diumenge, 10 de juny del 2012

L'FMI ​​posa 'cap per avall' l'agenda de Mariano Rajoy El Fons confirma que el sector financer espanyol requereix altres 40.000 milions d'euros



El Fons Monetari Internacional va donar una bolcada anit a l'agenda de Mariano Rajoy. L'organisme financer va esperar al tancament de Wall Street i, passades les dues de la matinada, va fer públic un informe que posa potes enlaire el calendari amb el qual treballava el Govern espanyol.

Els ministres d'Economia i Finances de la zona de l'euro celebraran aquest 9 de juny de 2012, a les 16.00 hora espanyola, una teleconferència urgent sobre el possible rescat europeu al sistema bancari espanyol.

La reunió online implicarà als ministres d'Economia i Finances i no als secretaris d'Estat com havien anticipat alguns mitjans de comunicació.

L'INFORME DEL FONS

El FMI considera que els costos de rescatar les entitats espanyoles amb problemes són massa alts per ser assumits solament pel sector i creu que pot fer mancada diners públics.

Adverteix que les necessitats de capital són d'uns 40.000 milions.

L'informe assenyala que els grans bancs espanyols són sòlids, que el nucli del sector financer està ben gestionat i resistiria nous xocs, però que cal fer front a les vulnerabilitats del sistema.

El FMI critica que "en els últims anys, l'enfocament gradual aplicat a l'adopció de mesures *correctivas va permetre als bancs febles continuar operant en detriment de l'estabilitat financera", encara que responsabilitza principalment de la lentitud en la resposta no al Banc d'Espanya, sinó a la complexitat legal i de govern corporatiu de les caixes d'estalvis.

Es tancava així una nova jornada que reflecteix el clima de desestabilització en el qual l'Executiu ha d'enfrontar-se a aquesta crisi.

LA PARAULA MALEÏDA

A pesar que Rajoy havia assegurat el dilluns que Espanya no contemplava demanar a la UE cap tipus d'ajuda financera, aquest 8 de juny la vicepresidenta *Soraya Sáenz de Santamaría va admetre que el Govern pot necessitar fons europeus per capitalitzar als bancs, encara que va subratllar que no prendrà cap decisió fins al proper dia 21 de juny de 2012.

Aquesta és la data en la qual les auditores Oliver *Wyman i Roland *Berger presenten el seu informe sobre la situació de la banca espanyola.

Hores abans que es fes pública oficialment l'avaluació del FMI, la vicepresidenta del Govern havia hagut de desmentir una notícia de l'agència Reuters, segons la qual el *Eurogrupo s'anava a reunir aquest dissabte, 9 de juny, per discutir el rescat d'Espanya.

El seu president Jean-Claude Juncker també va sortir al pas d'aquesta informació, subratllant que aquesta convocatòria no anava a produir-se.

És la tercera intoxicació en una setmana. Primer, es va atribuir al Govern espanyol una petició d'ajuda al BCE per rescatar a la banca, més tard un funcionari europeu en línia amb Alemanya va criticar «l'orgull» espanyol per negar-se a acollir-se als mecanismes de rescat i aquest divendres va circular el rumor d'una imminent intervenció aquest cap de setmana.

INTOXICACIONS A orri

I això aguditzat per unes declaracions de Mario *Draghi en les quals criticava al Govern de Rajoy per la seva gestió de la crisi bancària i per les manifestacions d'un portaveu d'Angela Merkel que suggeria a Espanya que demanés les ajudes seguint els procediments establerts.

Per si això no fos suficient, el president Barack Obama va urgir a la UE a capitalitzar els bancs europeus amb problemes de solvència, la qual cosa s'interpreta com un gest de pressió cap a Alemanya.

El líder nord-americà, igual que el francès François Hollande, és en aquests moments un aliat de Rajoy, ja que empeny a Berlín cap a polítiques de creixement i flexibilitat monetària. Però el Govern espanyol està molt pressionat per les enormes dificultats de finançament per al Tresor i per a bancs.

RAJOY MANTÉ EL TIPUS

Com subratlla el diari 'El Mundo' en la seva editorial, en aquesta complexa situació, i malgrat els continus rumors que fan molt difícil mantenir la calma, Rajoy no fa l'efecte que vagi a precipitar-se a cedir a les pressions d'Alemanya i els seus satèl·lits.

I això perquè és molt el que es juga Espanya, la qual cosa obliga al president a buscar una fórmula per capitalitzar els bancs amb problemes de solvència sense comprometre la sobirania nacional.

Com diu 'El País', molt crític amb el Govern en aquest tràngol,l'estratègia de Rajoy és clara: imposar un silenci absolut en el seu Executiu i en el PP -va desautoritzar a tots el dijous- i, mentre, dedicar-se al treball de despatx per rematar les condicions del rescat.

"L'Executiu no pronuncia en públic aquesta paraula maleïda, però gairebé ningú s'anima a negar en privat l'evidència. El Govern, això sí, insisteix que Espanya està aconseguint, en les seves negociacions, que els diners per als bancs no arribi condicionat a decisions de política econòmica. Això és, no hi haurà més retallis -pensions, sous de funcionaris, segur de desocupació- a canvi de l'ajuda per als bancs".

Espanya necessita i mereix que l'ajudin. I va a comptar amb la solidaritat europea. En qualsevol cas, aquests 40.000 milions que són a punt de ser aprovats no pot arribar a canvi de condicions *humillantes o d'un desistiment de la seva sobirania.

El president i especialment el seu ministre d'Economia, Luis de *Guindos, reforçat internament amb el nomenament del governador del Banc d'Espanya, estan a aquestes hores immersos en una complexíssima negociació.

No es vol ni es va a pronunciar en La Moncloa la paraula 'rescati', encara que canviar de nom a les coses no modifica la seva naturalesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS