dijous, 1 de març del 2012

vaga general d'universitats




Una exitosa vaga general d'universitats paralitza els campus i aplega 50.000 persones a Barcelona i 20.000 a València
La jornada de vaga als campus universitaris convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) ha tingut un seguiment massiu a les aules i un poder de convocatòria enorme als carrers. La manifestació central de la jornada al centre de Barcelona ha aplegat més de 50.000 persones i la de València més de 20.000. Les marxes de Tarragona, Lleida i Girona també han aplegat milers de persones. La nit ha estat llarga a molts recintes universitaris, on s'han fet tancades i desenes d'alumnes han pernoctat a les facultats de Biologia, Química, Física, Econòmiques, Dret i Farmàcia de la UB, Industrials de la UPC, Escola del Treball, campus Raval de la UB, edifici històric de la UB, campus Ciutadella de la UPF o l'escola Massana, entre d'altres. També cal destacar que molts instituts de secundària han fet vaga i s'han tancat als centres. Ben d'hora ja s'han produït les primeres accions que feien preveure que la jornada seria intensa. Abans de les vuit del matí un nombrós grup ha tallat el trànsit viari a l'AP-7 i la B-30, just a tocar del campus de Bellaterra. També han bloquejat l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) de la UAB, fet que ha comportat que la direcció de FGC decidís suspendre l'arribada de combois a aquest punt. Els vehicles que entraven a Barcelona per la Gran Via a aquella mateixa hora s'han topat amb una barricada de neumàtics cremant.
Les columnes des dels campus
A partir de les 9h del matí ha començat una intensa activitat de piquets que han fet cercaviles per tots els campus universitaris. La tònica general era amb major o menor intensitat la mateixa: un seguiment massiu i baixíssima presència de docents i alumnat a les aules. El Campus Diagonal de la UB presentava un aspecte inusual a la pràctica totalitat de les facultats, amb l'excepció dels laboratoris de pràctiques de Química i tres aules de la facultat d'Economia. Les pancartes i pintades són presents a les parets, façanes i passadissos de la majoria d'instal·lacions universitàries. Cap a les 10h del matí s'han iniciat les cercaviles. Un miler de persones convocades al Palau Reial han desplegat una enorme pancarta contra la privatització de l'ensenyament universitari, i han marxat lentament en direcció al centre de la ciutat, provocant un col·lapse viari considerable. El Trambaix s'ha suspès i tots els autobusos han estat desviats. La seu central de La Caixa, ubicada a la plaça Maria Cristina, ha quedat plena d'impactes de globus de pintura al crit de “banquers mafiosos i lladres”. També nombroses pintades al centre comercial Illa Diagonal. A mida que la cercavila avançava s'anava convertint en una manifestació, ja que arreplegava l'estudiantat dels diferents centres d'ensenyament superior (UPC) i secundari ubicats en el seu recorregut carrer Balmes avall. Només aquesta marxa ja sumava 3.000 persones quan s'ha incorporat a la Gran Via.
Ocupació de la Cadena Ser
Una altra cercavila amb orígen al campus Raval de la UB s'ha dirigit fins al hall de l'estació de metro de la plaça Universitat, on han sabotejat desenes de màquines expenedores i validadores de bitllets en protesta per la recent pujada dels preus del transport públic. Tot seguit s'han dirigit a la històrica seu de la Cadena Ser-Ràdio Barcelona ubicada al carrer Casp, on han ocupat les instal·lacions i han exigit a la direcció de l'emisora que els permetés la lectura d'un comunicat de quatre minuts en directe. En un primer moment els responsables de la ràdio s'hi han negat, però veient la determinació de la columna de manifestants han optat per obrir micròfons i permetre que el missatge de denúncia arribés a milers d'oients que sintonitzaven l'emisora prop de les 10h del matí. Altres marxes han recorregut els campus de la Universitat Pompeu Fabra i de la UPC. A municipis com Sabadell, Terrassa o Mataró també s'han fet cercaviles, amb el tall durant uns minuts de la N-2 al seu pas pel Maresme central.
Les columnes han convergit a la plaça Universitat
Tocades les dotze del migdia era pràcticament impossible circular amb vehicle pel centre de la ciutat. Tots els edificis governamentals –com ara la seu de l'Institut Català de la Salut o el Departament d'Economia i Empresa– estaven tancats i amb agents antiavalots al seu interior. La marea de manifestants arribava per tots els carrers propers a la plaça Universitat i també per les diferents estacions de metro del centre de la ciutat. No és fàcil veure el perímetre de la plaça Universitat desbordat de manifestants, avui ha estat un d'aquest dies, i això és un bon termòmetre per a valorar l'èxit amb escreix la mobilització.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS