diumenge, 24 de juny del 2012

Cataluña implanta en solitario el euro por receta



Catalunya cobra a partir d'aquest dissabte un euro per cada recepta que tramiti el Servei Català de la Salut (*CatSalut), una mesura única a Espanya i que entra en vigor una setmana abans que funcioni el nou *copago farmacèutic decretat pel Govern.

La taxa, batejada pel *Govern com a “tiquet moderador”, es *solapará així a partir de l'1 de juliol amb l'augment del percentatge que paguen els ciutadans per cada medicina, que oscil·larà en funció de la renda entre el 40% i el 60% del total, i que en el cas dels pensionistes serà del 10%.

El conseller de Salut, *Boi Ruiz, ha insistit que l'euro per recepta és “plenament legal”, ha reiterat que la intenció és fomentar un consum més responsable de les medicines i un ús més eficient dels recursos sanitaris, i ha calculat que amb la nova taxa es recaptaran uns 100 milions d'euros cada any.

Associacions d'usuaris i pacients han criticat el projecte i fins i tot han sol·licitat al Govern que la impugni per evitar la seva aplicació, una eventualitat que no s'ha concretat davant la petició de la Generalitat que s'entengui que l'objectiu final de reduir el dèficit sanitari és compartit per l'Executiu que presideix Mariano Rajoy.

Addicionalment, els col·legis de farmacèutics i infermeres han criticat l'euro per recepta, al·legant que va contra l'equitat del sistema i penalitza als més malalts, i el sindicat *Metges de Catalunya (*MC) ha lamentat la imposició d'una mesura que veuen injusta.

En 2011 el *CatSalut va cursar 155 milions de receptes a Catalunya que van suposar un desemborsament d'1.692 milions d'euros, la qual cosa, juntament amb els 600 milions que van costar els medicaments dispensats en hospitals, van portar a la comunitat al fet que un de cada quatre euros gastats en salut es destinessin a pagar medicines.

Així les coses, les farmàcies catalanes han registrat un augment d'entre el 15% i el 20% en la dispensació de fàrmacs durant el mes de juny respecte al mateix mes de l'any passat.

EXCEPCIONS EN EL PAGAMENT

El *Govern ha exclòs a 127.000 persones del pagament: els beneficiaris d'una pensió no contributiva, i els inclosos al programa de la renda mínima d'inserció, en la Llei d'integració social de minusvàlids (*Lismi) i en el Fons d'Assistència Social (*Fas).

L'exclusió, no obstant això, no aconsegueix als pensionistes del Segur Obligatori de Vellesa i Invalidesa, que no superen els 400 euros mensuals, i les xifres de l'augment de la pobresa fruit de la crisi, que aconsegueix ja al 20% de la població, demostren que les excepcions solament aconseguiran a un percentatge mínim dels catalans.

Així mateix, per no penalitzar excessivament als malalts crònics, Salut ha marcat un topall màxim de 61 euros a l'any per persona, una casuística que afectarà a prop de 800.000 persones cada any –el 30% dels catalans no reben cap recepta–, i ha eximit també del pagament als fàrmacs que costin menys d'1,67 euros.

Els usuaris que es neguin a pagar la taxa seran considerats “deutors” de la Generalitat, i per això aquesta els reclamarà el pagament i el consegüent recàrrec per morositat; a més hauran d'emplenar un formulari amb les seves dades, i si es neguen el farmacèutic no els dispensarà el medicament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS