divendres, 16 de setembre del 2016

És partidari del dret a decidir i Per què? . L'historiador de prestigi reconegut, monjo de Montserrat, Hilari Raguer. "L'Església seria més creïble i més eficaç pastoralment en una Catalunya independent", i votaria a favor de la independència en una eventual consulta, tot i que el Tribunal Constitucional la titlli d'il·legal.







 Historiador de prestigi reconegut, el monjo de Montserrat, Hilari Raguer, es mulla a fons sobre la qüestió catalana, de la qual solen escapolir els eclesiàstics. Independentista declarat, creu que Catalunya "aconseguirà la independència a curt termini", que ja és massa tard "per prometre millores" i que Església seria "més creïble en una Catalunya independent".

Li preocupa a vostè l'actual divisió del poble a Catalunya?

És ridícul afirmar, com va fer el senyor Fernández Díaz, que l'independentisme està dividint les famílies fins al punt que no poden celebrar junts el Nadal. Segons això, a Espanya caldria suprimir el futbol, ​​perquè divideix els ciutadans, i suprimir les misses, perquè uns espanyols van a missa i altres no. El ministre Wert va voler dividir els catalans amb una política lingüística que segons ell serviria per espanyolitzar als nens catalans, però la societat catalana està tranquil·la amb la immersió lingüística vigent, que proporciona un bon coneixement de les dues llengües, i en tot Catalunya només cinquanta famílies s'han acollit a l'ensenyament preferentment en castellà.

És vostè partidari del dret a decidir? Per què?

Sóc partidari del dret d'un poble a decidir sobre si mateix; no al dret d'un poble a decidir sobre un veí seu.

És vostè partidari de la independència i votaria a favor d'ella en una eventual consulta, tot i que el Tribunal Constitucional la titlli d'il·legal?

És doctrina de sant Tomàs, que ha passat a l'ensenyament general de l'Església, que la llei natural és la llei eterna de Déu inscrita per ell en el cor dels homes, i per això una llei positiva contrària a la llei natural no només pot ser desobeïda, sinó que no pot ser obeïda. Per la resta, no són només els catalans els únics que pensen que el Tribunal Constitucional i la Fiscalia no tenen autoritat moral, perquè estan descaradament supeditats al poder executiu. A més, és el propi govern el que s'omple la boca invocant la Constitució i la legislació, quan ell és el primer que les incompleix.

Hi ha algun marc en el qual Catalunya pogués sentir-se a gust a Espanya i renunciés a buscar la independència?

Crec que és opinió general a Catalunya que, a hores d'ara, l'Estat espanyol és incapaç d'oferir un marc institucional que garanteixi la plena personalitat de Catalunya i, si ho oferís, no ens resultaria fiable, a la llum de la nostra experiència històrica passada, recent i present. Massa tard per prometre millores.

La Doctrina social de l'Església "beneeix" el dret a l'autodeterminació?

És doctrina universal de l'Església que el quart manament, que mana honorar als nostres pares, exigeix ​​així mateix estimar i servir a la pàtria, doncs, com deia Pius XI, el patriotisme és la forma més àmplia de la caritat cristiana. Però hi ha pobles i governs que sacrílegamente s'arroguen el dret d'imposar als altres la seva pròpia pàtria. No hi ha autoritat humana, ni civil ni tampoc eclesiàstica, que pugui dictar-quin és la meva pàtria. Això només pot sortir del més profund de la meva consciència.

¿Als independentistes com vostè, no els fa mal trencar el vincle de segles amb Espanya? Entén que a molts espanyols els costi que els vulguin imposar per les braves el divorci de Catalunya?

No veiem ni volem que aquest vincle entre persones i pobles hagi de trencar-se. Els catalans que, ells o els seus pares o avis, procedeixen de fora de Catalunya no tenen per què trencar amb els seus orígens i, com deien els nostres bisbes en el citat document "Les arrels cristianes de Catalunya", "no pretenem reduir els llaços de germanor i solidaritat entre els pobles d'Espanya a unes relacions purament administratives ", però aquesta relació fraterna serà molt més factible des de la independència. Cal recordar que les repúbliques hispanoamericanes, per ser reconegudes per Espanya com a germanes, han hagut de guanyar una guerra d'independència. Som un poble pacífic, i fins ara es deia que tot pot defensar-se, mentre es faci pacíficament. Aquí, l'únic que s'ha imposat per les braves no ha estat la independència, sinó la dependència.

Preveu que la independència catalana s'obtingui a curt, a mitjà o a llarg termini? Sempre per les bones o podria plantejar-se fins i tot per les males?

Preveig que Catalunya aconseguirà la independència a curt termini, i per descomptat per les bones, o sigui sense violència. Si algú es cap a la il·lusió que el procés sobiranista era un suflé promogut artificialment per alguns líders manipuladors de l'opinió, i que per tant i deshincharía sol, haurà vist ja que caminava molt equivocat. I la manifestació massiva de la voluntat d'un poble és irresistible, tant a nivell estatal com en l'àmbit internacional.

És ridícul afirmar, com va fer el senyor Fernández Díaz, que l'independentisme està dividint les famílies fins al punt que no poden celebrar junts el Nadal


L'Església, a Catalunya, està seguint una realista i equilibrada pràctica lingüística a la catequesi i la pastoral


Sóc partidari del dret d'un poble a decidir sobre si mateix; no del dret d'un poble a decidir sobre un veí seu


El Tribunal Constitucional i la Fiscalia no tenen autoritat moral, perquè estan descaradament supeditats al poder executiu


L'Estat espanyol és incapaç d'oferir un marc institucional que garanteixi la plena personalitat de Catalunya


Demasido tard per prometre millores


Hi ha pobles i governs que sacrílegamente s'arroguen el dret d'imposar als altres la seva pròpia pàtria


No hi ha autoritat humana, ni civil ni tampoc eclesiàstica, que pugui dictar-quin és la meva pàtria


L'Estat espanyol ha utilitzat constantment l'Església, sobretot mitjançant el mecanisme del nomenament de bisbes, per desnacionalizarnos i assimilar-nos


L'Església seria més creïble i més eficaç pastoralment en una Catalunya independent


Les repúbliques hispanoamericanes, per ser reconegudes per Espanya com a germanes, han hagut de guanyar una guerra d'independència


Aquí, l'únic que s'ha imposat per les braves no ha estat la independència, sinó la dependència


El nostre cas és precisament el d'una unitat imposada per la força, des de 1714 i al llarg de tres segles, fins al present


Castella no ha conegut una altra política que la de la conquesta i l'assimilació política i lingüística


Lamento que persisteixi el veto a bisbes catalans per a Catalunya


Preveig que Catalunya aconseguirà la independència a curt termini, i per descomptat per les bones, o sigui sense violència


La manifestació massiva de la voluntat d'un poble és irresistible, tant a nivell estatal com en l'àmbit internacional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS