dimecres, 20 de novembre del 2019

Villarejo i la "Operació Kitchen". "Les clavegueres de l'Estat Espanyol". (Telèfons punxats en nom del partit de govern - Extorsió, corrupció, enriquiment descarat: les activitats d'un ex Comissari dominen la campanya electoral a Espanya.)







Ni els separatistes catalans, ni els immigrants que travessen la Mediterrània, ni l'enorme taxa d'atur són els temes més apassionants a Madrid durant les setmanes prèvies a les eleccions generals, el tema més apassionant és el de les "clavegueres de l'Estat espanyol": un abisme d'històries brutes amb extorsions, corrupció, escoltes telefòniques il·legals, difusió d'informació falsa, en què estan implicats, sobretot, polítics de el Partit Popular (Pp), però també líders de el Partit Socialista (Psoe) actualment al poder. El protagonista principal és un comissari de policia retirat de 67 anys, José Manuel Villarejo, que porta un any i mig detingut acusat de crear una organització criminal, suborn i blanqueig de capitals.

Escoltes telefòniques il·legals
Una comissió d'investigació parlamentària intenta aclarir les activitats de Villarejo, que va portar a terme nombrosos treballs bruts tant per als conservadors com per als socialistes, sense que les dues parts coneguessin aquest doble joc. També va realitzar "treballs" per a líders empresarials. Durant anys s'havia sentit segur, no només perquè estava protegit per alts càrrecs dels principals partits espanyols, sinó també perquè havia reunit prou material de xantatge, havia confeccionat un enorme arxiu de trucades telefòniques interceptades il·legalment, havia copiat els disquets i els havia emmagatzemat en diversos llocs segurs. El mètode era senzill: subornava a tècnics informàtics de les companyies telefòniques, podia pagar fins a 1.000 euros per connexió interceptada.

Villarejo va realitzar diversos treballs per al Partit Popular, que va governar de 2011-2018.

L'objectiu dels seus treballs eren alts càrrecs de l'administració catalana i de partits d'esquerra, entre ells el líder de Podem, Pablo Iglesias. A l'sembla, el Ministeri de l'Interior, havia destinat a l'almenys a dos experts policials per ajudar a Villarejo. Tenien com a objectiu reunir proves que demostressin que alts càrrecs de l'administració catalana havien ocultat grans quantitats de diners a Suïssa i que Podem havia rebut il·legalment aportacions econòmiques de govern veneçolà i de l'Iran. Com els policies no van poder aconseguir cap prova a l'respecte, Villarejo va falsificar documents i els va enviar a un portal d'Internet per a la seva difusió.

La informació va tenir gran repercussió, perquè hi havia antecedents de conductes irregulars: anteriorment s'havien iniciat processos contra diversos polítics catalans acusats de corrupció, i alguns dirigents de Podem havien estat acusats de rebre subvencions des de Veneçuela. Ara s'ha pogut saber que un telèfon mòbil pertanyent a un dels col·laboradors de Pablo Iglesias va ser robat per ordre de Villarejo.

Villarejo tenia experiència en el "treball brut".

Durant la seva època en el servei de policia, va estar involucrat en accions il·legals ordenades per l'aleshores govern socialista contra simpatitzants de l'organització terrorista ETA. Allà va començar a establir contactes amb membres de el Partit Socialista, fins i tot amb l'actual ministre de Justícia, Dolors Delgado. Operació Cuina Des dels cercles de el Partit Popular, va acceptar l'encàrrec de torpedinar l'acostament entre Podem i el Partit Socialista, que amenaçava l'estabilitat de govern conservador de Mariano Rajoy. També va intervenir quan el tresorer de l'Pp, Luis Bárcenas, es va convertir en una amenaça per als seus propis companys de partit en l'any 2013.

Bárcenas era la força motriu que operava darrere de la xarxa corrupta "Gürtel" formada per polítics i contractistes de l'Pp, i havia desviat grans quantitats de diners cap als seus comptes. Quan va començar a témer que seria detingut, va exigir als dirigents de l'Pp que es garantís la seva impunitat. A l'no aconseguir-- a causa d'un jutge d'instrucció que va actuar amb fermesa - va difondre per diversos mitjans de comunicació informació sobre la "caixa negra" del seu partit. Segons aquestes informacions, el mateix Bárcenas havia lliurat grans quantitats de diners en efectiu a alts càrrecs de el Partit Popular, incloent a Mariano Rajoy. Villarejo va subornar a el xofer de Bárcenas per sostreure del seu apartamente tota la informació que pogués incriminar a l'adreça de l'Pp.

L'acció es va denominar "Operació Kitchen".

Oficialment, Villarejo dirigia una petita agència de detectius. Els seus clients li remuneraron generosament, es diu que el seu patrimoni privat ascendeix a gairebé 20 milions d'euros. Es va descobrir per casualitat: un departament especial de la policia va interceptar una conversa telefònica amb el president de la Comunitat de Madrid, en la qual Villarejo li confessava que havia ocultat en la seva declaració d'impostos les accions d'una empresa als Estats Units i la propietat d'una mansió a Marbella. Pocs dies després, tots dos van ser detinguts. També van causar sensació les gravacions de les converses telefòniques de Villarejo amb Francisco González, conseller delegat de el Grup BBVA, el segon major banc d'Espanya. González volia evitar de totes totes que el govern socialista obligués al seu banc a fusionar-se amb altres.

Comprometent a el rei Joan Carles

En dues ocasions, les gravacions telefòniques enviades als mitjans de comunicació contenien declaracions comprometedores sobre el rei emèrit Joan Carles. Així, es va fer públic que l'organitzador dels viatges de plaer que duia a terme amb la seva "amiga" alemanya Corinna zu Sayn-Wittgenstein, tenia contactes amb traficants de droga. La "amiga" també va expressar la seva indignació perquè el rei volia utilitzar el seu compte a Mònaco per ocultar suborns a les autoritats fiscals al voltant d'una mediació que va dur a terme en un important negoci a l'Aràbia Saudita. Ara, el Madrid polític, està esperant què bombes de l'arsenal de l'ex-comissari esclataran abans de les eleccions de l'28 d'abril.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS