Abans de fer clic en un altre vincle o anar a Google a buscar sobre Teresa de Calcuta, apreciat lector estenc una invitació a que faci memòria i només amb aquest recurs tracti de respondre a aquesta pregunta: ¿exactament què va fer a Teresa de Calcuta una santa? ¿El fet que a un se el vinguin repetint des que va sentir d'ella per primera vegada ?.
Sigui honest amb si mateix: "Ajudar els pobres" és una resposta molt vaga. Amb noms propis, xifres. Una cosa exacte, quantificable i objectiu. A quants va ajudar? ¿De quina manera? ¿Es considera el lector algú digne de defensar la reputació de la Santa de Calcuta o creu si més no ser algú expert en la seva vida i / o obra?
Tant com si hi ha hagut una resposta satisfactòria com si no, em permeto ajudar: Teresa de Calcuta va fer moltes, moltíssimes coses en la seva vida i és just que recorrem a algú que ha estudiat la seva vida i obra. Qui si no l'inigualable Christopher Hitchens?
L'autor britànic-nord-americà, després d'una documentada investigació va publicar el 1994 un llibre intitulat Missionary Position: Mother Teresa in Theory and Practice (que tradueix alguna cosa així com La Posició del Missioner: la Mare Teresa en Teoria i Pràctica). Amb ell ens assabentem del que molts voluntaris que havien treballat en la fundació de caritat de la Santa (Missioneres de la Caritat) portaven dient feia un bon temps: més que caritat és un culte que promou el sofriment i la pobresa. Per a aquells sorpresos, potser els costi menys treball acceptar un cop llegeixin les paraules de la pròpia Teresa de Calcuta. En una conferència de premsa de 1981 va dir:
Penso que és molt bonic que els pobres acceptin seu destí, que ho comparteixin amb la passió de Crist. Penso que el patiment dels pobres és de gran ajuda per al món.
I encara que això no té ni aurèola de sant, hauria estat molt bé que es cenyís a les seves paraules, però la seva doble moral és digna d'admiració en el sentit que va passar desapercebuda per molt temps. El llibre de Hitchens -amb el seu respectiu documental, Hell 's Angel- es van publicar el 1994 pel que de aquí en endavant la investigació sobre aquest tema no està concentrada.
El 1996, la República d'Irlanda va celebrar un referèndum sobre una qüestió: si la seva Constitució hauria de seguir prohibint el divorci. La majoria dels partits polítics en un país cada vegada més laic, instaven els votants a aprovar una esmena legislativa. Ho feien per dues raons excel·lents. Ja no es considerava correcte que l'Església Catòlica de Roma prescrivís la seva moral a tots els ciutadans i, evidentment, era impossible si més no aspirar a una definitiva reunificació d'Irlanda quan la gran minoria protestant del nord rebutjava contínuament la possibilitat que s'implantés un règim religiós .
La Mare Teresa va agafar un avió des de Calcuta per donar suport a la campanya a favor del vot negatiu costat de l'Església i els seus partidaris de línia més dura. Dit d'una altra manera: una irlandesa casada amb un borratxo maltractador i incestuós mai hauria d'esperar res millor per tornar a començar de nou; mentre, els protestants podien escollir entre acceptar les benediccions de Roma o quedar-se al marge. Ni tan sols suggeria la possibilitat que els catòlics complissin amb els manaments de la seva Església sense imposar-los-a tots els altres ciutadans. I això succeïa a les illes Britàniques i en l'última dècada del segle XX.
El referèndum va reformar finalment la Constitució, si bé per la més estreta de les majories. (Aquest mateix any la mare Teresa va concedir una entrevista en què deia que confiava que la seva amiga la princesa Diana fos més feliç una vegada que s'hagués lliurat del que evidentment era un matrimoni desafortunat, però no ens ha de sorprendre tant descobrir a l'Església aplicant criteris més severs als pobres i oferint indulgències als rics).
I parlant de rics, també podem parlar de la Mare Teresa. Ella no només era amiga del sofriment dels pobres. També era amiga dels rics i de la seva riquesa, en general.
Entre les seves amistats destacaven el fonamentalista catòlic, estafador i creuat anti-pornografia Charles Keating, qui generosament li va donar U $ 1,25 milions de dòlars. En el judici en el qual Keating va ser trobat culpable d'estafar milers de nord-americans (així jo també donaria plata), Teresa va tractar d'intercedir pel seu amic i li va demanar al jutge Lance Itoque "miri al seu cor" i fes "el que Jesús faria ". El fiscal del cas, Paul Turney, va respondre a les intercessions de Teresa de Calcuta de la següent manera:
Li escric aquesta carta per donar-li una breu explicació sobre els delictes pels quals va ser condemnat el senyor Keating, per permetre-li a vostè comprendre d'on venia els diners que li va donar, i també per suggerir complir amb l'acte moral de tornar aquests diners a seus legítims propietaris.
...
El senyor Keating ha estat reconegut culpable d'haver robat 9'000.000 °° de dòlars a 17 persones. Aquestes 17 persones havien rebut un mandat d'altres 17,000, a les que el senyor Keating va robar 252 milions de dòlars.
...
Les víctimes de l'estafa del senyor Keating pertanyen a totes les capes de la societat. Hi havia gent benestant i culta. Però la majoria era gent modesta que no sabia res d'altes finances. Un d'ells, per exemple, és un pobre fuster que ni tan sols parlava anglès i que va perdre tots els estalvis de la seva vida en l'estafa del senyor Keating.
...
Vostè exhorta al jutge Ito a enfonsar-se en el seu propi cor (en el moment de jutjar a Charles Keating) i a fer el que Jesús hauria fet. Li torno la proposta: Pregunteu a si mateixa el que Jesús hagués fet si algú li hagués ofert el fruit d'un furt. ¿Què hauria fet Jesús si s'hagués trobat en possessió de diners robats? ¿Què hauria fet Jesús si hagués estat explotat per un lladre més ansiós d'alleujar la seva consciència? Pressento que Jesús hagués tornat la cosa robada molt aviat i sense vacil·lació al seu legítim propietari. Vostè hauria d'actuar així.
La santa mai va respondre la missiva del fiscal ni va tornar els diners. I és rar, perquè aquest no era el seu únic amic ric a més de Lady Vaig donar Per contra, els seus amics benestants abundaven.
Per exemple, ella comptava amb el suport -un suport mutu- del dictador haitià Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier, amb el pastor de la nova era John-Rogers, amb Ronald i Nancy Reagan, amb els seguidors de Davant Pavelić i bàsicament qualsevol persona mitjanament poderosa de la ultra dreta.
Compte Anne Marie Mergier, que el 1986, Teresa va participar a França en un congrés de l'organització provenen (Provida), molt propera a l'Opus Dei i que deu anys després va acceptar ser la "padrina" d'un col·loqui del cercle Renaissance (Renaixement), organització francesa obertament lligada al Front Nacional (partit neofeixista dirigit per Jean Marie Le Pen).
I parlant de l'Opus Dei, podem recordar a l'agent de l'FBI -i supernumerari de l'Obra-, Robert P. Hanssen qui va vendre nombrosos companys a la KGB i que va negociar una rebaixa de pena capital. Segons la seva dona, Bonnie, el 1980 li va confessar que havia començat a rebre un segon sou de Moscou. Ella li va dir que es confessés davant seu sacerdot, Robert Bucciarelli. Dels testimonis posteriors, es dedueix que Bucciarelli li va aconsellar a Hanssen que lliurés el seu primer salari soviètic -20.000 $ de 1980- a la Mare Teresa -càrrec que Bucciarelli no ha negat-.
D'on creuen que han sortit tots els tresors i reconeixements terrenals de Teresa de Calcuta?
Del dictador haitià va rebre la Legió d'Honor Haitiana i després va elogiar el seu règim. Ella va fer campanya i va recaptar fons per als hereus polítics del Poglavnik -fundador i líder del moviment feixista croat Ustasha- Davant Pavelić. També va comptar amb el suport de i va recolzar a Ralph Reed i Pat Robertson impulsors dels Contrasen Guatemala i els paramilitars a Nicaragua. Aquests últims també estaven recolzats per Ronald Reagan de qui la Santa de Calcuta va dir:
No havia entès mai la tendresa amb la qual vostès estimen al poble. Ara ho sé per experiència, perquè l'última vegada que vaig venir aquí, una religiosa d'Etiòpia em va venir a visitar per dir-me: El nostre poble es mor. Els nostres nens es moren. Mare faci alguna cosa. I l'única persona que em va venir al cap mentre parlava va ser el president. Li vaig escriure de seguida i li vaig dir: No sé perquè, però heus aquí el que em va passar. L'endemà hi va haver un acord immediat per fer arribar menjar al nostre poble (...) Junts estem fent una cosa magnífica per honrar a Déu.
Mentre elogiava a Reagan per la seva 'ajuda' a Etiòpia, aquesta consistia en donar suport a la junta presidida per Mengistu Haile Mariam que es va caracteritzar pel genocidi dels pobles d'Etiòpia i Eritrea.
¿I els pobres? A ells també els visitava. I a la mateixa època: és impossible que no hagués vist els camps de la mort de Guatemala ni el que feien els esquadrons de la mort a Nicaragua ni com es moria de gana la població haitiana. Però, igual que amb el règim estalinista d'Enver Hoxha, tot era digne de lloança.
Un dels millors cronistes -si no el millor- de Llatinoamèrica, Martín Caparrós, va visitar el santuari a Calcuta i aquesta va ser la impressió que es va dur:
A la sala hi ha dues tarimes de material amb mosaics barats, que ocupen els dos costats llargs: sobre cada tarima, quinze catres; a terra, entre les dues, altres vint. Els catres tenen matalassos celestes, de plàstic celeste, i un coixí de tela blau fosc; no tenen llençols. Sobre cada catre, un cos flac espera que li arribi la mort.
El moritorio de la mare Teresa està al costat del temple de Khali i serveix per morir-se més tranquil, dins del que cap. La mare Teresa el va fundar el 1951, quan un comerciant musulmà li va vendre el casalot per molt pocs diners perquè l'admirava i va dir que havia de tornar-li a déu una mica del que déu li havia donat. Des de llavors, els voluntaris recullen al carrer moribunds i els porten als catres celestes, els netegen i els disposen per a una mort arregladeta.
-Els De les tarimes estan una mica millor i pot ser que algun es salvi.
Em diu Mike, un anglès de 30 amb cueta, tipus bastant freakie, que s'obstina a parlar-me en mal francès.
-Els De sota són els que no duraran; com més a prop de la porta, pitjor estan.
A la sala se senten laments però tampoc tants. Un noi -potser sigui un noi, potser tingui 13 o 35- gairebé sense carn sobre els ossos i una bruta ferida al cap crida Babu, Babu. Richard, gran com dos robers, ros, mitja americana, maneres de rector a Milwaukee, comprensiu però sever, li dóna uns copets a l'esquena. Després li porta un got de llauna amb aigua a un vell que està al costat de la porta. El vell està immòbil i el cap li penja per darrere del catre. Richard es la s'acomoda i el vell repta amb esforç perquè li pengi una altra vegada.
Encara que he de dir que Teresa de Calcuta no era una completa hipòcrita. Quan es tractava de l'agenda més ortodoxa de l'Església Catòlica, ella era la primera a defensar-la. Tot i que s'oposava al fet que les dones tinguessin igualtat de drets amb els homes, el que de veritat la treia de polleguera eren l'avortament i els anticonceptius.
Ella volia que es tinguessin tots els fills que déu enviés al món. Això és el que Jeffrey Sachs en el seu llibre Economia per a un Planeta Abarrotat, denuncia com una de les trampes de la pobresa: tenir tota la descendència possible és la recepta per seguir en la pobresa. No obstant això, la 'Santa' de Calcuta en rebre la seva terrenal Nobel de Pazaseveró:
El gran destructor de la pau avui dia és el plor dels innocents nens no nascuts. Si una mare pot assassinar al seu propi fill en la seva pròpia cambra, què ens queda a vostès i a mi? Matar-nos els uns als altres.
Aquesta acarnissament contra el control de natalitat es corresponia ni més ni menys que a la materialització del misogin desig vaticà de demonitzar la independència de la dona i era la forma a través de la qual violava la sagrada separació entre l'Església i l'Estat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS