dilluns, 18 de juny del 2012

Unas cínicas declaraciones de Boi Ruiz que merecía respuesta



En una declaracions a l'agència EFE reproduïdes a El Pais que-per excusa del conseller-va haver de fer en hores intempestives i amb la intel · ligència ennuvolada, Boi Ruiz afirma que "La salut depèn d'un mateix, no de l'Estat" i que "la salut és un bé privat ". Boi Ruiz sembla seguir al peu de la lletra, però llegint tort ia l'inrevés, el que afirma Dempeus per la Salut Pública sobre que la sanitat pot ser pública o privada, però la salut sempre és pública i que abans, molt abans de Dempeus, i de forma fart fonamentada, han dit els millors especialistes de l'OMS i de la Salut Pública a tot el món.
Boi Ruiz insisteix que "no hi ha un dret a la salut, perquè aquesta depèn del codi genètic que tingui la persona, dels seus antecedents familiars i dels seus hàbits, que és el que seria l'ecosistema de la persona", i que "el usuari ha de tenir la responsabilitat moral que quan no tracta bé a la seva salut l'hem de pagar entre tots ". Boi Ruiz vol ignorar que el dret a les polítiques que millorin els determinants de salut ia un sistema sanitari que investigui, atengui bé les persones i sigui d'accés universal garatizado és, de forma esquemàtica, el que es coneix com "dret a la salut ". I que és molt trist, fal · laç i reduccionista, resumir al codi genètic i als hàbits la salut d'una persona ... en quina part del codi genètic dels miners se'ls ha transmès la silicosi, o els exposats al mercuri dels Mercuriados, o la asbestosi als que treballaven a Uralita? ¿És culpa del seu hàbit personal que els que no tenen altre remei s'hagin de sotmetre als abusos i l'estrès de les llargues jornades? Algú amb seny pot pensar que una persona no perseguida per la totpoderosa indústria del menjar ràpid arriba només per les seves malps hàbits a la desnutrició? No serà que si es menja poc és perquè pateix una malaltia molt real del nostre temps, l'anorèxia ... o potser també, i amb gran probabilitat, perquè el sou o la pensió no arriba a final de mes? Què hàbit generem en viure en barris poc saludables si no podem passar-nos el dia a Pedralbes, o com ens la meravellem per disposar d'una saludable habitatge confortable si no podem pagar la hipoteca? Aquesta explicació tan biològica de la salut i la malaltia que dóna el senyor Ruiz té ressons d'una època nefasta ¿explica perquè les persones en atur, o amb contractes en precari, pateixen amb més probabilitats malalties mentals? O creu més aviat el senyor conseller que haurien de sentir feliços i gaudir del "dolce far niente"? Per què no dimiteix d'una vegada el conseller Ruiz, i cessen d'una vegada per sempre les seves declaracions absurdes, en alguns moments ofensives, i que recorden una medicina basada en la biologia de pitjor record encara?
El senyor Ruiz ha explicat que cada dia es deixen de fer a Catalunya 1.300 visites d'especialistes programades "perquè els pacients no es presenten a les cites". Aquesta incompareixença dels pacients fa que cada any es perdin 330.000 vistes de metges especialistes, "un malbaratament de recursos que té un cost anual de més de deu milions d'euros" ... Com ha fet el càlcul dels costos? Com calcula les visites afegides de l'horari de molts especialistes que han de allargar el seu horari habitual perquè no poden atendre totes les persones que necsitan seus serveis? Creu de veritat que la part menys significativa (gent que falta a la cita, potser perquè ha mort esperant que li toqui a la llista d'espera) serveix com a excusa per tancar el sistema públic de salut? I no pot ser que algú s'oblidi de bona fe alguna d'aquestes cites, si li donen hora per d'aquí a dos anys, com a mínim, per determinades especialitats com Fibromiàlgia o la Síndrome de Fatiga Crònica, o Sensibilitat Química Múltiple?
Senyor Ruiz, simplement en termes d'unitats de la mesura universal de longitud, crec que té vostè més cara que esquena ... A vostè no el molesta especialment que una persona malalta no vagi a una visita programada al sector públic, perquè açò passarà per 100 motius justificables. El que li molesta és que no hagi concertat ja la visita amb el sector privat, o una de les seves Mútues tan recomanades ....
Boi Ruiz ja avisa que passades les eleccions presentarà un Pla de Salut per endinsar-nos encara més en aquest caos tan treballat per a la destrucció del servei públic de Salut. En aquest sentit, val la pena que sàpiguen que demà, dimecres, a les 10 del matí, se celebrarà al Parlament de Catalunya una sessió informativa de la Comissió de Salut amb el conseller Ruiz sobre balanç i resultats dels primers 6 mesos de gestió, i es parlarà de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell (Vallès Occidental) del manteniment del servei d'urgències nocturnes als CAP de Breda, Hostalric i Anglès (Selva).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS