dijous, 29 de setembre del 2016
Alemanya segueix la seva transició cap a les energies renovables per lluitar contra el canvi climàtic a força de rècords i Alemanya aconsegueix generar en un dia energia verda per cobrir gairebé el 90% de la demanda total. El polèmic 'impost al sol', la llei impulsada pel Govern de Marian Rajoy per penalitzar a tots els que vulguin autoabastir d'energia mitjançant plaques solars, és l'exemple més representatiu d'això. Alemanya va arribar a posar en valor negatiu el preu de l'electricitat i hi va haver consumidors que van cobrar en comptes de pagar.
Espanya, en direcció contrària :
El potencial climàtic d'Espanya és innegable. La seva estratègica posició li permetria ser una potència en la transició cap a energies renovables com la solar, l'eòlica o la hidràulica. La realitat, però, és més amarga. El polèmic 'impost al sol', la llei impulsada pel Govern de Marian Rajoy per penalitzar a tots els que vulguin autoabastir d'energia mitjançant plaques solars, és l'exemple més representatiu d'això.
Espanya té una de les factures elèctriques més cares del continent. Això es deu, entre altres factors, al fet que el 25% d'aquest pagament correspon a impostos i que en el rebut s'afegeixen diverses compensacions a empreses contaminants. Així doncs, el consumidor també paga a les nuclears que van paralitzar les seves inversions en els anys 80, així com a les promotores de fiascos com com el magatzem de gas Castor i al sector miner.
Alemanya segueix la seva transició cap a les energies renovables per lluitar contra el canvi climàtic a força de rècords. El passat diumenge 8 de maig la potència econòmica europea va registrar una xifra insòlita quan les seves plantes alternatives van generar fins el 87,6% de tota l'electricitat que es va consumir al país. El potencial del sol i del vent va ser de tal envergadura que, sorprenentment, el preu de l'electricitat va caure en picat fins a valors negatius, la qual cosa suposa que els consumidors industrials van acabar cobrant pel seu consum energètic.
Durant el migdia la jornada de diumenge les plantes d'energia solar, eòlica, hidràulica i de biomassa van aconseguir un fita històrica per al país que demostra el potencial de les alternatives ecològiques. Segons ha apuntat el 'think tank' sobre política energètica Agora Energiewende, al voltant de la una del migdia aquestes fonts van generar 55 gigawatts dels 63 que es van consumir al voltant del territori.
COTA INÈDITA
L'any passat, Alemanya va assumir la seva quota màxima d'energies verdes en produir en un dia el 83% de l'energia demandada. En un dia de sol i vent les plantes alternatives alemanyes poden arribar a generar entre un 60% i un 70% de l'energia, però els números aconseguits dissabte passat no s'havien vist mai. El rècord es va registrar en un diumenge, un dia en què el consum ciutadà d'electricitat és menor. Tot i això, el consum va ser més gran que la mitjana habitual. Això, segons ha assegurat Christoph Podewils, portaveu d'Agora, fa creure que en un diumenge de registres més baixos es podria haver arribat a produir el 100% de l'energia.
El sistema energètic alemany fixa el preu final de la factura depenent de la producció d'energia i de la demanda generada pels ciutadans. Durant els punts més àlgids de diumenge passat la producció d'energies netes va ser tan abundant que "va sobrar" energia convencional produïda per fonts contaminants. La sobreproducció energètica va fer que els preus es van enfonsar fins a arribar a nombres vermells.
EL TERÇ VERD
Però no tot són bones notícies. Traduït en els mercats aquest rècord suposa que per vendre accions d'aquestes companyies elèctriques a la borsa els accionistes havien de pagar en lloc d'obtenir un benefici. Les empreses de gas van poder tancar les seves plantes, però no les de carbó i nuclears, menys flexibles que els seus competidors, que van acabar van perdre diners mentre que consumidors industrials d'aquestes fonts es van beneficiar d'això.
El país que dirigeix la cancellera Angela Merkel és el principal referent europeu en la transició cap a les energies renovables, amb un 33% (un terç) de la seva producció que procedeix ja d'aquestes fonts no contaminants. La conscienciació ecologista d'aquesta nació s'exemplifica en unes campanyes de reciclatge molt assumides entre la població o iniciatives pioneres com la d'Hamburg, que va decidir deixar de comprar productes de plàstic amb els diners dels contribuents.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS