.
PATRIMONI | Col·lecció de cotxes

*Baltar va arribar a la política amb les mans buides i la va abandonar reivindicant amb naturalitat (una vegada que van transcendir a l'opinió pública les denúncies de *enchufismo) el qualificatiu de cacic, encara que aprestant-se a endolcir-ho amb un "bo" amb el qual ha volgut evidenciar que la seva màcula no ha estat una altra que la d'haver fet favors. Ara s'enfronta a l'acusació d'haver acumulat, a més, un important patrimoni personal. Entre les propietats que se li atribueixen en la denúncia registrada davant la Fiscalia Anticorrupció destaca la col·lecció d'un centenar de cotxes que, segons consta en la documentació, guarda en dues naus —en realitat, antigues granges de pollastres condicionades—, al costat del xalet al seu poble natal de *Esgos. La denúncia precisa que dos mecànics s'ocupen habitualment del manteniment d'aquest parc mòbil personal de l'expresident i que els ha deixat empleats a tots dos en la Diputació.

*ENCHUFISMO | Conductor sense carnet

El pillatge polític del *exbarón del PP de Galícia amb les oposicions de la institució *orensana —denunciat fins a la sacietat pels grups de l'oposició, per associacions d'afectats i per alguns mitjans de comunicació— ho il·lustra ara la denúncia. En ella s'inclou l'episodi d'un aspirant a una de les dues places de "conductor de maquinària d'obres públiques i vehicles especials" que oferia al novembre de 2010 la Diputació, amb *Baltar encara al capdavant.

El candidat es va presentar a aquesta convocatòria al costat de 30 opositors més, però va ser exclòs: no aportava l'imprescindible permís de conduir de la classe C i I. Tres mesos més tard, figurava ja en la llista d'admesos. *Baltar va signar llavors el decret en el qual "té en compte la reclamació" de l'aspirant i eleva a definitives les llistes provisionals amb l'opositor acceptat. Després li va aprovar els primers exàmens, encara que el candidat seguia sense tenir el carnet. No ho va obtenir fins a abril d'aquest any, segons les proves aportades a la fiscalia.

TRACTES DE FAVOR | Parentiu

Com en el cas de l'aspirant a conductor sense carnet, la denúncia assenyala que *Baltar va decidir amb criteris personals quins eren els requisits —aliens als de capacitat, igualtat i mèrit— per accedir a una ocupació per a tota la vida en una província sense teixit empresarial. L'expresident *orensano va convertir la Diputació en la tercera empresa de la província en nombre de treballadors, després de *Coren i el complex hospitalari dependent de la Xunta de Galícia.
La pràctica del *enchufismo ocupa bona part del dossier registrat en la Fiscalia Anticorrupció. Entre la documentació oficial hi ha una llista d'admesos per *opositar a quatre places de porter de la institució *orensana. La convocatòria és de gener de 2006 i resulten admesos 132 aspirants. En el llistat apareixen anotacions amb la lletra del llavors president de la institució annexes als noms d'alguns candidats. En elles indica el grau de parentiu que mantenen amb els seus alcaldes o regidors més fidels: cònjuges, fills, nebots, gendres, nores...

Hi ha 38 anotacions en aquest llistat identificant familiarment als aspirants amb les seves persones de confiança, però solament els noms de quatre dels candidats apareixen marcats amb una creu: els de els quatre que finalment van aprovar l'oposició i van obtenir els llocs de treball en la institució.

*PUCHERAZO ELECTORAL | Manipulació del cens

La Fiscalia Anticorrupció posseeix ara documentació sobre l'afiliació, fora de termini, de més d'una vintena de persones del municipi *orensano de Bola que, d'aquesta forma, van poder convertir-se en *compromisarios al congrés de la successió de *Baltar pare pel seu fill. Consta en la denúncia que el 7 de gener de 2010, a última hora de la tarda, una oficina de l'entitat crediticia *Caixanova del centre de la ciutat va obrir les seves portes per registrar l'ingrés de 404 euros corresponents a les quotes de 22 *compromisarios d'aquest municipi. L'operació es va realitzar hores després que el llavors gerent del PP d'Orense rebutgés realitzar la inscripció massiva adduint que havia finalitzat el termini i que, a més, les persones que figuraven en la llista no tenien les quotes al dia.

La llista amb els noms de tots ells i l'ordre d'ingrés de 24 euros per persona va ser enviada a l'oficina de l'entitat de crèdit a partir de les 19.34. En el remitent consta que es va realitzar des del fax de la Diputació. El termini de presentació de *compromisarios per poder assistir al congrés provincial en el qual s'anava a triar al successor de *Baltar al capdavant del partit havia finalitzat a la una de la tarda d'aquest mateix dia.

*Baltar ha deixat a centenars de militants del seu partit, en alguns casos famílies senceres, col·locats en la institució que presidia. I al seu fill, al capdavant d'ella, després d'un polèmic congrés provincial sobre el qual ara Anticorrupció posseeix documentació de suposat frau.

El president de la Xunta, Alberto Núñez *Feijóo, va fer un intent per frenar la successió dinàstica que *Baltar preparava amb el seu plançó com a únic aspirant al congrés provincial del PP del que hauria de sortir el seu successor. *Feijóo li va col·locar enfronti a un contrincant i el *exbarón es va regirar en el seu feu: va començar a oferir ocupacions als *compromisarios. Ho va denunciar en plena refrega electoral del PP el candidat de Núñez *Feijóo, i el PSOE provincial es va anar a la fiscalia d'Orense amb una llista, que també està sent investigada, de 200 noms de suposats *compromisarios endollats en la Diputació. *Baltar no va ocultar llavors el seu joc brut. Va reconèixer, emocionat, que actuava "com un pare".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS